DHEAS
Vad är DHEAS?
DHEAS (dehydroepiandrosteronsulfat) är ett hormon som produceras främst i binjurarna, små körtlar belägna ovanpå njurarna. Det är ett förstadium till steroidhormonet DHEA (dehydroepiandrosteron), som i sin tur är en viktig byggsten för produktionen av flera könshormoner, bland annat testosteron och östrogen. Produktionen av DHEAS regleras av hypofysen, en liten körtel som sitter vid hjärnans undersida.
DHEAS är känt för att bidra till vårt välbefinnande genom att öka nivåerna av endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande ämnen och "må-bra-hormoner". Hormonet spelar också en viktig roll i att stärka immunförsvaret och bibehålla kroppens vitalitet. På grund av dessa egenskaper kallas DHEAS ibland för "ungdomshormonet" eller "vitalitetshormonet". Nivåerna av DHEAS är som högst i 25-årsåldern, och därefter minskar produktionen successivt. Vid 70-årsåldern kvarstår endast cirka 20 procent av den högsta nivån.
Varför behöver man analysera DHEAS?
Det finns flera anledningar till att mäta DHEAS-nivåer i blodet. Vanligtvis tas provet för att bedöma funktionen hos binjurarna eller för att undersöka hormonella obalanser.
En av anledningarna till att provet efterfrågas är för att utreda eventuell förekomst av ett tillstånd kallat binjureutmattning (adrenal fatigue syndrome). Detta är dock en kontroversiell diagnos, där många inom den medicinska vetenskapen anser att det inte finns tillräckligt med evidens för att stödja att binjureutmattning är ett verkligt medicinskt tillstånd.
Mer accepterade medicinska indikationer inkluderar misstanke om över- eller underfunktion i binjurarna, utredning av hormonella obalanser, samt utvärdering av symtom som kan vara relaterade till onormala DHEAS-nivåer, till exempel trötthet, depression, nedsatt sexlust och immunförsvar.
Vad innebär ett förhöjt DHEAS-värde?
Ett lätt förhöjt DHEAS-värde är ofta idiopatiskt, vilket innebär att det inte finns någon tydlig medicinsk förklaring till varför värdet är förhöjt. Hos män ger en måttlig ökning av DHEAS oftast inga märkbara symtom eller besvär.
Det är dock viktigt att vara medveten om att vissa substanser och läkemedel kan påverka och öka DHEAS-nivåerna. Exempel på sådana läkemedel är diabetesläkemedlet metformin, blodtrycksläkemedlet amlodipin och nikotin från rökning eller snusning.
I sällsynta fall kan ett markant förhöjt värde indikera binjuretumörer eller hormonproducerande tumörer, vilket då kräver vidare utredning och behandling.
Vad innebär ett lågt DHEAS-värde?
Ett lågt DHEAS-värde i förhållande till åldern kan tyda på att binjurarna producerar mindre hormoner än vad som är optimalt. Detta kan ske vid underfunktion i binjurarna, vilket är ett medicinskt tillstånd som kräver ytterligare utredning och ofta behandling med hormonpreparat.
För att få en mer komplett bild av binjurarnas funktion bör DHEAS-värdet bedömas tillsammans med andra binjurehormoner, såsom kortisol, samt könshormoner som testosteron och östrogen.
Flera läkemedel och naturpreparat kan också påverka DHEAS-nivåerna negativt, vilket innebär att de sänker hormonnivåerna. Bland dessa finns insulin, kortison, fiskolja och E-vitamin.
Andra faktorer som kan påverka DHEAS
Det är viktigt att känna till att DHEAS-nivåerna kan påverkas av fysisk aktivitet. Intensiv träning bör därför undvikas innan provtagning, för att säkerställa ett korrekt resultat.
Lätt avvikande DHEAS-värden kan ibland förekomma även hos helt friska individer och anses då vara en så kallad normalvariant. Normala referensintervall är satta utifrån att de omfattar 95 procent av en frisk befolkning. Detta innebär att fem procent av friska individer kan ha DHEAS-värden som ligger utanför referensintervallet utan att detta innebär sjukdom.
Werlabs genomför hälsokontroller för många olika typer av hälsoområden