Lästid: 3 minuter

Uppdaterad: 2023-12-20

Lågt zink

Vad innebär lågt zink?

Zink behövs för att kroppens immunsystem ska fungera optimalt. Det fyller också en funktion för celler, sårläkning och nedbrytning av kolhydrater och spelar en viktig roll i ämnesomsättningen samt hjärnans funktion och centrala nervsystemet.

Låga värden av zink är skadligt för kroppen

Brist på zink kan leda till hudförändringar såsom fjällande utslag, försämrad sårläkning och även försämrad aptit. Hos män kan låga nivåer av zink leda till minskade testosteronnivåer och försämrad spermakvalitet. Kvinnor riskerar att drabbas av zinkbrist framförallt under graviditet och amning.

Hur förbättrar jag mitt zink?

Öka intaget av livsmedel innehållandes zink. Zink finns i exempelvis nötkött, fläskkött och lammkött som innehåller mer zink än fisk. Även nötter, fullkorn, baljväxter och jäst innehåller zink.

Se till att äta en varierad kost med naturliga livsmedel och begränsa intaget av processade livsmedel. Processade livsmedel innebär livsmedel som bearbetats kemiskt med konstgjorda substanser, sådana typer av livsmedel innehåller oftast lite vitaminer och mineraler och är näringsfattiga.

Bra att veta är att upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner.

Rekommenderat dagligt intag av zink: Kvinnor 7 milligram (mg), män 9 milligram, gravida kvinnor 9 milligram och ammande kvinnor 11 milligram.

Jämför livsmedel med olika zinkinnehåll

Livsmedel - Zink per 100 gram

Nötfärs fett 10% - 5,0 mg

Leverpastej fett 10 % - 3,3 mg

Lax - 0,3 mg

Vegetariska och veganska livsmedel

Pumpafrön - 8,4 mg

Linfrön (1 dl väger ca. 70 g) - 5,4 mg

Naturella cashewnötter - 4,7 mg

Valnötter (1 dl väger ca. 50 g) - 2,8 mg

Havregryn fullkorn (1 dl väger ca 40 gram) - 2,6 mg

Kikärtor - 1,1 mg

Pasta fullkorn (okokt) (1 dl väger ca. 50 gram) - 1,0 mg

Svarta bönor - 0,7 mg

Gröna linser - 0,4 mg

Det finns många fler livsmedel som innehåller zink, detta är bara några exempel på hur mycket zink som finns i olika livsmedel. Vill du läsa mer om något specifikt livsmedel? Titta i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas här.

När ska man vända sig till sjukvården?

  • Regelbundna hälsokontroller är viktiga för att följa upp.

  • Om dina symtom eller värden inte förbättras trots kostförändring.

Redaktör: Werlabs läkarteam

Granskad av: Othilia Lind, legitimerad sjuksköterska, MSc Public Health