T4 Fritt (Tyroxin)

Vad är T4 fritt (Tyroxin)?

Tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) bildas och lagras i sköldkörteln, inbyggda i tyreoglobulin. Största delen av T4 och T3 är bundna till olika proteiner i kroppen och är därmed inaktiva. Det är det fria biologiskt aktiva T4 som mäts i detta prov. T4 påverkar ämnesomsättningen i kroppen.

Levaxin (eller Euthyrox) som många får utskrivet från sin läkare för underfunktion av sköldkörteln är en syntetisk variant av T4 som syftar till att normalisera nivåer av T4 i kroppen när man inte själv producerar tillräckligt med T4 från sköldkörteln.

Varför ska man analysera T4?

Fritt T4 analyseras tillsamman med TSH och ibland även fritt T3 i syfte att bedöma sköldkörtelfunktion och om under- (hypotyreos) eller över- (hypertyreos) funktion föreligger. Kombination TSH och fritt T4 behövs också för att upptäcka fall av hypofys/hypothalamus-insufficiens. Fritt T4 rekommenderas också för terapievaluering vid hyper- eller hypotyreos. OBS! Referensvärden kan skilja under graviditet.

Vad innebär ett högt T4-värde?

Höga värden ses vid överfunktion av sköldkörteln, så kallad hypertyreos. Oftast ses värden vid övre referensgränsen vid adekvat behandling av hypotyreos. Förhöjt fritt T4 kan leda till symtom som inre oro, stresskänsla, hjärtklappning, darrningar, svettningar, allmän sjukdomskänsla och ofrivillig viktnedgång.

Vad innebär ett lågt T4-värde?

Låga värden ses vid underfunktion av sköldkörteln, så kallad hypotyreos. I sällsynta fall kan en patient även ha låga värden p.g.a. cirkulerande antikroppar mot T4. Låga värden kan ses från och till i graviditetens sista trimester utan att hypotyreos föreligger. Lågt fritt T4 kan ge symtom som trötthet, nedstämdhet, frusenhet och viktuppgång.