Senast uppdaterad: 2022-12-22
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 3 minuter
Så kan du förebygga hälsoproblem under livets alla faser
Inför det nya året är det många av oss som har satt upp nyårslöften. Vi ska springa maraton, sluta med godis, göra en Tough Viking eller något annat spännande. När det gäller mål som är kopplade till hälsan så vill vi såklart satsa på det som ger störst hälsovinst för oss själva. Men vad är då det? Tänk om vi satsar på fel sak?
Nyåret inspirerar många av oss att “ta tag i” vårt liv, att göra de där förändringarna som vi har funderat på. Ofta vet vi med oss att vår livsstil kanske inte är helt optimal. Nu blir det dags att införa vanor som håller oss friska över tid och som kan förebygga sjukdom.
Därför fungerar inte alltid en livsstilsförändring
Den som har börjat träna igen efter en längre tids uppehåll kan emellertid märka att kroppen inte är 25 år längre. Det som gav ett visst resultat under en viss fas i livet ger inte alltid samma resultat under en annan fas. Uteblivet träningsresultat eller brist på ork behöver dock inte alltid bero på ökad ålder. Om man till exempel har låga järnvärden eller B12-brist kanske man inte orkar träna som tänkt. Det kan leda till besvikelse om man inte förstår varför orken tryter.
Förändringar i livet kan ställa nya krav
Förändringar i våra liv kan förändra förutsättningarna för vår hälsa. Medicinering eller en längre tids sjukdom kan till exempel ställa nya krav på kost och fysisk aktivitet.
Att kroppen förändras under olika livsfaser blir extra tydligt för kvinnor under graviditet och amning. Och, som alla nyblivna pappor vet, så kan sömnbrist få stor påverkan på orken. Periodvis kan jobb och privatliv leda till stress och oro – eller extra mycket glädje och energi.
Förändringar i kroppen med ökad ålder
Med ökad ålder kan man få lite sämre näringsupptag och minskad ämnesomsättning, vilket innebär att samma kost som man åt tidigare inte kommer att ge riktigt samma resultat. För kvinnor kan kroppen dessutom förändras påtagligt i klimakteriet när nivåerna av östrogen sjunker. Mäns hormonnivåer sjunker också gradvis, även om det inte är samma stora förändring.
Vi behöver med andra ord vara medvetna om att vi då och då kan behöva göra förändringar i vår livsstil och våra vanor för att må bra över tid.
Två exempel från verkligheten
Exempel 1:
Man 40+ bestämde sig för att sluta äta rött kött, dels av miljöskäl, dels för att se om han kunde förbättra sin hälsa. Det visade sig vara ett beslut som han mådde bra av. Hans fru blev inspirerad och bestämde sig för att sluta äta rött kött även hon.
Efter ett tag utan rött kött började hon dock känna sig trött och håglös och en hälsokontroll visade att hon hade järnbrist. Rött kött utgör en viktig källa till järn, speciellt för barn, ungdomar och menstruerande kvinnor. Den förväntade hälsovinsten blev en hälsoförlust.
Exempel 2:
En nybliven mamma, som just fyllt trettio, hade problem med att bli av med de sista graviditetskilona. På barnvagnsträffar med andra mammor fick hon ont i magen av de hembakta godsakerna som medlemmarna i gruppen bjöd på.
Ett allergitest visade att hon var allergisk mot ägg, en allergi som hon eventuellt hade utvecklat under graviditeten. Hon slutade äta ägg och bestämde sig även för att minska mängden gluten i kosten. Efter kostförändringen upplevde hon att det gick lättare att bli av med kilona som hon hade gått upp under graviditeten och att magproblemen minskade.
Följ upp din hälsa regelbundet
Om vi ändrar en viss vana för att förbättra hälsan så ska det leda till att vi mår bättre. Här gäller det att se upp så att man inte följer en trend utan upplever att förändringen ger ett bra resultat för ens egen hälsa. Det är viktigt att själv känna efter hur man mår.
Ett annat sätt är att testa sådant som näringsstatus, blodsocker eller hjärthälsa för att veta att det man gör verkligen fungerar i just det skede av livet som man befinner sig.
Du kan få större förståelse för din allmänna hälsa med hjälp av våra hälsokontroller. Hälsokontroll XL och Hälsokontroll XL Plus mäter åtta viktiga områden för din hälsa – hjärta och kärl, sköldkörtel, diabetes, vitaminer och mineraler, lever, njure, blodstatus och inflammation/övrigt. Läs mer om våra hälsokontroller här.