Natrium

Vad är Natrium?

Natrium är ett vanligt förekommande grundämne och ett mineral som fyller många viktiga funktioner i kroppen. Natrium återfinns i kroppen i form av natriumjoner och har en viktig roll vid signalöverföring i kroppens nerver samt vid muskelarbete.

Tillsammans med andra elektrolyter, som kalium och kalcium, hjälper natrium cellerna att fungera normalt och hjälper till att reglera mängden vätska i kroppen. Vi får i oss natrium via den mat vi äter, huvudsakligen i form av natriumklorid - vanligt bordssalt. Medan natrium är närvarande i alla kroppsvätskor, finns den högsta natriumkoncentrationen i blodet. Natrium utsöndras ur kroppen via njurarna.

Varför behöver man analysera natrium?

Natriumnivåerna är mycket viktiga för kroppens vätskebalans och rubbningar kan tyda på sjukdom i ett eller flera organ. Natriumnivåerna påverkas även av många läkemedel, framförallt vätskedrivande och hjärtsviktsmediciner. Vissa människor, särskilt äldre, kan ha skadad törstkänsla som gör det svårt för kroppen att upprätthålla en optimal natriumnivå.

Vi sätter våra kunders hälsa i fokus

  • Ta ditt blodprov direkt efter din beställning på ett provtagningsställe nära dig.

  • Snabb & patientsäker läkarkommentar från Werlabs läkare i Din digitala journal.

  • Hög klinisk standard i samarbete med bl.a. Karolinska Universitetslaboratoriet.

  • Alla analyser konstaterar normala eller avvikande blodvärden.

Vad är ett högt natriumvärde (Hypernatremi)?

Ett förhöjt natriumvärde, också känt som hypernatremi, beror vanligtvis på vätskebrist där koncentrationen av natrium ökar som följd av en minskad mängd vätska i kroppen. Förhöjda nivåer kan även ses vid behandling med vissa läkemedel. Läs gärna i bipacksedeln på dina läkemedel om ditt natriumvärde ligger förhöjt. Lätt förhöjda värden bör inte leda till oro men mer uttalat förhöjda värden kan vara klokt att diskutera med din vårdcentralsläkare.

Vad är ett lågt natriumvärde (Hyponatremi)?

Ett lågt natriumvärde, också kallat hyponatremi, kan bero på ett flertal faktorer. Den vanligaste orsaken är ökat vätskeintag som ger en ökad utspädning av natrium i kroppen och ökad förlust av natrium genom diarré, kräkning eller överdriven svettning. Men ett lågt natriumvärde kan även bero på ökade natriumförluster som kan ses vid vissa njursjukdomar samt vid behandling med vissa läkemedel där vattendrivande läkemedel är särskilt vanliga. Lätt sänkta natriumnivåer bör inte leda till oro men mer uttalat låga värden, särskilt i samband med nyinsättning av vissa läkemedel är värda att följa upp och diskutera med din vårdcentralsläkare.

Vilka livsmedel innehåller natrium?

Natrium finns framför allt i salt (NaCl) och i alla salthaltiga livsmedel som buljong och soja. Natrium förekommer även i mindre mängder i rött kött och fågel.

Vad är det rekommenderade dagsbehovet av natrium?

Enligt NNR2012 (Nordiska Näringsrekommendationer) rekommenderas max 2-2,4 gram natrium per dag då det (enligt NNR) finns starka vetenskapliga belägg för att salt (som är den främsta källan till natrium) orsakar högt blodtryck. Högt blodtryck skadar både njurar och kärlsystemet och medför ökad risk för för stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Hälsokontroll Kvinna

Upptäcker brister som kan vara orsaken till yrsel, trötthet, nedsatt sårläkning, håravfall, nedsatt kondition eller koncentrationssvårigheter.

Upptäcker om du har en under- eller överproduktion av sköldkörtelhormon och om detta kan vara orsakat av att immunförsvaret angripit kroppens egna celler.

Ger dig insikt i din hälsostatus genom att kontrollera blodvärden inom åtta olika hälsoområden.

Hälsokontroll XL Plus

Mäter ytterligare tio hälsomarkörer utöver de i Hälsokontroll XL vad gäller vitaminer & mineraler, njurar, lever och blodsocker.

Ger dig djupare insikt om hjärta & kärl, sköldkörtel, diabetes, vitaminer & mineraler, lever, njure, blodstatus och övrigt.

Upptäcker avvikelser och ger dig insikt om nödvändiga livsstilsförändringar.

Hälsokontroll XL

Mäter dina blodvärden inom åtta områden och ger dig en bred bild av din hälsostatus.

Ger dig insikt om din status på hjärta & kärl, sköldkörtel, diabetes, vitaminer & mineraler, lever, njure, blodstatus och övrigt.

Upptäcker avvikelser som till exempel höga blodfetter och förslag på nödvändiga livsstilsförändringar.