Homocystein

Vad är homocystein?

Homocystein är en aminosyra som finns naturligt i kroppen. Från homocystein bildas cystein, en av de 20 aminosyror som är naturliga byggstenar i kroppen. När homocysteinnivåerna är för höga, påverkar det kroppens stödjevävnader, t.ex. fibrillin, och receptorer i nervcellerna negativt, samt bidrar till bildning av fria radikaler.

Varför analyserar man homocystein?

Ett homocysteintest kan tas av flera skäl, t.ex. för att avgöra om en individ har en vitamin B-brist eller folatbrist. Koncentrationen av homocystein kan öka innan vitamin B och folat börjar avvika. Ibland rekommenderas kontroll av homocystein av undernärda individer eller äldre personer, som ofta absorberar mindre B-vitamin från kosten. Det kan även vara användbart för individer med en familjehistoria av hjärt- och kärlsjukdom men inga andra kända riskfaktorer, som rökning, högt blodtryck, eller fetma.

Vad innebär ett högt homocystein?

Förhöjdt homocystein kan också ses vid hög ålder, nedsatt njurfunktion, hypotyreos, SLE, psoriasis, reumatoid artrit och malignitet. Signifikant förhöjt homocystein (P-Homocystein>40 mmol/L) kan också bero på en medfödd homozygot defekt i metylentetrahydrofolat (MTHFR), eventuellt i kombination med folatbrist.

Vad innebär ett lågt homocystein?

Brist på vitamin B12 till vävnaderna leder till en ökning av homocystein och MMA. Gränsvärden på vitamin B12 utan förhöjt homocystein och MMA ska inte behandlas med vitamin B12. Folatbrist leder också till en ökning av homocystein, men inte av MMA. Ett antal livsstilsfaktorer som kost, alkohol, tobak och liknande kan leda till ökat homocystein.