Senast uppdaterad: 2016-01-01

Granskad av: Werlabs team av läkare

Doktor Rangan Chatterjee om blodbrist, symptom och åtgärder

Blodbrist är när du har låga halter av hemoglobin. Hemoglobin är molekylen som transporterar syre runt din kropp. Så det är helt klart viktigt att förebygga blodbrist.

Många människor får inga symptom vid anemi, vilket är en anledning till att regelbundna hälsokontroller kan vara så användbart. Vissa får dock symptom och de vanligaste är att man känner sig trött, blir andfådd, får huvudvärk eller hjärtklappning och i vissa extrema fall även bröstsmärtor.

Några sammanfattande åtgärder:

  • Om dina resultat visar lågt järn (särskilt Ferritin, som är kroppens järnförråd), öka intaget av järn (t.ex. rött kött om du äter animaliska produkter, eller genom kosttillskott) tillsammans med C-vitamin för att förbättra absorptionen av järn.

  • Om dina resultat visar lågt vitamin B12 eller folat (folsyra), öka intaget - t.ex. fisk eller kött om du äter animaliska produkter, eller genom tillskott.

  • Testa dina nivåer med ett blodprov om några månader för att se till att dina nivåer är optimala.

Om dina resultat visar anemi så bör du först besöka din husläkare så att man kan ta reda på orsaken, innan eventuell åtgärd/behandling.

Doktor Rangan Chatterjee

Dr Rangan Chatterjee har varit läkare i nästan 20 år men är också aktiv som programledare och känd för att ha skrivit den internationella bästsäljaren “The 4 Pillar Plan”.

I hans roll som läkare är hans största drivkraft att förbättra livet för så många sjuka människor som möjligt. Men i dagens samhälle är det också det som är en av hans största frustrationer, då han dagligen möter och behandlar sjukdomar som han vet hade kunnat förhindras långt innan symptom uppstår.