Article image

Senast uppdaterad: 2017-08-17

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 4 minuter

Låt inte diabetes smyga sig på - kontrollera blodsockret

Genom att hitta förhöjda blodsockernivåer med regelbunden kontroll av blodsockret kan utvecklingen av typ 2-diabetes förhindras genom förändringar i kost och motion.

Vad är blodsocker?

Blodsocker är den mängd socker (glukos) som finns i blodet och det är en viktig del av kroppens funktion. Kroppen använder glukos som bränsle för cellerna och hjärnan, men för mycket socker i blodet kan leda till allvarliga hälsoproblem, särskilt för personer med diabetes.

Att testa blodsocker

En enkel och smärtfri metod för att mäta ditt blodsocker är att använda en glukosmätare. Detta är en liten enhet som mäter nivån av socker i ett blodprov, vanligtvis från fingertoppen. För personer med diabetes är det särskilt viktigt att hålla sitt blodsocker under kontroll. Om blodsockret blir för högt kan det leda till allvarliga hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, njurskador och nervskador. Å andra sidan kan ett för lågt blodsocker orsaka omedelbara problem som svettningar, hjärtklappning och yrsel.

Förutom att regelbundet kontrollera blodsockret är det viktigt att ha hälsosamma levnadsvanor för att förebygga diabetes. Detta inkluderar en balanserad kost rik på grönsaker, frukt och fullkorn samt regelbunden fysisk aktivitet.

Vad är typ 2-diabetes?

Diabetes är en kronisk sjukdom som påverkar kroppens förmåga att producera eller använda insulin, ett hormon som reglerar blodsockret. Det finns två typer av diabetes; typ 1 och typ 2. Typ 1-diabetes inträffar när kroppen inte producerar tillräckligt med insulin eller något insulin alls och typ 2-diabetes uppstår när kroppens celler blir resistenta mot insulinet.

Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes och utvecklas i samspel mellan arv och miljö. Debut sker normalt i medelåldern eller senare men förekommer allt mer i lägre åldrar. På lång sikt kan diabetesrelaterade komplikationer orsaka funktionsnedsättningar som till och med kan vara livshotande. Diabetiker kan drabbas av skador på större och mindre blodkärl, vilket kan leda till hjärtsjukdom och stroke, samt problem med njurar, ögon, blodkärlen i fötterna och nervsystemet. Typ 2-diabetes kan även kopplas till en högre risk för att utveckla Alzheimers sjukdom.

Blodsockernivåerna i kroppen regleras av insulin. Detta hormon agerar som en ‘nyckel’ som låser upp kroppens celler och tillåter dem att ta upp socker och utnyttja dess energi. Om denna energi för tillfället inte behövs hjälper insulinet till att lagra överskottet i levern, för att frigöra det senare. Hos personer som har diabetes fallerar den här mekanismen som kontrollerar blodsockret. Typ 2-diabetes uppkommer när cellerna inte kan svara på insulinet och i längden avtar även insulinproduktionen. Obehandlade diabetiker har därför högre blodsockernivåer- detta kallas för hyperglykemi. Å andra sidan uppträder hypoglykemi när blodsockernivåerna är för låga, vilket kan förekomma om alltför mycket insulin doseras för att behandla diabetes.

Hur kan risken för typ 2-diabetes upptäckas genom blodprov?

För att hindra utvecklingen av typ 2-diabetes behöver förhöjda blodsockernivåer upptäckas i ett tidigare skede. Genom regelbunden och konsekvent kontroll av blodsockernivåerna blir det enklare att fastställa eventuellt förhöjda nivåer. Det här kan göras genom att ta blodprov på morgonen på fastande mage, 10-12 timmar efter senaste måltid. Kroppen kommer då att ha förbrukat allt blodsocker från föregående måltid och börjar frigöra sina reserver. Hos en frisk person kommer insulinet att balansera blodets sockernivåer så att de inte blir för höga. Hos diabetiker sker ingen återställning och sockernivåerna stiger.

På samma sätt kan ett HbA1c-test indikera medelvärdet av blodsockernivåerna från de två till tre senaste månaderna genom att mäta mängden hemoglobin som reagerat med socker (glykerat hemoglobin) i de röda blodkropparna. Enligt World Health Organization (WHO) och de svenska riktlinjerna kan ett återkommande fasteglukosvärde mellan 6,1-6,9 mmol/L och/eller ett HbA1c-värde mellan 42-47 mmol/mol leda till att du hamnar i ett tillstånd som kallas för prediabetes, det vill säga riskzonen för att drabbas av diabetes.

Vid förhöjda blodsockervärden kan man genom förändringar i kosten med minskat intag av socker och så kallade "snabba" kolhydrater samt ökad motion förhindra utvecklingen av prediabetes till diabetes, i bästa fall kan man också normalisera sina blodsockervärden. Detta kan innebära att medicinering inte blir nödvändig och att det inte uppstår en risk för de komplikationer som är förknippade med diabetes.

Blodsocker och risken för demenssjukdomar

Blodsockernivåer är också kopplade till risken för Alzheimers sjukdom. Studier har visat att höga blodsockernivåer kan påverka hjärnans funktion och orsaka minnesförlust. Det är därför viktigt att även personer utan diabetes håller koll på sina blodsockernivåer och vid behov anpassar sin kost och motionsvanor för att minska risken för demenssjukdomar.

Testa ditt blodsocker hos Werlabs

Werlabs erbjuder mångsidiga hälsotester som kan hjälpa till att tidigt upptäcka typ 2-diabetes samt övervakning av tillståndet. Genom att göra regelbundna hälsokontroller kan du ta kontroll över din hälsa och vidta nödvändiga åtgärder för att bibehålla eller förbättra den. Testa om du är i riskzonen med högt blodsocker med vårt Diabetes & Blodsockertest.