Article image

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 4 minuter

Hypofysen - kroppens viktigaste hormonbildande körtel

Hypofysen är en liten men livsnödvändig körtel som spelar en central roll för kroppens hormonella funktioner. Hypofysen producerar och frisätter hormoner i blodomloppet som reglerar de flesta andra endokrina organ i kroppen. Trots att körteln bara är drygt en centimer stor är den en överordnad körtel som reglerar flera andra hormonproducerande körtlar i vår kropp. Här ingår bland annat sköldkörteln, binjurarna och äggstockarna.

Vad har hypofysen för funktion?

Genom att utsöndra olika hormoner bidrar hypofysen till att reglera funktioner såsom stressrespons, kroppstillväxt och mjölkproduktion hos ammande kvinnor.

Hypofysen består av två huvudsakliga lober: framloben och bakloben. Dessa lober producerar och frigör olika hormoner som spelar en viktig roll i regleringen av andra organ och kroppsfunktioner.

Framloben producerar och frigör flera olika hormoner som stimulerar eller hämmar aktiviteten i andra endokrina körtlar. Till exempel frigör den adrenokortikotropt hormon (ACTH), som stimulerar binjurarna att producera kortisol. Den producerar även sköldkörtelstimulerande hormon (TSH), som reglerar sköldkörtelns funktion och produktion av tyroxin och trijodtyronin. Dessutom producerar den hormoner som påverkar tillväxten, fortplantningen och ämnesomsättningen.

Bakloben lagrar och frigör hormoner som producerats av hypothalamus. Ett av dessa hormoner är oxytocin, som spelar en roll vid förlossning och amning genom att stimulera sammandragningar i livmodern och mjölkutsöndring från bröstkörtlarna. Ett annat hormon som lagras och frisätts av bakloben är antidiuretiskt hormon (ADH), som reglerar kroppens vattenbalans genom att påverka njurarnas förmåga att återabsorbera vatten.

Vanliga sjukdomar

Tumörer

Hypofystumörer är den vanligaste orsaken till hypofysrelaterade sjukdomar. Dessa tumörer är i stort sett alltid godartade men kan växa och orsaka skador på synen eller hormonproduktionen. Det kan leda till allvarliga konsekvenser och i vissa fall vara livshotande om hormonbristerna inte behandlas. Tumörerna kan även vara hormonproducerande.

Sköldkörtelsjukdomar

När det kommer till hypofys- och sköldkörtelsjukdomar finns det ett intressant samband. Hypofysen spelar en viktig roll i regleringen av sköldkörtelns funktion och signalerar till sköldkörteln att producera sköldkörtelhormoner (till exempel T3 och T4) som är avgörande för ämnesomsättningen och kroppens energinivåer.

Om det finns problem med hypofysen, som till exempel en tumör som påverkar dess förmåga att producera TSH, kan det leda till en obalans i hormonnivåerna från sköldkörteln. Det kan resultera i hypotyreos (en underaktiv sköldkörtel), där kroppen inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormoner. Å andra sidan kan en överaktiv hypofys leda till hypertyreos (en överaktiv sköldkörtel), där för mycket hormoner från sköldkörteln produceras.

Likaså kan sköldkörtelsjukdomar påverka hypofysens funktion. Till exempel, om sköldkörteln inte fungerar ordentligt och inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormoner, kan hypofysen svara genom att öka produktionen av TSH i ett försök att stimulera sköldkörteln. Å andra sidan, om sköldkörteln producerar för mycket hormoner, kan hypofysen minska produktionen av TSH för att försöka balansera kroppens hormonnivåer.

Kan man leva utan hypofys?

En obehandlad brist på hypofyshormoner är livshotande. Du kan dock leva utan din hypofys så länge du tar medicin som ersätter de hormoner du saknar.

Testa dina värden med Sköldkörtelprov XL plus

Källor

Hypofys - Årsrapport Svenska Hypofysregistret 2014

https://www.internetmedicin.se/neurokirurgi/hypofystumorer
Bild från: https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/hypofystumorer/hypofys_svenskahypofysregistret_c385rsrapport2014-3.pdf