Glukos (blodsocker)
Vad är glukos (fastesocker)?
Glukos är den primära energikällan för kroppens celler och den enda energikällan för hjärnan och nervsystemet. Ett jämnt flöde av glukos måste vara tillgängligt för användning och en relativt konstant nivå av glukos måste finnas i blodet.
Under matsmältningen av t.ex. frukt, grönsaker, bröd och annan föda så bryts kolhydrater ner till glukos (och andra näringsämnen), därefter absorberas de av tunntarmen för att sedan cirkulera i hela kroppen. Användningen av glukos för energiproduktion är beroende av insulin, ett hormon som produceras av bukspottkörteln. Hormonet insulin transporterar glukos till kroppens celler och styr levern att lagra överskottsenergi som glykogen för korttidslagring och/eller som triglycerider i fettvävnad (fett) celler.
Normalt stiger blodsockret något efter en måltid och insulin frigörs genom bukspottkörteln i blodet som svar. När glukos förbränns i cellerna så sjunker blodsockernivån igen och bukspottkörteln svarar genom att sakta ner produktionen av insulin för att därefter stoppa frisättningen av insulin.
Om blodsockernivån sjunker för lågt, som kan inträffa mellan måltider eller efter en ansträngande träning så utsöndras ett annat hormon från bukspottskörteln, som benämns glukagon. Hormonet styr levern att vända lagrat glykogen tillbaka till glukos för att höja blodsockernivån. Om återkopplingsmekanismen fungerar korrekt innebär det att mängden glukos i blodet förblir relativt stabilt. Om balansen rubbas och glukosnivån i blodet stiger så kompenserar kroppen med att försöka återställa balansen, både genom att öka insulinproduktionen och genom att eliminera överskott av glukos till urinen.
Varför analyserar man glukos?
Det finns ett par förhållanden som kan störa balansen mellan glukos och hormonerna från bukspottkörteln, vilket resulterar i högt eller lågt blodsocker. Den vanligaste orsaken är diabetes. Diabetes är en grupp av störningar förknippade med otillräcklig insulinproduktion och/eller ett motstånd mot effekterna av insulin. Personer med obehandlad diabetes kan inte bearbeta och använda glukos normalt. Individer som producerar otillräckligt med insulin (och vanligtvis har diabetes autoantikroppar) har diagnosen typ-1 diabetes. De individer som är resistenta mot insulin och producerar otillräckliga mängder insulin kan ha pre-diabetes eller typ-2 diabetes.
Allvarliga, akuta förändringar av blodsockernivån, antingen mycket högt (hyperglykemi) eller mycket lågt (hypoglykemi), kan vara livshotande då det orsakar organsvikt, hjärnskador, koma, och i extrema fall, död. Kroniskt höga blodsockernivåer kan leda till progressiva skador på kroppens organ såsom njurar, ögon, hjärta och blodkärl och nerver. Kroniskt låga blodsockernivåer kan leda till hjärn- och nervskador.
Vissa kvinnor kan utveckla graviditetsdiabetes, vilket är hyperglykemi som inträffar under graviditeten. Om det inte behandlas så kan det leda till att dessa mödrar föder stora barn som kan ha låga blodsockernivåer. Ofta går symtomen tillbaka efter förlossningen, men vissa kvinnor som har haft graviditetsdiabetes kan sedan fortsätta att utveckla diabetes.
Diabetiker måste övervaka sina egna blodsockernivåer, ofta flera gånger om dagen, för att avgöra hur långt över eller under det normala deras blodsocker är och att avgöra vilka läkemedel eller insulin som de kan behöva.
Man provtar glukos för att:
Identifiera högt blodsocker (hyperglykemi) och lågt blodsocker (hypoglykemi)
Undersöka för diabetes hos personer som löper risk innan symtom är uppenbara. I vissa fall märks inga tidiga tecken eller symptom på diabetes. Screening kan därför vara värdefullt för att identifiera diabetes och möjliggöra behandling innan tillståndet förvärras eller andra komplikationer uppstår.
diagnostisera diabetes, pre-diabetes och graviditetsdiabetes
Övervaka blodsockret hos personer med diagnosen diabetes
Det finns två markörer som mäter blodsockernivån:
Fasteglukos (fasteblodsocker) - detta test mäter nivån av glukos i blodet efter fasta i minst 8 timmar.
Hemoglobin A1c (HbA1c) kan användas som ett alternativ till provtagning med glukos för screening och diagnos.
Vad innebär ett förhöjt värde av glukos?
När någon har tecken och symtom på högt blodsocker benämns det hyperglykemi. Höga nivåer av glukos påvisar oftast diabetes, men många andra sjukdomar och tillstånd kan också orsaka förhöjdt blodsocker.
Ökad törst, vanligtvis med täta urineringar
Trötthet
Suddig syn
Svårläkta sår eller infektioner
Några andra sjukdomar och tillstånd som kan leda till en förhöjd blodsockernivå inkluderar:
Akromegali
Akut stress (svar på trauma, hjärtinfarkt och stroke som exempel)
Cushing syndrom
Bukspottkörtelcancer
Hypertyreos
Levercirros
Feokromocytom
Vad innebär ett lågt värde av glukos?
En låg nivå av glukos kan tyda på hypoglykemi, ett tillstånd som kännetecknas av en minskning av blodsocker till en nivå orsakar symtom som svettningar, hjärtklappning, hunger, skakningar och förvirring.
En låg blodsockernivå (hypoglykemi) kan ses vid:
Hypofys- och binjurebarksinsufficiens
Överdosering av insulin och sulfonylureapreparat
Allvarlig leversjukdom
Svält / långvarig fasta
Insulomer
Hypotyreos