Triglycerider

Vad är triglycerider?

I vårt blod finns i huvudsak två olika sorters fett, nämligen kolesterol och triglycerider. Triglycerider använder kroppen som energikälla, medan kolesterol behövs för att bygga celler och bilda olika typer av hormoner.

Om vi får för mycket av dessa fetter i blodet kan dessa lagras i levern, och där ge upphov till fettlever, eller hamna i blodkärlens väggar, vilket leder till det som vi till vardags kallar åderförkalkning eller ateroskleros. Åderförkalkning kan i sin tur leda till olika typer av hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke. Triglycerider får vi i oss huvudsakligen via den kost vi äter, medan kolesterol finns i kosten men huvudsakligen bildas av kroppen själv.

Kolesterol- och triglyceridtester är blodprov som mäter den totala mängden fetter (kolesterol och triglycerider) i blodet. Kolesterol färdas i blodet knutet till ett protein. Detta kolesterol-protein-paket kallas ett lipoprotein. Med hjälp av lipoproteinanalys är det möjligt att se halten i blodet av total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. Triglycerider är en sorts fett som kroppen använder för att lagra energi och ge energi till musklerna. Endast små mängder finns normalt i blodet.

Varför behöver man analysera triglycerider?

Ett högt triglyceridvärde tillsammans med ett högt värde på LDL-kolesterolet kan öka risken för hjärtsjukdom i jämförelse med att bara ha ett högt värde på LDL-kolesterolet. Kraftigt förhöjda triglyceridvärden kan också öka risken för inflammation i bukspottkörteln, ett tillstånd som under vissa omständigheter kan vara livshotande. Vid förhöjda värden kan det vara aktuellt med ytterligare provtagning för att närmare bestämma orsakerna till den ökade fettmängden i blodet.

Vad innebär ett högt triglyceridvärde?

Man brukar sällan få något symtom av höga blodfetter men vetenskapliga studier har visat att risken att utveckla ateroskleros och hjärt-kärlsjukdomar är förhöjda redan när triglyceridvärde ligger >1,7 mmol/L i blodet, även om värdet fortfarande ligger inom referensintervallet. Kraftigt förhöjda triglyceridvärden (>10 mmol/L) ökar också risken för inflammation i bukspottkörteln, ett tillstånd som under vissa omständigheter kan vara livshotande. Eftersom triglycerider är något vi får i oss via födan kan värdet påverkas genom att ändra sin kosthållning och sin fysiska aktivitetsnivå och man kan således själv minska risken att utveckla dessa sjukdomar. Vissa människor kan dock ha ärftliga faktorer som leder till höga triglycerider i blodet trots en relativt hälsosam livsstil.

Höga värden kan vara genetiskt betingade (familjär hyperkolesterolemi). Sekundära hyperkolesterolemi ses vid dåligt kontrollerad diabetes, hypothyreos, njur-, pankreas- och leversjukdomar. Stort intag av kolhydrater, P-piller, graviditet, seroidhormoner, diuretika och beta-blockerare kan ge högre värden. Ökade triglycerider är ensamt ingen viktig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Triglycerider mindre än riktvärdet 1,7 mmol/L (IS-1550,2009).

Vetenskapliga studier har visat att risken att utveckla ateroskleros och hjärt-kärlsjukdomar är förhöjda redan när triglyceridvärde ligger >1,7 mmol/L i blodet, även om värdet fortfarande ligger inom referensintervallet. Orsaken till förhöjda triglyceridnivåer är oftast livsstilsfaktorer framför allt relaterat till en kost som innehåller mycket snabba kolhydrater, övervikt och fetma, typ-2 diabetes eller till en hög alkoholkonsumtion. Ofta har också genetiska faktorer inverkan på nivåerna av triglycerider i blodet.

Vad innebär ett lågt triglyceridvärde?

Låga triglyceridnivåer är i sig inte kopplade till ohälsa, snarast anses låga värden minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Intag av en del läkemedel och Omega-3-preparat kan också sänka triglyceridvärden. Låga värden av triglycerider kan dock också ses vid bristande födointag eller vid problem att ta upp näringsämnen i tarmen, vilket i så fall kan kräva vidare utredning.

Vad påverkar triglycerider?

Triglyceridvärden ökar kraftigt efter måltid, speciellt om måltiden innehåller mycket fett. Falskt förhöjt värde kan därför uppmätas vid otillräcklig fasta före provtagningen. För att få en rättvis bedömning av blodfettsnivåer ska provet tas efter 10-12 timmars fasta (vatten samt kaffe/te utan mjölk eller socker tillåtet).

Vissa läkemedel, som kortison och östrogentillskott ökar triglyceridvärden. Triglycerider blir också förhöjda vid underfunktion av sköldkörteln och vissa njursjukdomar.

Performance Test

Performance Test

Ger dig insikt i bland annat din sköldkörtelfunktion, då den styr kroppens ämnesomsättning.

Följer nivån på dina blodfetter och blodvärden men även om du har vitaminbrist, då kosten kan påverka din prestation.

Upptäcker avvikelser som kan vara avgörande för din prestationsförmåga.

Prenumerera och spara 300 kr

Hälsokontroll Man

Hälsokontroll Man

Ger dig insikt i din hälsostatus genom att kontrollera blodvärden inom åtta olika hälsoområden.

Upptäcker avvikande värden som kan orsaka reducerad sexlust, nedsatt fertilitet, trötthet och energilöshet.

Genom beräkning av det bioaktiva testosteronet får du en djupare insikt i din testosteronproduktion.

Hälsokontroll Bas

Hälsokontroll Bas

Upptäcker och utvärderar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, sköldkörtelrubbning, njure och lever.

Ger svar på om du får i dig tillräckligt av folat och vitamin B12.

Kan tas när som helst utan att fasta.