Uppdaterad: 2023-12-20

Lågt magnesium

Vad är magnesium?

Magnesium är en mineral som har stor betydelse för flertalet funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för normal nerv- och muskelfunktion och för att våra gener skall fungera på ett korrekt sätt. Magnesium kan inte produceras av kroppen själv utan absorberas via kosten.

Lågt magnesium är skadligt för kroppen

Låga värden av magnesium beror oftast på att man har fått i sig för lite magnesium via kosten eller att man äter läkemedel som försämrar upptaget av magnesium i tarmen. En lättare brist kan ge muskelkramp som är ofarligt men besvärande. Brist på magnesium kan bromsa tillväxten och ge störningar i hjärtfunktionen och allvarlig magnesiumbrist kan ge muskelsvaghet, kramper och ryckningar.

Hur förbättrar jag mina magnesiumvärden?

Öka intaget av livsmedel som innehåller magnesium. Magnesium finns i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött och fisk. Även kranvatten innehåller en liten mängd magnesium, det går dock inte att få i sig det dagliga behovet av magnesium enbart genom att dricka kranvatten. 1 dl kranvatten innehåller ungefär 1 mg magnesium, därför är det viktigt att utöver att dricka kranvatten även äta livsmedel som är rika på magnesium.

Se till att äta en varierad kost med naturliga livsmedel och begränsa intaget av processade livsmedel. Processade livsmedel innebär livsmedel som bearbetats kemiskt med konstgjorda substanser, sådana typer av livsmedel innehåller oftast lite vitaminer och mineraler och är näringsfattiga.

Rekommenderat dagligt intag av magnesium: 300 milligram (mg) för kvinnor och 350 milligram för män

Jämför livsmedel med olika innehåll av magnesium

Livsmedel - Magnesium per 100 gram

Torsk - 27 mg

Lax - 26 mg

Nötfärs fett 10 % - 20 mg

Vegetariska och veganska livsmedel

Pumpafrön - 592 mg

Linfrön (1 dl väger ca. 70 g) - 392 mg

Mandlar (1 dl väger ca. 70 g) - 273 mg

Havregryn fullkorn (1 dl väger ca. 40 g) - 110 mg

Spenat - 95 mg

Kikärtor - 34 mg

Avokado - 32 mg

Pasta fullkorn okokt (1 dl väger ca. 50 gram) - 30 mg

Banan - 27 mg

Broccoli - 22 mg

Ärtor - 21 mg

Gröna linser - 21 mg

Kranvatten (1 dl väger ca. 100 g) - 1 mg

Det finns många fler livsmedel som innehåller magnesium, detta är bara några exempel på hur mycket magnesium som finns i olika livsmedel. Vill du läsa mer om något specifikt livsmedel? Titta i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas här.

När ska man vända sig till sjukvården?

  • Regelbundna hälsokontroller är viktiga för att följa upp.

  • Om dina symtom eller värden inte förbättras trots kostförändring.

Redaktör: Werlabs läkarteam

Granskad av: Othilia Lind, legitimerad sjuksköterska, MSc Public Health