Progesteron

Vad är progestron?

Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon med många viktiga funktioner för båda könen. Det utgör ett förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen samt kortikosteroider. Som hormon är det främst känt som ett kvinnligt könshormon med betydelse för kvinnans sekundära könskarakteristika, fertilitet och för embryogenesen. Syntetiskt progesteron ingår som aktiv beståndsdel i p-piller.

Varför behöver man analysera Progesteron?

En progesterontest kan användas:

  • För att känna igen och hantera några orsaker till infertilitet. Eftersom progesteron varierar hela menstruationscykeln, kan flera (seriella) mätningar användas för detta ändamål.

  • För att avgöra huruvida en kvinna har ägglossning, när ägglossningen inträffade, eller för att övervaka framgången för inducerad ägglossning.

  • I början av graviditeten för att hjälpa till att diagnostisera ett utomkvedshavandeskap, tillsammans med test av humant koriongonadotropin (hCG).

  • För att övervaka en högriskgraviditet för att utvärdera moderkakan och fostrets hälsa.

  • Om en kvinna tar emot progesteroninjektioner för att stödja henne i tidig graviditet, för att avgöra hur effektiv behandlingen är.

  • Tillsammans med andra tester såsom en FSH, LH, hCG, sköldkörtelprov, koagulationstester och en komplett blodstatus för att hjälpa till att avgöra orsaken till onormala blödningar i icke-gravida kvinnor.

När ska man göra sitt progesterontest?

werlabs.se_blodprov_progesterontest_.png

Vad innebär ett förhöjt Progesteron värde?

Ökade progesteronnivåer kan bland annat orsakas av vissa cystor på äggstockarna, överproduktion av progesteron av binjurarna, eller så kallad kongenital adrenal hyperplasi.

Vad innebär ett lågt Progesteron värde?

Låga nivåer av progesteron kan bland annat orsakas av minskad funktion på äggstockarna, rubbning av menstruationscykeln (amenorré), utomkvedshavandeskap, eller fosterdöd/missfall hos gravida.

Vilka andra faktorer kan påverka progesteronvärdet?

Nivåer av progesteron blir naturligt högre under graviditeter som involverar multiplar (tvillingar, trillingar, etc) än de där det bara finns ett foster. Östrogen- och progesterontillskott kan påverka resultaten.

Progesterontest

Progesterontest

Mäter dina progesteronnivåer.

Ger dig insikt i hur din progesteronproduktion ser ut.