Östrogen

Vad är östrogen?

Östrogen är ett könshormon som tillverkas på flera olika platser i kroppen och har effekt på många olika organ och vävnader, både hos kvinnor och män. Hormonet har stor betydelse för vårt skelettets hållfasthet, positiv effekt på inlärning och minne, skyddande effekt på vårt hjärt-kärlsystem, kontroll av vår ämnesomsättning samt påverkar vårt immunsystem. Hos kvinnor är östrogen också betydelsefullt för utveckling och funktion av fortplantningssystemet.

Östrogen förekommer i flera olika former i kroppen, varav de tre vanligaste är östradiol, östron och östriol. Östradiol anses vara det viktigaste av dessa och det är också detta hormon man mäter vid provtagning. Hos kvinnor tillverkas den största delen av detta hormon i äggstockarna. Mindre mängder östradiol bildas också i binjuren, i fettvävnad och hos män i testiklarna. Hos fertila kvinnor varierar dessa nivåer med menstruationscykeln. Provtagning för östradiol bör kompletterad med analys av hypofyshormonet follikelstimulerande hormon (FSH) då dessa hormoner reglerar varandra och båda varierar under menstruationscykeln.

Varför behöver man analysera östrogen?

Hos kvinnor kan provet tas för att bedöma aktiviteten i äggstockarna, till exempel i samband med utredning av infertilitet, utebliven menstruation och för att ta reda på om man närmar sig klimakteriet och menopaus.

När ska man göra sitt östrogentest?

  • Om du fortfarande menstruerar tar du provet någon gång mellan dag 2-5 av din mens. Bäst är om du tar det i kombination med ett FSH.

  • Om du har opererat bort livmodern kan du ta det vilken dag som helst.

  • Om du är i klimakteriet och använder östrogen, tar du provet dagen efter du bytt plåster eller 2-4 timmar efter att du tagit dina östrogenpiller.

werlabs.se_blodprov_fsh-ostrogentest_.png

Vad innebär ett förhöjt östrogen värde?

Måttligt förhöjda nivåer kan ses hos överviktiga kvinnor efter menopaus eller i samband med överfunktion i sköldkörteln.

Vad innebär östrogenbrist?

Ett lågt värde ses naturligt hos kvinnor efter menopaus eller om båda äggstockar opererats bort av någon anledning.

Vilka andra faktorer kan påverka östrogenvärdet?

Användning av p-piller samt vissa läkemedel, som en del steroidläkemedel, kan påverka analysresultatet och kan ge falska värden. Även kvinnor som äter antiöstrogen pga bröstcancer får falska analysresultat.

Hälsokontroll Kvinna Plus

Hälsokontroll Kvinna Plus

Vår största, mest djupgående hälsokontroll som är skräddarsydd för kvinnor.

Djupgående analys av de viktigaste hälsoområdena hjärta & kärl, blodsocker, blod & järn, vitaminer & mineraler, inflammation, sköldkörtel, hormoner, lever, njure och leder där vi kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

Med Hälsokontroll Kvinna Plus får du möjlighet att utifrån dina individuella värden göra aktiva val i dina levnadsvanor, förebygga eventuella sjukdomar och optimera din hälsa.

Östrogentest

Östrogentest

Mäter dina östrogennivåer.

Ger dig insikt i hur din östrogenproduktion ser ut.

Fertilitetstest

Fertilitetstest

Inkluderar områden som är av betydelse när du vill bli gravid.

Testet är för kvinnor och kräver regelbunden menstruation för att göra en korrekt bedömning.

De här testet lämpar sig väl att ta med till din läkare/gynekolog för en utförligare fertilitetsbedömning.