Trombocyter (Blodplättar, TPK)
Vad är trombocyter (TPK)?
Trombocyter, eller blodplättar, är små fragment av celler som spelar en avgörande roll för att blodet ska kunna koagulera (stelna). De bildas i benmärgen från större celler som kallas megakaryocyter. När ett blodkärl skadas och blödning uppstår aktiveras trombocyterna snabbt för att bilda en trombocytplugg vid skadeplatsen, vilket hindrar blodförlust. Detta är en central del i kroppens förmåga att stoppa blödningar.
Trombocyterna cirkulerar normalt i blodomloppet i ungefär 8–10 dagar. Därefter ersätts de kontinuerligt av nya trombocyter från benmärgen. En balanserad produktion och nedbrytning av trombocyter är viktig för att upprätthålla normal koagulation och förhindra blödningsproblem eller blodproppsbildning.
Varför behöver man analysera trombocyter?
En analys av trombocyterna görs vanligtvis som en del av ett komplett blodstatus, en grundläggande undersökning för att utvärdera patientens allmänna hälsa. Ett trombocyttest kan hjälpa till att diagnostisera en mängd olika sjukdomar och tillstånd som påverkar blodets koagulationsförmåga. Det används också för att följa upp behandlingseffekt vid sjukdomar där trombocytantalet är påverkat.
Vanliga orsaker till att trombocyter analyseras inkluderar:
Utredning av oklara blödningar eller blåmärken.
Kontroll vid misstanke om benmärgssjukdomar, leukemi eller lymfom.
Uppföljning vid behandling med läkemedel som kan påverka trombocytfunktionen.
Övervakning efter kirurgiska ingrepp eller vid behandling av koagulationsrubbningar.
Hur mäts trombocyter?
Analysen av trombocyter utförs genom ett vanligt blodprov. Antalet trombocyter anges i miljarder per liter (x10^9/L). Normala trombocytvärden varierar mellan 150–400 x10^9/L. Det exakta referensintervallet kan skilja sig något mellan olika laboratorier och åldersgrupper.
Vad innebär ett högt trombocytvärde?
Förhöjda trombocytvärden (trombocytos) kan förekomma vid flera olika tillstånd. Exempel på orsaker till höga trombocytvärden inkluderar:
Kroniska inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit eller inflammatoriska tarmsjukdomar.
Myeloproliferativa sjukdomar där benmärgen producerar för många trombocyter, exempelvis essentiell trombocytemi eller polycytemi vera.
Efter kirurgisk borttagning av mjälten (splenektomi).
Vid järnbrist, då kroppen kompenserar med ökad trombocytproduktion.
Ett högt trombocytvärde innebär en ökad risk för blodproppsbildning, och bör därför följas upp och utredas vidare av läkare.
Vad innebär ett lågt trombocytvärde?
Ett lågt trombocytantal (trombocytopeni) kan leda till ökad blödningsrisk och blåmärken. Orsaker till låga trombocytvärden inkluderar:
Minskad produktion i benmärgen vid sjukdomar som aplastisk anemi eller leukemi.
Brist på viktiga näringsämnen som vitamin B12 eller folat.
Ökad konsumtion av trombocyter vid autoimmuna sjukdomar som SLE (systemisk lupus erythematosus).
Allvarliga infektioner eller inflammatoriska tillstånd.
Ökad nedbrytning av trombocyter vid tillstånd som immunologisk trombocytopen purpura (ITP).
Leversjukdomar och överkonsumtion av alkohol.
Vilka andra faktorer kan påverka trombocytvärden?
Flera faktorer kan påverka resultatet av ett trombocyttest:
Mediciner, exempelvis blodförtunnande läkemedel eller kemoterapi, kan påverka trombocytantalet.
Provhantering: trombocytaggregat (trombocyter som klumpar ihop sig i provröret) kan ge falskt låga värden. Detta är särskilt vanligt vid användning av EDTA som antikoagulant.
När bör du kontakta vården?
Om du upplever symtom som lättare att få blåmärken, ovanligt långvarig blödning vid mindre skador, näsblödningar eller blödande tandkött bör du kontakta vården för utredning.
Ledvärk
Mäter antikroppar förknippade med ledvärk, blodstatus och inflammation.
1 195 kr
Vänta barn
Mäter din ämnesomsättning, näringsämnen och mineraler. Ger dig en insikt om hur eventuella brister kan påverka dig före, under och efter graviditet.
1 295 kr
Järn Stor
Djupgående bedömning av dina järnnivåer.
595 kr