Uppdaterad: 2023-12-20

Låga Vitamin B12 (kobalamin) värden

Vad innebär låga värden av vitamin B12

Vitamin B12 kallas även kobalamin och hjälper kroppen att omvandla mat till bränsle som används för att producera energi. Vitamin B12 behövs också för bildningen av blodkroppar och nervsystemets funktion.

Det är vanligt att äldre har en brist på vitamin B12, då förmågan att ta upp vitamin B12 minskar med åldern. Även individer som utesluter animaliska livsmedel från sin kost ökar risken att ha låga värden då vitamin B12 främst finns i animaliska livsmedel.

Låga värden av vitamin B12 är skadligt för kroppen

Brist på vitamin B12 kan ge negativa effekter på hjärnan och nervsystemet samt bristfällig produktion av röda blodkroppar. En lättare brist kan leda till nedsatt känsel i händer och fötter. Allvarligare brist kan leda till blodbrist (läs mer här), nervskador och försämrat minne.

Hur förbättrar jag mina vitamin B12-värden?

Vi har ett lager av vitamin B12 i levern vilket gör att det kan ta flera år att utveckla ett bristtillstånd. Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter, därav kan det vara viktigt för för individer som utesluter animaliska produkter att äta tillskott. Vitamin B12 finns bland annat i fisk, skaldjur, nötkött, fläsk, inälvsmat, ägg, lever, mjölk och ost. En liten mängd finns i vegetabiliska drycker som är berikade med vitamin B12 såsom havre-, soja- och risdryck. Det kan också vara bra att veta att mikrovågsvärmning av mat bryter ned vitamin B12.

Tips: Välj livsmedel som är berikade med vitamin B12. Ibland kan även tillskott behövas, framförallt om du utesluter animaliska livsmedel och har låga värden av vitamin B12.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin B12: 2,0 mikrogram (µg) för en vuxen människa.

Jämför livsmedel med olika vitamin B12-innehåll:

Livsmedel - B12-innehåll per 100 gram

Lax (en laxfilé väger ca 100 g) - 5,25 µg

Ost 17 % fett - 1,8 µg

Räkor - 1,76 µg

Nötfärs 10 % fett - 1,52 µg

Torskfilé - 1,52 µg

Ägg (ett medelstort ägg väger ca. 50g) - 1,47 µg

Lättmjölk 0,5 % (1 dl väger ca. 100 g) - 0,59 µg

Vegetariska och veganska livsmedel

Havredryck fett 1,5% (1 dl väger ca. 100 g) - 0,38 µg

Sojadryck - 0,33 µg

Det finns många fler livsmedel som innehåller vitamin B12, detta är bara några exempel på hur mycket vitamin B12 som olika livsmedel innehåller. Vill du läsa mer om något specifikt livsmedel? Titta i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas här.

När ska man vända sig till sjukvården?

  • Regelbundna hälsokontroller är viktiga för att följa upp.

  • Om dina symtom eller värden inte förbättras trots kostförändring.

Redaktör: Werlabs läkarteam

Granskare: Othilia Lind, legitimerad sjuksköterska, MSc Public Health