Kolesterol och blodtryck - vad är det och varför är det viktigt att hålla dessa på sunda nivåer?

Kolesterol och blodtryck är två viktiga faktorer för hjärt- och kärlhälsan. Båda dessa faktorer kan påverkas av våra levnadsvanor och om de är förhöjda ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Däremot ger varken högt kolesterol eller högt blodtryck några tydliga symtom, därav är det viktigt att göra regelbundna hälsokontroller.

Kolesterol

Kolesterol är ett fett, eller en lipid, och är en naturligt förekommande substans i kroppen. Kolesterol är livsnödvändigt och finns i alla kroppens cellväggar, är basen i många hormoner och behövs för att syntetisera vitamin D. Kolesterolet transporteras i blodet med hjälp av proteiner, så kallade lipoproteiner. Förenklat kan man dela in kolesterol i två huvudtyper: "dåligt" kolesterol (LDL) och "gott" kolesterol (HDL).

Förhöjda nivåer av "dåligt" kolesterol (LDL) i blodet kan leda till att fett lagras i blodkärlen. Detta kan leda till inflammation i blodkärlens väggar och att blodkärlen blir trängre, vilket gör det svårare för blodet att passera i de allt mindre blodkärlen ute i kärlträdet. Det i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke.

Det “goda” kolesterolet (HDL), däremot, hjälper till att städa och transportera kolesterol från skadliga lagringsplatser i kroppen, såsom blodkärlen, till levern, där det sedan kan bearbetas och användas i nödvändiga processer i kroppen. Höga nivåer av "gott" kolesterol i blodet kan snarare skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

Blodtryck

Blodtrycket är kraften som blodet utövar på blodkärlens väggar när det pumpas från hjärtat ut i kroppen. Ett högt blodtryck (hypertoni) innebär att blodet pumpas med en högre kraft än normalt. Detta kan orsaka skador på blodkärlen och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt men också ge njursjukdomar.

Ett blodtryck mäts genom en blodtrycksmanschett som oftast används på armen. Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver (mmHg) och består av två mätningar - systoliskt och diastoliskt blodtryck. Ett normalt blodtryck är vanligtvis under 120/80 mmHg. Systoliskt blodtryck, kallas ibland för övertryck, är det högsta blodtrycket när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod i blodkärlen. Diastoliskt blodtryck, kallas ibland för undertryck, är det lägsta blodtrycket när hjärtat är avslappnat mellan hjärtslagen.

Högt blodtryck

Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är en sjukdom som påverkar cirka en tredjedel av världens vuxna befolkning. Högt blodtryck är ofta tyst och kan orsaka allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. Om det lämnas obehandlat kan det skada hjärtat och andra organ i kroppen och leda till hjärtsvikt, njursjukdom, stroke eller hjärtinfarkt.

Om blodtrycket varaktigt ligger över 140/90 mmHg betraktas det som hypertoni eller högt blodtryck.

Lågt blodtryck

Lågt blodtryck, även känt som hypotoni, är motsatsen till högt blodtryck och inträffar när blodtrycket faller under det normala, vanligtvis 90/60 mmHg. Orsakerna till hypotoni kan bero på exempelvis att man druckit för lite och är uttorkad, blodförlust eller medicinering men det kan också vara ett normaltillstånd om man inte har några besvär. Vanliga symptom eller besvär vid lågt blodtryck är yrsel, svimning, kallsvettighet och svaghet. Lågt blodtryck är oftast ofarligt och kräver ingen behandling.

Orsaker till högt blodtryck och högt kolesterol

Både högt blodtryck och högt LDL-kolesterol påverkas i hög grad av våra levnadsvanor. Riskerna för både högt blodtryck, högt LDL-kolesterol och dess följdsjukdomar ökar vid ohälsosamma levnadsvanor såsom låg fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor, stress, dåliga sömnvanor och rökning. Andra faktorer som kan påverka är ärftlighet, ålder och kön.

Tecken på högt blodtryck och högt kolesterol

Många med högt blodtryck känner inte av några symptom, utan det upptäcks vid en blodtrycksmätning. Inte heller höga LDL-nivåer ger symtom, utan upptäcks genom ett blodprov.

Förebygga högt blodtryck och bibehålla kolesterol på en hälsosam nivå

Det är viktigt att ha en balans mellan "gott" och "dåligt" kolesterol. En hälsosam livsstil kan hjälpa till att sänka LDL och öka HDL. Det är också viktigt att blodtrycket inte är för högt. För att uppnå en hälsosam kolesterolnivå och blodtryck kan du:

  • Hälsosamma matvanor: Minska intaget av mättade fetter och transfetter då de kan höja LDL-nivåerna. Öka intaget av grönsaker, frukt och fullkorn då det kan minska LDL-nivåerna.

  • Fysisk aktivitet: Sträva efter att få minst 30 minuter pulshöjande aktivitet varje dag, exempelvis rask promenad, dans, cykling eller tennis. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka HDL, sänka LDL och sänka blodtrycket.

  • Goda sömnvanor: Sov minst 7-8 timmar per natt. Försök att somna samma tid varje kväll och stiga upp samma tid varje morgon. Dåliga sömnvanor påverkar blodtrycket.

  • Hantera stress: Lär dig avslappningstekniker som yoga och meditation för att hantera och minska stress. Stress gör att blodtrycket stiger.

  • Rök inte: Rökning är en av de främsta orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar. Rökning kan höja ditt LDL-värde och blodtrycket.

  • Håll blodtrycket under kontroll: Regelbundna hälsokontroller och blodtryckskontroll.

  • Regelbundna hälsokontroller: Kontrollera ditt HDL- och LDL-värde regelbundet för att uppmärksamma avvikande värden för att bromsa upp utvecklingen av eventuella hjärt- och kärlsjukdomar.

Behandling av högt blodtryck

Behandling av högt blodtryck och höga blodfetter består oftast av en kombination av livsstilsförändringar och medicinering. Livsstilsförändringar kan innefatta hälsosamma levnadsvanor och tidig upptäckt och behandling minskar skadorna på kroppen.