MCH (hemoglobinmassa)

Vad är MCH?

Hemoglobin är proteinmolekylen i röda blodkroppar som transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader och för tillbaka koldioxid till lungorna. Hemoglobin har också en viktig uppgift när det gäller att se till att de röda blodkropparna behåller sin runda form, som gör att de obehindrat kan flyta genom blodådrorna.

Vad visar MCH?

För att kroppen ska syresättas på rätt sätt ska fungera bör hemoglobinhalten i blodkropparna vara på en lämplig nivå. MCH-testet är ett test av den genomsnittliga vikten av hemoglobin inuti de röda blodkropparna.

Gör vår populära hälsokontroll

Hälsokontroll XL - 33 blodmarkörer

1 395 kr

Eller välj bland våra andra tester.

Högt MCH-värde

Höga värden ses vid megaloblastanemier beroende på brist av vitamin B12 och folsyra. Icke-megaloblastanemier vid leversjukdomar och vid alkoholmissbruk, även utan leverskada. Anemiformer med normal MCH ses vid blödningsanemi, hemolytisk anemi i måttligt grad (högt antal retikulocyter ger förhöjt MCH), anemi vid njursvikt och vid de flesta anemier som är sekundära till inflammatoriska och neoplastiska processer.

Lågt MCH-värde

Låga värden ses vid järnbristanemi och talassemi.

Vilka tester och testpaket innehåller MCH (hemoglobinmassa)?

MCH (hemoglobinmassa) är en vanlig blodanalys som finns med i våra större hälsokontroller; Hälsokontroll XL, Hälsokontroll Large och Hälsokontroll Bas. Analysen finns även i ett flertal andra paket, t.ex. Vitaminer/Mineraler.

MCH (hemoglobinmassa) är en av markörerna för blodbrist/anemi

Blodbrist/Anemi

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.