Article image

Senast uppdaterad: 2023-11-27

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 3 minuter

Hyperlipidemi - höga nivåer av kolesterol och triglycerider

Hyperlipidemi är en medicinsk term som används för att beskriva höga nivåer av fett i blodet. Det är ett vanligt tillstånd som kan öka risken för hjärtsjukdomar, stroke och andra hälsoproblem. För att förstå vad hyperlipidemi är och hur det kan behandlas, behöver vi ta en närmare titt på dess symtom, behandlingar och hur man upptäcker det.

Vad innebär hyperlipidemi?

Hyperlipidemi innebär helt enkelt höga nivåer av fett i blodet, vilket inkluderar kolesterol och triglycerider. Dessa fetter är viktiga för kroppens funktion men när de når höga nivåer kan de orsaka skador på artärerna och leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

  • Kolesterol är ett fettliknande ämne som är nödvändigt för flera kritiska kroppsfunktioner. Det spelar en central roll i bildandet av cellmembran, vissa hormoner och vitamin D. Det finns två typer av kolesterol: lågdensitetslipoprotein (LDL), ofta kallat "dåligt" kolesterol, och högdensitetslipoprotein (HDL), eller "bra" kolesterol. LDL kan byggas upp inuti blodkärlen och leda till hjärt- och kärlsjukdomar, medan HDL hjälper till att förhindra detta genom att transportera kolesterol till levern, där det kan elimineras.

  • Triglycerider är en annan typ av fett som finns i blodet. De kommer främst från matens fetter och socker. Precis som kolesterol, är de nödvändiga för kroppens funktion men kan vara skadliga i höga nivåer. Höga nivåer av triglycerider kan öka risken för hjärtsjukdom, särskilt i kombination med låga nivåer av HDL eller höga nivåer av LDL.

Primär och sekundär hyperlipidemi

Det finns två typer av hyperlipidemi: primär och sekundär. Primär hyperlipidemi är ärftligt och orsakas av en genetisk ärftlighet, medan sekundär hyperlipidemi kan vara ett resultat av andra hälsoproblem eller mediciner.

Hur man drabbas av hyperlipidemi

Hyperlipidemi kan utvecklas av flera anledningar och vissa individer har en högre risk att utveckla tillståndet. Orsakerna kan variera från genetiska faktorer till levnadsvanor. Som nämnts tidigare, kan primär hyperlipidemi orsakas av genetiska faktorer, där individer ärver gener från sina föräldrar som ökar deras risk att producera för höga nivåer av blodfetter.

Sekundär hyperlipidemi orsakas av en rad olika hälsotillstånd; inklusive diabetes, njursjukdomar, graviditet och hypotyreos. Användning av vissa läkemedel, såsom kortikosteroider, beta-blockerare, och vissa typer av behandlingar för hormonersättning kan också leda till höga nivåer av blodfetter.

Levnadsvanor spelar också en viktig roll för utveckling av hyperlipidemi. En kost som innehåller mycket mättade fetter och transfetter, en stillasittande livsstil, övervikt, och rökning kan alla bidra till höga nivåer av blodfetter. Dessutom ökar risken för att utveckla hyperlipidemi med åldern. Män har generellt en högre risk att drabbas av hyperlipidemi än kvinnor. Däremot så ökar även kvinnors risk för hyperlipidemi efter klimakteriet.

Det är viktigt att notera att även om vissa individer kan ha en högre risk att utveckla hyperlipidemi kan alla, oavsett ålder, kön, eller bakgrund, utveckla tillståndet.

Symptom på hyperlipidemi

Det är vanligt att hyperlipidemi inte ger några symtom. Detta innebär därför att många människor kan ha tillståndet utan att veta om det. När sjukdomen fortskrider kan det leda till symtom såsom:

  • Bröstsmärta eller tryck över bröstet

  • Andfåddhet

  • Smärta, svaghet eller trötthet i benen när du går eller utför aktiviteter (claudicatio intermittens)

Behandling av hyperlipidemi

Behandlingen av hyperlipidemi beror på orsaken och allvarlighetsgraden av tillståndet. I många fall kan det förbättras genom förändringar i levnadsvanor som att äta en hälsosam kost, motionera regelbundet, sluta röka och hålla en hälsosam vikt.

I de fall där livsstilsförändringar inte är tillräckligt effektiva, kan läkare ordinera mediciner, t. ex. statiner för att sänka kolesterolnivåerna.

Upptäckt och förebyggande

Hyperlipidemi kan upptäckas genom ett enkelt blodprov. För att förebygga utvecklingen av hyperlipidemi är det viktigt att leva hälsosamt och regelbundet kontrollera sina lipidnivåer. Det är också viktigt att följa läkares rekommendationer om behandling om du redan har diagnosen.