Article image

Senast uppdaterad: 2023-01-25

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 3 minuter

Ta reda på om du behöver extra näringstät kost

Ät varierat! Det är ett självklart råd för att få i sig den näring som kroppen behöver. Behoven av näring kan dock skilja sig från person till person beroende på faktorer som ålder, graviditet eller andra individuella förutsättningar. Här går vi igenom några grupper som behöver tänka till lite extra för att få i sig den näring de behöver.

Intag är inte samma sak som upptag

Intag av näring innebär att vi äter mat eller sväljer kosttillskott som till exempel en multivitamintablett. Intag är dock inte samma sak som upptag. Lite förenklat kan hela mag- och tarmkanalen betraktas som kroppens ”utsida”. Bara för att man har svalt något så har det inte hamnat i blodbanan och börjat cirkulera i kroppen.

Det är i mag- och tarmkanalen som själva upptaget av näring sker så att den hamnar i blodet och kan föras till kroppens alla celler. Kroppen lyckas naturligtvis inte ta upp precis allt vi sväljer. Lite grann av näringen kommer att åka ut tillsammans med restprodukter vid toalettbesök.

Näringsbrist kan bero på att man har ett dåligt näringsintag och/eller att upptaget kan vara nedsatt av olika anledningar.

Vissa grupper löper extra risk att drabbas av näringsbrist

För några av oss är risken större att få brist på vissa näringsämnen. Om du tillhör någon av grupperna nedan kan det vara bra att vara extra uppmärksam på om din kost är tillräckligt näringstät och ger dig ett brett spektrum av näringsämnen.

Lågenergiförbrukare och de som äter enligt en speciell diet

Personer som förbrukar lite energi och äter mindre än andra löper större risk för olika typer av näringsbrister. Det gör även människor som följer olika former av dieter. Ett exempel är veganer som löper risk för att drabbas av brist på vitamin D och B12 och eventuellt även av brist på järn, zink och selen.

Ett annat exempel är karnivordiet, där man utesluter vegetabilier såsom frukt, rotfrukter och spannmål. När man utesluter stora grupper av livsmedel, vilket både veganer och karnivorer gör, så finns det större risk för brist på olika näringsämnen, inte med en gång, utan med tiden.

Gravida

Behovet av näringsämnen ökar när man är gravid och ökar mer än behovet av energi. Det behövs alltså en hög koncentration av näringsämnen per energienhet. Att äta bakelser är därför ingen bra gravidkost utan det är näringstät mat som behövs för både mamma och bebis (att äta näringsrikt är naturligtvis viktigt även när man ammar).

Om man känner att man kan passa på att äta ”lite extra” under graviditeten så ska det helst utgöras av mat och inte godis. Gravida kan dessutom behöva extra tillskott av framför allt järn, folsyra och vitamin D. För den som vill bli gravid kan det också vara bra att ta extra folsyra.

Äldre och de som äter vissa läkemedel

Äldre personer har ofta sämre upptag av näring, framför allt sämre upptag av vitamin B12 eftersom produktionen av saltsyra, som behövs för att vi ska kunna ta upp B12, minskar med åldern. Enligt Livsmedelsverket behöver dessutom alla äldre tillskott med D-vitamin.

Äldre drabbas lättare av sjukdomar jämfört med yngre personer och äter oftare läkemedel. Läkemedel kan påverka både vårt upptag och utsöndring av näringsämnen. Med utsöndring menas att vi förlorar näringsämnen. Ett exempel är diuretika (vätskedrivande) som ökar utsöndringen av natrium, vilket är syftet, men även av kalium, kalcium, magnesium och zink.

Personer med mag- och tarmsjukdomar

Personer som har genomgått kirurgi för obesitas eller som lider av mag- och tarmsjukdomar kan få problem med upptaget av näringsämnen. Till exempel innebär en oupptäckt glutenintolerans att kroppen får svårare att ta upp näring och det kan leda till bland annat brist på zink och vitamin B12. Vilka brister som kan uppstå är individuellt.

Samma symtom på näringsbrist kan ha olika orsaker

Näringsbrister kan ge många olika symtom och kan vara svåra att upptäcka till en början eftersom de brukar komma smygande.

Det kan också vara svårt att lista ut vad symtomen beror på. Beror eventuell trötthet på järnbrist? Eller kanske brist på vitamin B12? Är ständiga förkylningar ett symtom på pollenallergi, stress, D-vitaminbrist eller zinkbrist?

Så länge man är frisk och mår bra så brukar näringsstatuset vara god. Om du upplever diffusa symtom kan ett näringstest ge svar på om dessa orsakas av brister. Det kan också vara bra att göra ett näringstest om du tillhör någon av de grupper som nämnts ovan som löper ökad risk för näringsbrist.

Vi har flera hälsokontroller som hjälper dig att undersöka om du lider brist på viktiga vitaminer eller mineraler. Du kan dels testa enskilda näringsämnen såsom järn, zink, folat, vitamin D och B12. Du kan även göra vårt mer omfattande Vitamin & Mineraltest som förutom ovan nämnda näringsämnen även testar för magnesium.

Våra hälsokontroller hittar du här.

Om du vill veta mer om vilken mat vi bör äta för att må bra på kort och lång sikt kan du läsa om det här.