Lästid: 4 minuter

Uppdaterad: 2023-12-20

Låga folatvärden

Vad är folat?

Folat är en B-vitamin och är även känt som folsyra när det tas som kosttillskott. Folat är viktigt för tillväxt och en förutsättning för att de röda blodkropparna ska bildas och för kroppens celler. Hos gravida kvinnor är folat även viktigt för fosterutveckling och stimulering av mjölkproduktionen. Läs mer om hemoglobin och blodbrist här.

Låga folatvärden skadligt för kroppen

Lågt folat innebär brist på vitaminet folat. Det kan leda till blodbrist då kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt (läs mer om blodbrist här). Vanliga tecken till lågt folat är trötthet, svaghet, huvudvärk, hjärtklappning och blek hud, men också mentala besvär såsom koncentrationssvårigheter och humörförändringar. Andra symtom kan vara matsmältningsproblem som diarré, aptitlöshet och viktminskning. För kvinnor kan brist på folat under graviditeten leda till fosterskador.

Hur förbättrar jag mitt folatvärde?

Genom att äta en balanserad kost rik på olika näringsämnen samt välja livsmedel som är rika på folat kan dina folatvärden förbättras. Folat finns främst i mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller folat. Observera att halten av folat minskar vid uppvärmning och tillagning. Råa grönsaker innehåller högre halt.

Rekommenderat dagligt intag av folat: 300 mikrogram (µg) för vuxna. Kvinnor i fertil ålder behöver 400 mikrogram samt gravida eller ammande kvinnor behöver 500 mikrogram.

Tips: Addera en sidosallad till dina måltider innehållandes mörkgröna bladgrönsaker, välj fullkornsprodukter och addera bär till din frukost när du äter yoghurt eller gröt!

Jämför livsmedel med olika innehålla av folat:

Livsmedel - Folat per 100 g

Spenat färsk - 202 µg

Grönkål (1 näve väger ca. 50 gram) - 111 µg

Broccoli - 95 µg

Spenat fryst - 95,1 µg

Kikärtor - 72,8 µg

Isbergssallad - 57,0 µg

Hallon (1 dl väger ca. 60 gram) - 45,9 µg

Havregryn fullkorn - 30,2 µg

Svarta bönor - 19,1 µg

Gröna linser - 15,6 µg

Yogurt naturell 0,5 % fett (1 dl väger ca. 120 g) - 12,6 µg

Pasta fullkorn (okokt) (1 dl väger ca. 50 gram) - 12,0 µg

Blåbär färska (1 dl väger ca. 60 gram) - 10,2 µg

Det finns många fler livsmedel som innehåller folat, detta är bara några exempel på hur mycket folat som finns i olika livsmedel. Vill du läsa mer om något specifikt livsmedel? Titta i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas här.

När ska man vända sig till sjukvården?

  • Regelbundna hälsokontroller är viktiga för att följa upp.

  • Om dina symtom eller värden inte förbättras trots kostförändring.

Redaktör: Werlabs läkarteam

Granskare: Omid Hajimirsadeghi, legitimerad läkare, Werlabs