Magnesium

Varför testa magnesium?

Magnesiumtestning kan göras som en uppföljning till kroniskt låga blodnivåer av kalcium och kalium. Det kan också göras när en person har symptom som kan bero på en magnesiumbrist, såsom muskelsvaghet, ryckningar, kramper, förvirring, hjärtarytmier, och kramper. Magnesiumnivån kan granskas som en del av en utvärdering av malabsorption, undernäring, diarré eller alkoholism. När magnesium- och/eller kalciumtillskott är nödvändigt kan nivån av magnesium i blodet kontrolleras med jämna mellanrum för att granska effektiviteten av behandlingen.

Eftersom en låg magnesiumnivå kan med tiden leda till fortsatt låga kalcium- och kaliumnivåer, kan det kontrolleras för att diagnostisera problem med kalcium, kalium, och fosfor. Magnesiumnivåer kan mätas ofta för att övervaka resultat från oral eller intravenös magnesium tillskott.

Vad är magnesium?

Magnesium är ett spårämne som spelar en viktig roll i människans ämnesomsättning. Magnesium kan inte produceras i kroppen utan måste intas i maten. Magnesiumbrist med synliga symtom är relativt sällsynt. Låga nivåer av magnesium i kroppen har förknippats med utveckling av ett antal sjukdomar som astma, diabetes och benskörhet. I rätt mängd spelar magnesium en roll för att förhindra både stroke och hjärtinfarkt. Magnesium har visat sig kunna lindra symtomen på fibromyalgi, migrän, och premenstruellt syndrom.

Vad orsakar magnesiumbrist?

Magnesiumbrist (hypomagnesemi) kan ses vid undernäring, sjukdomar som orsakar malabsorption, och vid en överskottsförlust av magnesium via njurarna. Magnesium överskott (hypermagnesemi) kan ses vid intag av tillskott som innehåller magnesium och vid minskad njurfunktion.

Magnesiumbrist - symptom

Någon med mild till måttlig magnesiumbrist kan ha någon eller några ospecifika symptom. Utdragna eller allvarliga brister kan orsaka illamående, aptitlöshet, trötthet, förvirring, muskelkramper, kramper, förändringar i hjärtfrekvens och domningar eller stickningar. De kan också påverka kalciummetabolismen och förvärra kalciumbrister. Symtom på överskott magnesium kan vara liknande dem i magnesiumbrist som är illamående, muskelsvaghet, förlust av aptit, och en oregelbunden hjärtfrekvens. Magnesiumbrist kan förstärka eller vidmakthålla lågt kalium och på så sätt förstärka t.ex muskelkramp.

Varför behöver du magnesium?

Din kroppp behöver magnesium för att kunna skapa enzymer, DNA och RNA samt har en viktig roll för att dina nerver och muskler ska fungera. Magnesium reglerar även dina nivåer av kalicum och D-vitamin och påverkar både blodtryck och blodsocker. Ämnet påverkar också leverfunktion, immunförsvaret, hormonsystemet och ämnesomsättningen. Det finns även vetenskaplig stöd för att att magnesium minskar risk för diabetes, benskörhet och depression.

Vitamin & Mineraltest

1 195 kr

 • Kontrollera dina Vitamin- & Mineralvärden med 15 hälsomarkörer
 • Snabba provsvar & Personlig läkarkommentar
 • Beställ med Mobilt BankID

Livsmedel som innehåller magnesium

En mängd olika livsmedel innehåller små mängder av magnesium, särskilt gröna grönsaker som spenat, liksom fullkorn och nötter. Livsmedel som har kostfiber är oftast också bra källor till magnesium. Kroppen bibehåller sin magnesiumnivå genom att reglera hur mycket den absorberar och hur mycket det utsöndrar eller bevarar i njurarna.

Livsmedel med mycket magnesium

 • Kakao: ren mörk choklad har nästan 500 milligram magnesium per 100 gram.
 • Mörka bladgrönsaker: mangold, sallat, spenat.
 • Frukt: bananer, aprikoser, avokado, persikor, plommon.
 • Nötter och spannmål: mandlar, cashewnötter, valnötter.
 • Baljväxter: bönor och linser.
 • Korn: fullkornsris, hirs, havre.
 • Potatis.
 • Pumpa.

Högt magnesiumvärde

Förhöjda blodnivåer av magnesium beror sällan på kosten utan är oftast resultatet av utsöndringsproblem. Ökade nivåer ses i samband med bland annat sköldkörtelproblem.

Vad påverkar magenesium?

Läkemedel som kan öka magnesiumnivåer inkluderar sköldkörtelmedicinering, vissa antibiotika, och produkter som innehåller magnesium. Läkemedel som kan minska magnesiumnivåer inkluderar digoxin, diuretika, insulin, vissa antibiotika, laxermedel.

Lågt magnesiumvärde

Symtom på brist av magnesium kan vara: benskörhet, huvudvärk (migrän), kramper, matsmältningsproblem, hämmad tillväxt, nervproblem, depression, störningar i hjärtfunktionen, njurproblem, sömnproblem (som att vakna för ofta och för tidigt), minnesproblem, astma, förstoppning m.m. Brister är även kopplade till det metabola syndromet: högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, höga värden av det onda LDL-kolesterolet, diabetes och övervikt genom störd insulinkänslighet.

Populära blodprov

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsokontroller genom blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs, Aleris, Unicare och Encia. Werlabs är registrerad vårdgivare hos Institutionen för Vård och Omsorg, IVO.

Beställ