Article image
Senast uppdaterad: 2018-08-28
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 5 minuter

Enkla sätt att få mer energi

Är du trött på att känna dig trött hela tiden? Att göra några enkla livsstilsförändringar kan bidra till att du får mer energi – och det kan ge effekt redan ikväll!

Vad beror ständig trötthet på?

Känner du dig helt utmattad när ditt alarm ringer på morgonen? Om det låter bekant så är du inte ensam om att känna så. Det kan finnas flera anledningar till att du känner dig trött hela tiden. Om du har känt dig trött i mer än fyra veckor bör du ta kontakt med en läkare.

Med ett enkelt blodprov kan man utreda ifall du har till exempel blodbrist, en underaktiv sköldkörtel eller något annat där trötthet är ett symptom. Din läkare kan också bedöma om du lider av symtom förenliga med ångest eller depression, vilket även det kan störa sömnen och orsaka trötthet.

Andra anledningar till trötthet kan vara saker som övervikt eller undervikt. När du är överviktig behöver din kropp arbeta hårdare för att genomföra vardagliga sysslor, och om du är underviktig kan det vardagliga livet vara fysiskt ansträngande om du har en mindre mängd muskelmassa.

Om det inte finns några uppenbara fysiska eller psykiska anledningar som orsakar din trötthet kan det vara dags att titta över din livsstil.

Stress och kortisol

Kortisol är ett hormon som är involverat i stress. Vår kortisolnivå ökar normalt när vi blir stressade, på grund av att vår flykt- och kamprespons (“fight-or-flight response”) aktiveras. Vissa personer befinner sig ofta i flykt- och kampläget, med tillhörande höga kortisolnivåer. Våra kortisolnivåer bör sjunka naturligt under dagen så att vi kan sova om nätterna.

Om nivåerna är för höga kan det störa vår sömn- och vårt sömnmönster, vilket på sikt kan leda till hälsoproblem. När man har problem med sömnen har forskning visat att en så enkel sak som att skriva en lista över tre saker man är tacksam för gör att man till exempel sover bättre. Tacksamhet och förundran är fenomen som man tittar på mer och mer i forskning då man ser att de i sig kan påverka människan positivt och göra att man känner sig mer positiv och energisk.

Socker och energinivåer

Känner du att du får kämpa för att hålla dig vaken – trots att klockan bara är runt 15:00 på eftermiddagen? Känns det lockande att äta sötsaker för att få upp blodsockernivåerna? Om du faller för frestelsen kommer dina blodsockernivåer att öka och sjunka väldigt snabbt. Ditt blodsocker kan vara högt ett tag, men efter ett tag kraschar det och du känner att du behöver äta mer socker. Om du ofta känner dig trött på eftermiddagarna eller mellan måltiderna, alternativt får väldigt höga energinivåer efter att du ätit, kan det bero på att du äter för mycket socker.

Att minska mängden socker du äter kan hjälpa till att stabilisera ditt blodsocker, minska tröttheten och minska risken att drabbas av typ 2-diabetes.

Träna mer!

Vi uppmuntrar alla att träna mer, men om du är för trött för att röra dig kanske det inte känns särskilt aktuellt att gå ut och springa. Det här kan dock leda till en ond spiral: ju mindre aktiv du är, desto svagare kommer din kropp att bli vilket gör att du tröttnar snabbare när du faktiskt försöker bli mer aktiv. Men träning kan verkligen få dig att känna dig piggare.

Var dock försiktig så att du inte börjar träna för hårt. Visst, motion kan höja dina energinivåer, men om du tränar för mycket kan det få motsatt effekt – nämligen att du blir tröttare. Vi har alla en reservmängd med energi, men om vi ständigt ser till att ta slut på även den energin kan det leda till negativa konsekvenser. Du kan till exempel testa en mer återställande form av träning såsom yoga eller tai chi. Du kan också testa att ta en promenad utomhus. WHO rekommenderar följande träning per vecka:

  • Minst 150-300 minuter av aerob fysisk aktivitet i måttlig intensitet eller 75-150 minuter i kraftig intensitet. (Konditionsträning)

  • Styrketräning i måttlig eller kraftig intensitet minst 2 ggr per vecka.

Ljusets betydelse

Eftersom årstiderna förändras kan den minskade mängden av dagsljus leda till lägre energinivåer. Vissa personer kan drabbas av årstidsbunden depression (SAD - Seasonal Affective Disorder). Ljus och mörker påverkar saker som vakenhet och sömnighet, aptit, sinnesstämning och aktivitetsnivå. När dagsljuset blir mindre under hösten och vintern kan dessa funktioner påverkas, vilket kan leda till trötthet och en låg sinnesstämning.

Även om du inte lider av årstidsbunden depression kan bristen på ljus ändå påverka dina energinivåer. Försök att vara ute en stund varje dag. Kombinera gärna träning med att vara utomhus. Australiensiska forskare har upptäckt att de som tränar utomhus regelbundet har högre serotoninnivåer, vilket kan innebära bättre sinnesstämning och minskad trötthet.

Varför är sömn viktigt?

Alla vet att det är viktigt att sova bra, men nyckeln till ökade energinivåer är egentligen att hålla sig till en rutin där man går och lägger sig och går upp vid samma tid varje dag. Om man har en varierad sömncykel kan det innebära en negativ påverkan på våra energinivåer.

Genom att prova två eller tre av ovanstående livsstilsförändringar kan du öka dina energinivåer, och det kan göra så att du blir piggare redan nu i i vinter!

För att hålla full koll på din hälsa och få ett svar på att dina livsstilsförändringar verkligen lönar sig rekommenderar vi regelbundna tester av din hälsa. Titta igenom vårt utbud av hälsokontroller och se vilken som passar dig bäst.