Vad är Luteiniserande hormon (LH)?


Luteiniserande hormon (LH) är ett hormon som är centralt i fortplantningen och bidrar till att reglera bl.a. ägglossning hos kvinnor och testosteronproduktion hos män. Hos både kvinnor och män används LH ofta i kombination med andra tester (FSH, testosteron, Östradiol och progesteron).

LH produceras i hypofysen. Om du är kvinna är LH en viktig del av din menstruationscykel. Hormoner fungerar tillsammans med follikelstimulerande hormon (FSH), vilket är en annan gonadotropin gjord i hypofysen. FSH stimulerar äggstocksfollikeln, vilket gör att ägget växer. Det utlöser också produktionen av östrogen i follikeln.

LH och FSH

Ökningen i östrogen triggar hypofysen att sluta producera FSH och börja göra mer LH. Växlingen till LH får ägget att släppas från äggstocken vilket är den process vi kallar ägglossning. I den tomma follikeln prolifererar cellerna och omvandlar den till ett corpus luteum. Denna struktur frigör progesteron, ett hormon som är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. Om graviditet inte uppstår faller nivåerna av progesteron och cykeln börjar igen.

För män producerar hypofysen också LH. Hormonet binder till receptorer i vissa celler i pungen som kallas Leydig-celler. Detta leder till frisläppandet av testosteron, ett hormon som är nödvändigt för att producera spermier.

LH - Referensvärden

Hos kvinnor varierar värdet med menstruationscykeln enligt följande:

Follikelfas: 2-13 IE/L

Mittcykeltopp: 14-100 IE/L

Lutealfas: 1-12 IE/L

Postmenopaus: 7-60 IE/L


När analyserar man LH?

LH-testet kan vara värdefullt vid infertilitet eller onormalt låg sexlust, för att diagnosticera hypofyssjukdomar som påverkar LH-produktionen, vid sjukdomar som påverkar äggstockar och testiklars funktion, i utredning av oregelbunden eller utebliven menstruation, eller för att diagnosticera orsakerna till fördröjd alternativt brådmogen pubertet hos barn. Även vid en rad andra sjukdomstillstånd kan LH-testvärden vara viktiga att känna till.

Högt LH-värde

LH-nivåer och andra testnivåer kan bidra till att skilja mellan primär äggstockssvikt (fel på äggstockarna själva eller brist på äggstocksutveckling) och sekundär äggstockssvikt (fel på äggstockarna på grund av störningar i antingen hypofysen eller hypotalamus).

Ett förhöjt värde kan tala för primär äggstocksvikt, dvs att skadan/felet sitter i äggstockarna.

Lågt LH-värde

LH-nivåer och andra testnivåer kan bidra till att skilja mellan primär äggstockssvikt (fel på äggstockarna själva eller brist på äggstocksutveckling) och sekundär äggstockssvikt (fel på äggstockarna på grund av störningar i antingen hypofysen eller hypotalamus).

Ett lågt värde kan tala för sekundär äggstocksvikt, dvs att skadan/felet sitter i hypofysen som därför stimulerar äggstockarna otillräckligt.

Werlabs Hälsokontroll XL

1 395 kr

Förstå de åtta viktigaste områdena av din hälsa med 33 hälsomarkörer samt en personlig läkarkommentar. Läs mer.

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsokontroll via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Du får sedan snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.


Blodprov

Beställ blodprov

Gå till lab

Få snabba provsvar i din journal

Werlabs har gjort över 1,500,000 analyser

4.5/5 reviews

Våra användare har gett oss 4,5 av 5 möjliga stjärnor på facebook.


Jag har gjort detta och rekommenderar denna tjänst. Snabbt, smidigt och bra service."

★★★★★ – Stefan Sahlin, Stockholm


"Det känns bra att jag nu har fått reda på hur mina värden ser ut! Och jag är väldigt nöjd med Werlabs!"

★★★★★ – Elisabeth Nord, Jonesred


"Werlabs funkade fantastiskt bra! Väldigt enkelt och lätt."

★★★★★ – Sabina Thingvall Karlsson, Stockholm


Thomas berättar

werlabsanvändareLäs mer om varför andra använder Werlabs här.