Magnesium

Vad är magnesium?

Magnesium är ett mineral som har stor betydelse för flertalet funktioner i kroppen. Det behövs bl.a. för normal nerv- och muskelfunktion och för att våra gener skall kunna bildas på ett korrekt sätt.

Magnesium kan inte produceras av kroppen själv utan det absorberas via din kost.

60% av allt magnesium i vår kropp finns i skelettet, 39% i våra celler, varav hälften av detta i våra muskelceller och 1% utanför cellerna t.ex. i blodet där det kan mätas via blodprov.

Magnesiumbrist

Magnesiumbrist beror ofta på att man har fått i sig för lite magnesium via kosten eller att man äter läkemedel som försämrar upptaget av magnesium i tarmen.

Eftersom magnesium deltar i många olika processer i kroppen kan en brist på magnesium ge upphov till symtom från många olika organ. Tydliga symtom märks ofta sent i utvecklingen och symtomen kan vara diffusa.

Symtom på magnesiumbrist

Det finns många symptom som kan kopplas till magnesiumbrist, t.ex:

  • trötthet

  • muskelkramper

  • depression

  • förvirring

  • håglöshet

  • rytmrubbningar i hjärtat

Varför analyserar man magnesium?

Man kan analysera sitt magnesium vid symtom som beror på ett bristtillstånd. Likaså om man är en individ med kroniskt låga kalcium- eller kaliumnivåer så analyseras magnesium då dessa värden ofta samverkar och nivåerna är korrelerade.

Det är dessutom fördelaktigt att analysera sitt magnesium om man har en njursjukdom eller en dåligt kontrollerad diabetes.

Vad innebär ett högt magnesiumvärde?

Höga magnesiumvärden är ovanligt, men om man har det kan det bero på exempelvis problem med sköldkörteln, vilket kan behöva utredas vidare på en vårdcentral.

Lätt förhöjda magnesiumvärden i blodet är en normalvariant utan någon koppling till ohälsa.

Vad innebär ett lågt magnesiumvärde?

Låga nivåer av magnesium i blodet tyder på att individen inte får i sig tillräckligt med magnesium via kosten. Det kan också bero på en försämrad upptagningsförmåga av magnesium i tarmarna.

En annan orsak kan vara att kroppen utsöndrar mer magnesium än vad den skall, något som kan uppstå vid behandling med vissa läkemedel såsom diuretika och laxeringsmedel.

Vilka andra faktorer kan påverka magnesiumvärdet?

Andra faktorer som kan påverka nivån av magnesium ses bl.a. vid:

  • okontrollerad diabetes

  • vissa njursjukdomar

  • problem med bisköldkörteln