T3 Fritt (Trijodtyronin)

Vad är T3 (Trijodtyronin)?

Trijodtyronin (T3) är ett av två primära hormoner som produceras av sköldkörteln, ett litet fjärilsformat organ som ligger platt över luftstrupen vid basen av halsen. Det andra sköldkörtelhormonet kallas tyroxin (T4). T4 är relativt inaktivt och behöver omvandlas till T3 i lever, njure och andra organ för att kunna reglera kroppens ämnesomsättning.

Nästan allt T3 (och T4) som finns i blodet är bundet till protein. Resterande, det fria (obundna) är den biologiskt aktiva formen av hormonet som vi mäter i blodet.

Varför analyserar man T3?

Ett fritt T3-test används för att bedöma sköldkörtelfunktion, speciellt när man har symtom på sköldkörtelfunktionsrubbning men normalt fritt T4. Fritt T3 har högre känslighet för att upptäcka hypertyreos (överfunktion av sköldkörtel) än fritt T4, men är mindre känslig för att upptäcka hypotyreos (underfunktion av sköldkörtel). Obs! Referensintervall kan skilja sig vid graviditet.

Vad innebär höga T3-värden?

Höga värden av fritt T3 ses tidigt vid hypertyreos och ibland kan man se förhöjt fritt T3 innan någon förändring av fritt T4 syns.

Vad innebär låga T3-värden?

Låga värden ses sent vid hypotyreos samt vid svår allmänsjukdom pga. en minskad omvandling från T4. Vid hypotyreos kan dock fritt T3 förbli normala under längre tid, tack vare ökad omvandling från T4.