Anti-TPO

Vad är Anti-TPO?

Anti-TPO, eller TPO-antikroppar (förkortningen ak står för "antikroppar") är så kallad autoantikroppar, det vill säga proteiner som kroppens har själv bildat som angriper kroppens egna vävnader. Autoantikroppar kan påverka en vävnad på flera olika sätt, ibland förstör dessa vävnaden så att den inte kan utföra sin uppgift, och i andra fall kan autoantikropparna orsaka överfunktion i vävnaderna.

Anti-TPO innebär att autoantikroppar bildats mot tyreoideaperoxidas (TPO), ett ämne i sköldkörteln, och kan leda till underfunktion i denna, så kallad hypotyreos.

Varför behöver man analysera TPO-ak?

Anti-TPO analyseras för att fastställa orsaken till underfunktion i sköldkörteln. I samband med avvikande provsvar för de sköldkörtelhormoner som man mäter rutinmässigt, dvs TSH och T4, kompletteras proverna ibland med analys av Anti-TPO för att ta reda på om den avvikande funktionen orsakas av en autoimmun sjukdom.

Vad innebär ett förhöjt Anti-TPO värde?

Ett högt värde innebär att kroppen har bildat autoantikroppar som angriper sköldkörteln. Värdet behöver tolkas tillsammans med andra sköldkörtelhormoner såsom TSH och T4. Om sköldkörtelhormoner visar på underfunktion, då innebär ett högt TPO-ak-värde att det är en autoimmunprocess som är orsaken till detta.

Förhöjd anti-TPO kan dock även ses hos personer med helt normala nivåer att sköldkörtelhormoner och inte står på någon behandling mot sköldkörtelsjukdom. Detta förekommer hos cirka 10-25% av friska människor och är ej tecken på sköldkörtelsjukdom, men kan innebära viss en ökad risk för att drabbas av underfunktion i sköldkörtel i framtiden.

Vad innebär ett lågt Anti-TPO värde?

Normalt skall det inte förekomma några Anti-TPO i blodet, så ett lågt värde är helt normalt.

Vilka andra faktorer påverkar Anti-TPO?

Förhöjda värden av Anti-TPO kan förekomma som en normalvariant och ses hos 10-25% i en frisk befolkning.