Zink

Vad är Zink?

Zink finns i celler i hela kroppen och behövs för att kroppens immunsystem ska fungera ordentligt. Zink fyller också en funktion vid celldelning, celltillväxt, sårläkning och nedbrytning av kolhydrater. Zink spelar också en viktig roll ämnesomsättningen har en avgörande betydelse för normal funktion av hjärnan och det centrala nervsystemet.

Varför behöver man zink?

Zink behövs även för smak- och luktsinnet. Under graviditet, spädbarnsår och barndom behöver kroppen zink för att växa och utvecklas ordentligt. Zink förstärker också insulinets effekt och ingår i produktionen av flera enzymer och hormoner.

Hur uppstår zinkbrist?

Zinkbrist relativt ovanligt i Sverige och vid en varierad kosthållning får du oftast i dig tillräckligt med zink. Äter du strikt vegetarisk kost eller lågproteinkost är det vikitgt att du är medveten om att det är svårare att få i dig den rekommenderande dagliga dosen via kosten.

Zinkbrist drabbar huvudsakligen personer som lider av glutenintolerans eller tarmsjukdomar. Zink är ett av dem mineral som tarmen har svårast att ta upp vid en normal tarmfunktion varför personer med försämrad upptagningsförmåga i tarmen löper större risk för att drabbas av brist. Fytinsyra som förekommer i livsmedel rika på fullkorn, nötter och bönor hämmar kroppens förmåga att ta upp zink och kan därför leda till zinkbrist.

Hur yttrar sig zinkbrist?

Symptom på zinkbrist kan vara sämre sårläkning och infektionsförsvar, cirkulationsstörningar, högt blodtryck, blodbrist, försämrad aptit, dåligt humör, irritation, depression, aggression, inlärningsproblem och tillväxthämning hos barn. Hormonella besvär kan också uppstå vid brist på zink.

Zinkbrist hos män

Hos män kan zinkbrist kan också leda till minskade testosteronnivåer och försämrad spermakvalitet. Detta kan ske redan vid måttlig brist på zink. Allvarlig zinkbrist hos män kan bero på hypogonadism som är en endokrin sjukdom som leder till att könskörtlarna (gonaderna) inte fungerar som de ska. Detta kan leda till bristfällig produktion av testosteron och östrogen.

Zinkbrist hos kvinnor

Kvinnor riskerar att drabbas av zinkbrist framför allt under gravititet och ammning. Även användande av kopparspiral kan påverka kroppens förmåga att ta upp zink. Zink och koppar är så kallade antagonister som påverkar varandra. Ett överskott av koppar kan då leda till en minskad förmåga att ta upp zink.

Zink och sköldkörteln

Zink behövs för utsöndringen av hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln. Har du en sköldkörtelrubbning så är det därför bra att se till att du får tillräckling med zink.

Hur testar man zinkbrist?

Zink testas via blodprov som du kan beställa här. Vänligen notera att zinkbrist bedöms med blodprov på fastande mage samt att testet endast analyeras 1-2 gånger i veckan varför det kan ta tid att få svar på ditt prov.

Zink i livsmedel

Animaliska proteiner är en bra källa till zink. Nötkött, fläskkött och lammkött innehåller mer zink än fisk. Mörkt kycklingkött innehåller mer zink än ljust.

Andra bra källor till zink är nötter, fullkornsspannmål, baljväxter och jäst.

Frukt och grönsaker är inga bra källor eftersom zink i växtprotein inte kan tas upp av kroppen på samma sätt som zink i animaliskt protein. Zinkhalten i lågproteinkost eller vegetarisk mat är därför oftast låg. Zink mycket värmetåligt och förstörs därför inte under tillagning.

Zink finns i de flesta multivitamin- och mineraltillskott. Dessa tillskott kan innehålla zinkglukonat, zinksulfat eller zinkacetat. Det är inte fastställt om någon form är bättre än någon annan.

Zink finns även i många receptfria läkemedel såsom halstabletter, nässpray och näsgel.

Symptom på zinkbrist

Symptom på zinkbrist kan bland annat vara:

  • Ofta förekommande förkylningar

  • Testosteronbrist hos män

  • Håravfall

  • Dålig aptit

  • Problem med smaksinnet

  • Problem med luktsinnet

  • Hudsår

  • Långsam tillväxt

  • Dåligt mörkerseende

  • Svårläkta sår

Zinktillskott som intas i stora mängder kan orsaka diarré, magkramp och kräkningar. Dessa symptom visar sig oftast inom 3 till 10 timmar efter att tillskotten har intagits. Symptomen försvinner inom kort om man slutar att ta tillskotten. Ett för högt zinkintag kan leda till koppar- eller järnbrist.

Personer som använder nässpray eller näsgel som innehåller zink kan drabbas av bieffekter som t. ex. håravfall eller förlorat luktsinne.

Vad är det rekommenderade dagliga intaget av zink?

Rekommenderat dagligt intag (RDA): Det genomsnittliga dagliga intag som räcker för att nästan alla (97 till 98 %) friska människors behov av näringsämnet ska täckas. RDA är baserat på vetenskapligt bevisad forskning.

Adekvat intag (AI): Denna nivå fastställs då det inte finns tillräckliga forskningsunderlag för att fastställa RDA. Nivån fastställs på en nivå som man anser säkerställer ett tillräckligt näringsintag.

Spädbarn (AI)

  • 0 till 6 månader: 2 milligram per dag (mg/dag)

  • 7 till 12 månader: 3 mg/dag

Barn (RDA)

  • 7 till 12 månader: 3,0 mg/dag

  • 1 till 3 år: 3 mg/dag

  • 4 till 8 år: 5 mg/dag

  • 9 till 13 år: 8 mg/dag

Ungdomar och vuxna (RDA)

  • Män, 14 år och äldre: 11 mg/dag

  • Kvinnor, 14-18 år: 9 mg/dag

  • Kvinnor, 19 år och äldre: 8 mg/dag

  • Gravida kvinnor, 19 år och äldre: 11 mg/dag

  • Ammande kvinnor, 19 år och äldre: 12 mg/dag

Vad innebär ett högt zinkvärde?

Höga zinkvärden kan ses vid porfyri (Porfyri är ett samlingsnamn för åtta ärftliga sjukdomar, orsakade av brist på enzymer som medverkar vid bildandet av det röda blodfärgämnet hem.) Högt zinkintag kan påverka immunförsvaret, ge buksmärtor, kräkningar, diarré samt hämma andra mineralers upptag i kroppen, exempelvis järn och koppar.

Vad innebär ett lågt zinkvärde?

Låga värden kan innebär zinkbrist. Det kan bero på att du inte får i dig tillräckligt med zink via kosten eller att zink inte kan tas upp av tarmen. Zinkbrist kan leda till sämre sårläkning och immunförsvar, högt blodtryck och blodbrist. Hormonella besvär kan också uppstå vid brist på zink.