Article image

Senast uppdaterad: 2024-04-08

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 4 minuter

Kom igång med ett nytt hälsomål: att dricka mindre alkohol

Alkohol kan leda till skador på kroppen som relativt sällan beror på alkoholism. De flesta som får sjukdomar kopplade till alkohol är nämligen inte alkoholberoende. Här går vi igenom hur alkohol påverkar kroppen, fördelarna med att minska alkoholintaget och tips för att komma igång med en personlig strategi för ett måttligt intag.

Självklart har jag koll på mitt alkoholintag

Så tänker många av oss när frågan kommer upp om hur mycket vi egentligen dricker. Men samtidigt kan vi vara ganska bra på att underskatta mängderna vi faktiskt får i oss. Det innebär att vi kanske utsätter våra kroppar, och vårt mentala välmående, för en större risk än vi är medvetna om.

Lev ett längre och friskare liv

Ett viktigt skäl till att minska alkoholintaget är att hålla sig frisk. Alkohol skadar många vävnader och organ, även hos personer som inte är alkoholberoende. Alkoholkonsumtion ökar dessutom risken för olyckor eftersom det försämrar vår reaktionsförmåga.

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa sjukdomar kan orsakas eller förvärras av alkohol. Alkohol kan till exempel bidra till högt blodtryck, högt blodsocker och höga blodfetter.

Levern hjälper till att bryta ner alkohol och som du säkert känner till kan levern ta skada om alkoholintaget är högt. Andra organ och vävnader som kan skadas är magen, tarmarna, nerverna, bukspottkörteln, muskler, leder och skelett. Man kan också få besvär med munnen och tänderna. Dessutom ökar risken för flera typer av cancer.

Våra kroppar är som tur är fantastiska på att läka, bara de får chansen. Så snart du minskar alkoholintaget kan kroppen börja reparera skadorna.

Beräkna ditt alkoholintag

Ett första steg för att få koll på ditt alkoholintag är att räkna ut hur mycket du dricker per vecka.

Socialstyrelsen har nyligen kommit ut med nya gränsvärden för riskbruk av alkohol. De konstaterar att det egentligen inte finns någon gräns för när alkoholkonsumtion är helt riskfri och att ju mer man konsumerar desto större risk för sjukdom och olycksfall.

Numera rekommenderas både kvinnor och män att dricka max 10 standardglas per vecka. Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol och motsvarar:

  • 33 cl starköl eller

  • 12-15 cl vin eller

  • knappt 4 cl sprit

Att dricka mycket på en gång, intensivkonsumtion, räknas också som riskbruk. Socialstyrelsen definierar intensivkonsumtion som 4 standardglas eller mer vid samma tillfälle, en gång i månaden eller oftare.

Tänk igenom hur mycket du har druckit den senaste veckan för att undersöka om du har gått över gränsvärdena. Se det i så fall som en sporre att minska ditt alkoholintag.

Tips för att minska ditt alkoholintag

  • Sätt en maxgräns för hur mycket alkohol du ska dricka per vecka.

  • Bestäm i förväg hur mycket du ska dricka – som mest – innan du går på en fest eller en tillställning.

  • Berätta för din omgivning att du har ett nytt spännande hälsomål som innebär att du ska dricka mindre.

  • Om möjligt, gör det gemensamt. Sätt upp ett gemensamt hälsomål tillsammans med din partner eller dina vänner om att dricka mindre.

  • Välj alkoholfria alternativ.

  • Välj drycker med lägre alkoholhalt.

  • Varannan vatten: Drick ett glas vatten mellan varje glas alkohol så har du mer kontroll över intaget och mår bättre under kvällen och nästa dag.

Om du märker att du har svårt att minska ditt alkoholintag och har svårt att säga nej till alkohol så ska du ta hjälp av sjukvården. Du kan till exempel vända dig till din vårdcentral eller företagshälsovården. Det finns även särskilda beroendemottagningar i varje region.

Du kan också söka stöd hos olika hjälplinjer såsom Alkoholhjälpen och Alkohollinjen samt ideella organisationer såsom Anonyma Alkoholister.

Kontaktuppgifter och mer information om hur du kan få hjälp mot alkoholproblem hittar du här.

Visste du att...

Alkohol kan leda till hudproblem

När alkoholen bryts ned bildas skadliga ämnen som exempelvis acetaldehyd. Acetaldehyd är skadligt för vävnaderna och kan göra att du blir uttorkad. Det kan också förvärra akne och rosacea. Även eksem och psoriasis kan förvärras av alkohol.

Alkohol kan påverka sexlivet

Alkohol kan leda till att slemhinnorna blir torrare och det kan bli svårare att få orgasm. För män kan det bli svårt att få stånd och de kan få tidig utlösning. Problemen minskar snabbt om du minskar ditt alkoholintag.

Ett minskat alkoholintag kan göra dig gladare

Vi kopplar ofta samman alkohol med festliga tillfällen, goda middagar och härligt umgänge. Tyvärr kan de glada känslorna övergå till oro och stress när berusningen går över. Vi kan också drabbas av sömnbesvär. Dessutom finns det flera psykiska sjukdomar och besvär som kan förvärras av alkohol, som exempelvis ångest, depression, sömnstörningar och demens.

Ett minskat alkoholintag kan förbättra dina relationer

Ett högt alkoholintag kan påverka relationer till nära och kära. En del som mår dåligt dricker alkohol för att klara av att hantera vardagen. Det kan leda till en negativ spiral, där alkoholen bidrar till hälsoproblem och konflikter, som gör att man ökar alkoholintaget, som förvärrar problemen, och så vidare. Att minska alkoholintaget kan vara ett viktigt första steg för att hantera utmaningar i livet.

Hälsokontroller

Som redan nämnts är de flesta som får en sjukdom kopplad till alkohol inte alkoholberoende. Med hjälp av våra hälsokontroller kan du ta reda på hur din kropp påverkas av ditt alkoholintag och andra livsstilsfaktorer. Du kan sedan följa upp hur din hälsa förbättras med ändrade levnadsvanor:

  • Hälsokontroll XL Plus och Hälsokontroll Kvinna och Man omfattar ett antal olika hälsoområden och organ och ger en övergripande bild av din hälsa.

  • Leverprov och Leverprov XL visar om det föreligger en alkoholpåverkan på levern.

  • Vårt Hjärttest upptäcker om du har högt blodsocker eller höga blodfetter.

  • Vårt PEth-alkoholkonsumtionstest mäter en särskild nedbrytningsprodukt som bildas i kroppen i samband med alkoholintag. Om man dricker vid enstaka tillfällen får man inga förhöjda värden utan testet visar om man har en regelbunden överkonsumtion. Det kan hjälpa dig att sätta din egen personliga maxgräns för hur mycket du ska dricka.