C-reaktivt protein (CRP)

Vad är CRP?

CRP står för C-reaktivt protein som produceras i levern och reagerar på inflammation. När din kropp utsätts för infektioner och inflammationer bildar den olika ämnen som gör att olika försvarsreaktioner sätts i gång. CRP är ett sådant ämne och används därför som inflammationsmarkör.

Normalt stiger CRP ca 6-12 timmar efter en infektion utbrutit för att sedan sjunka när infektionen som orsakar inflammationen lagt sig.

Hitta hälsokontrollen för dig baserat på 5 enkla frågor

Svara på frågorna

CRP (C-reaktivt protein) kan mätas antingen kapillärt (fingerstick) eller venöst (via armen). Vissa omständigheter gör att CRP-värdet förhöjs, vilket gör att det kan bli missvisande. Några av dessa är fysisk ansträngning (motion), spiral, graviditet, fetma. Notera att Werlabs endast använder venösa blodprover då dessa har en högre tillförligthet och är mer exakta än kapillära blodprov.

Varför behöver man analysera CRP?

Ett CRP prov görs av flera anledningar. CRP används bland annat för att identifiera och hålla koll på infektioner och sjukdomar som orsakar inflammation, sjukdomar i immunsystemet, svullnad av blodkärl i huvud och hals, smärtsam svullnad av vävnader som kantar lederna (reumatoid artrit), svullnad och blödning i tarmarna (inflammatorisk tarmsjukdom) eller infektion av ett ben (osteomyelit). CRP används även för att kontrollera hur väl behandlingar fungerar för en infektion.

Vad innebär ett högt CRP-värde?

Höga nivåer av CRP orsakas av infektioner och många långvariga sjukdomar. Men ett CRP-test kan inte visa var inflammationen ligger eller vad som orsakar det. Höga CRP-nivåer tyder på en bakteriell infektion. Andra tester kan behövs för att finna orsaken och platsen för inflammationen.

Vad innebär ett lågt CRP-värde?

Ett lågt CRP-värde är normalt och innebär att kroppen inte är utsatt för inflammation.

Beställ