Senast uppdaterad: 2018-09-18

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 2 minuter

Doktor Rangan Chatterjee berättar om Fettlever

Leversjukdom är en allt vanligare dödsorsak i västvärlden, och den vanligaste leversjukdomen idag är så kallad “fettlever”. Det uppskattas att omkring 15 procent av alla i Sverige lider av fettlever.

Fettlever är, precis som det låter, när din lever har börjat samla på sig fett. Vid detta tillstånd finns en ökad risk för att utveckla “skrumplever”. Forskning har på senare år visat att fettlever kan orsakas av övervikt och insulinresistens, som är kopplat till typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom.

Att levern dessutom kan ta skada av för mycket alkohol är känt sedan länge. Om alkohol överkonsumeras under lång tid så kan det bli ärrbildningar i levern och så småningom är levern så pass skadad att tillståndet kallas för “skrumplever”.

Doktor Rangan Chatterjee liknar fettlever vid en så kallad tyst epidemi med tanke på att man vanligtvis inte känner av några symptom. Ett verktyg för att förstå hur man själv ligger till är att ta ett blodprov som analyserar dina levervärden (och gärna blodfetter och blodsockervärden). Normala värden för dina leverenzymer utesluter inte fettlever, men den goda nyheten är att om dina leverenzymer inte skulle vara så bra så finns det livsstilsförändringar som kan förbättra din hälsa. I vissa fall kan fettansamlingar i levern minska. Så det är viktigt att identifiera tecken på livsstilssjukdom så tidigt som möjligt där ett verktyg är just blodprov.

Några sammanfattande åtgärder som rekommenderas av Doktor Rangan Chatterjee är att:

  • Gå ner i vikt

  • Minska intaget av raffinerade och processade kolhydrater såsom kex, bakverk, muffins och vissa frukostflingor

  • Minska intaget av ohälsosamma fetter och öka istället intaget av hälsosamt fett genom att t.ex. äta mer avokado, nötter, olivolja och fet fisk

  • Dra ner på alkoholen

Doktor Rangan Chatterjee

Dr Rangan Chatterjee har varit läkare i nästan 20 år men är också aktiv som programledare och känd för att ha skrivit den internationella bästsäljaren “The 4 Pillar Plan”.

I hans roll som läkare är hans största drivkraft att förbättra livet för så många sjuka människor som möjligt. Men i dagens samhälle är det också det som är en av hans största frustrationer, då han dagligen möter och behandlar sjukdomar som han vet hade kunnat förhindras långt innan symptom uppstår.

Därför har vi tillsammans med Dr Chatterjee tagit fram en video-serie för Werlabs kunder, så att man på ett enkelt och tydligt sätt kan förstå vilka åtgärder och livsstilsförändringar som kan främja ett så långt och hälsosamt liv som möjligt.