Diabetes - Tecken, orsaker och förebyggande åtgärder
Diabetes mellitus, är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som innebär för mycket glukos (blodsocker) i blodet vilket är skadligt för kroppen. Genom hälsosamma levnadsvanor och regelbundna kontroller kan prediabetes, diabetes typ-2 och graviditetsdiabetes förebyggas.
Vad är diabetes?
Diabetes innebär för mycket glukos i blodet. Under matsmältningen bryts födan ner till bland annat glukos och absorberas av tunntarmen för att sedan cirkulera i hela kroppen och ge energi. För att glukosen ska kunna tas upp av cellerna behövs hormonet insulin. Insulin bildas i bukspottkörteln. Normalt stiger glukosnivåerna något efter en måltid, men tack vare hormonet insulin kan cellerna i kroppen ta upp och lagra glukoset, vilket leder till att mängden glukos i blodet normaliseras. Det finns olika typer av diabetes.
Prediabetes: Är ett förstadium till diabetes typ 2. Det innebär att du har ett onormalt högt glukosvärde, men inte så högt att du uppfyller kriterierna för diagnosen diabetes typ 2. Prediabetes innebär att du har klart ökad risk för att utveckla diabetes typ 2.
Diabetes typ 2: har tidigare kallats för åldersdiabetes, men kan också drabba unga, och är den vanligaste formen av diabetes. Vid diabetes typ 2 är insulinets påverkan på cellerna förminskad, så kallad insulinresistens. Bukspottkörteln kan fortfarande tillverka insulin, men funktionen är nedsatt vilket gör att cellerna inte kan ta upp glukos från blodet i normal utsträckning och glukos blir kvar i blodet.
Graviditetsdiabetes: Kroppen klarar inte av att tillverka tillräckligt med insulin när du är gravid, vilket leder till att halten av glukos i blodet blir för hög. Dessutom blir kroppens celler mindre känsliga för insulin under graviditeten, vilket gör att kroppen behöver mer insulin. Graviditetsdiabetes går oftast över efter förlossningen men det finns en ökad risk att drabbas igen vid en framtida graviditet och kan öka risken för framtida diabetes typ 2.
Diabetes typ 1: är en autoimmun sjukdom vilket innebär att kroppens egna immunförsvar angriper de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln så att de förstörs och kroppen inte kan tillverka tillräckligt med insulin. Det gör att cellerna i kroppen inte får signalen att plocka upp eller lagra glukos. Det är vanligast att drabbas av diabetes typ 1 som barn eller tonåring, men även vuxna kan drabbas.
Orsaker till diabetes
Dina levnadsvanor påverkar risken att utveckla pre-diabetes, diabetes typ-2 och graviditetsdiabetes. Risken ökar vid ohälsosamma levnadsvanor såsom låg fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor, stress, dåliga sömnvanor och rökning. Det i sin tur kan leda till högt blodtryck och övervikt som är riskfaktorer även för annan hjärt- kärlsjukdom. Även genetiska faktorer och ålder kan spela in. Orsaken till diabetes typ 1 kan vara ärftlig men även vid typ-1 diabetes är en sund livsstil viktigt för att förebygga risken för följdsjukdomar.
Tecken på diabetes
Utvecklandet av diabetes pågår oftast under en längre tid och det kan därmed vara svårt att uppmärksamma och känna av symtom. Några vanliga symtom som kan uppträda är ökad törst, kissar ofta och stora urinmängder, uttalad trötthet och kraftlöshet, illamående, suddig syn, magsmärta, acetonlukt ur munnen och snabb viktminskning.
Förebygg diabetes
Några tips för att minska risken för prediabetes, diabetes typ-2 och graviditetsdiabetes:
Hälsosamma matvanor: öka intaget av frukt, grönsaker och fullkorn och begränsa intaget av sötsaker, eller tillsatt socker i mat eller drycker.
Fysisk aktivitet: Sträva efter att få minst 30 minuter pulshöjande aktivitet varje dag, exempelvis rask promenad, dans, cykling eller tennis.
Goda sömnvanor: Sov minst 7-8 timmar per natt. Försök att somna samma tid varje kväll och stiga upp samma tid varje morgon.
Hantera stress: Lär dig avslappningstekniker som yoga och meditation för att hantera stress.
Håll blodsockret under kontroll: Regelbundna hälsokontroller kan hjälpa dig att hålla blodsockret under kontroll.
Behandling av diabetes/
Behandlingen av diabetes beror på vilken typ av diabetes det är. Vid typ 1-diabetes krävs insulin för att reglera blodsockernivåerna. Vid typ 2-diabetes är behandlingen alltid livsstilsförändringar som att äta hälsosamt och motionera regelbundet samt kan inkludera läkemedel som hjälper kroppen att använda eller omsätta insulin eller glukos på ett annat sätt.
[H2] Komplikationer av diabetes
Om diabetes inte behandlas eller kontrolleras på kan det leda till komplikationer och hälsoproblem. Några vanliga komplikationer av diabetes är skador på nerverna (neuropati), skador på ögats blodkärl (retinopati), hjärtsjukdomar, njurskador och högt blodtryck. Diabetes kan också öka risken för att utveckla infektioner och sår som inte läker.
Följande markörer testas inom hälsoområde Diabetes
Våra hälsokontroller och blodprover

Mäter blodsockernivåer.
Ger dig en bild av dina blodsockernivåer.
Ger dig en indikation på om du är i riskzonen för typ-2 diabetes.

Mäter blodsockernivåer på ett djupare plan.
Ger dig en bild av dina blodsockernivåer men även HbA1c och C-peptid.
Ger dig en tydligare indikation på om du har typ 1-diabetes eller är i riskzonen för typ-2 diabetes samt ger en indirekt mätning av insulinproduktionen.

Ger dig insikt i din hälsostatus genom att kontrollera blodvärden inom åtta olika hälsoområden.
Upptäcker avvikande värden som kan orsaka reducerad sexlust, nedsatt fertilitet, trötthet och energilöshet.
Genom beräkning av det bioaktiva testosteronet får du en djupare insikt i din testosteronproduktion.

Upptäcker brister som kan vara orsaken till yrsel, trötthet, nedsatt sårläkning, håravfall, nedsatt kondition eller koncentrationssvårigheter.
Upptäcker om du har en under- eller överproduktion av sköldkörtelhormon och om detta kan vara orsakat av att immunförsvaret angripit kroppens egna celler.
Ger dig insikt i din hälsostatus genom att kontrollera blodvärden inom åtta olika hälsoområden.

Mäter ytterligare tio hälsomarkörer utöver de i Hälsokontroll XL vad gäller vitaminer & mineraler, njurar, lever och blodsocker.
Ger dig djupare insikt om hjärta & kärl, sköldkörtel, diabetes, vitaminer & mineraler, lever, njure, blodstatus och övrigt.
Upptäcker avvikelser och ger dig insikt om nödvändiga livsstilsförändringar.
Artiklar relaterade till hälsoområde Diabetes

Pre-diabetes - förstadie till diabetes

Blodsocker, diabetes och demens

Prediabetes – ett förstadium till typ 2-diabetes

Diabetes Typ-2 - Vad är Typ 2-diabetes?

Diabetes typ-3 - en annorlunda form av diabetes

Koppling mellan prediabetes och hjärt- och kärlsjukdomar
