Senast uppdaterad: 2017-11-09
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 3 minuter
Hypotyreos - Underaktiv sköldkörtel
Hypotyreos innebär att sköldkörteln är underaktiv. Funktionsrubbningar i sköldkörteln, i form av en under- eller överaktiv sköldkörtel, drabbar ungefär 2-4 % av befolkningen. Det är ca 10 gånger vanligare att kvinnor har problem med sköldkörteln men även män kan drabbas, om än i betydligt mindre omfattning. En sköldkörtelrubbning påverkar välmåendet i stor utsträckning.
Trots den stora påverkan som en rubbning i sköldkörtelns funktion har på livskvaliteten är det ändå många som inte vet om att de är drabbade. Symptomen är ofta diffusa vilket gör att det kan dröja innan man får rätt diagnos. Början på en framgångsrik behandling av sköldkörtelrubbningen ligger i ett blodprov som indikerar vad som behöver göras för att återställa sköldkörtelhormonerna. Här kan du läsa mer om blodprov för sköldkörteln.
Vad är Hypotyreos?
Hypotyreos orsakas av en underaktiv sköldkörtel som inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon.
Hjärnans hypotalamus hjälper till att kontrollera sköldkörtelns funktion genom en återkopplingsmekanism. Om det finns för lite sköldkörtelhormon i blodet stimuleras hypofysen som då utsöndrar hormonet TSH (Thyroid stimulating hormone). TSH reglerar sköldkörtelns produktion av sköldkörtelhormonerna T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin) som i sin tur reglerar kroppens ämnesomsättning och därmed den hastighet som våra celler arbetar i.
Blodprover för att upptäcka sköldkörtelrubbningar mäter oftast nivåerna av TSH tillsammans med fritt T4 och ibland även fritt T3 i blodet. Sköldkörtelhormoner som produceras direkt av sköldkörteln består till 90% av T4 och till 10% av T3. Sedan sker det en omvandling av T4 till T3 ute i vävnader (muskler, lever). Stora delar av T4 och T3 är bundna till olika proteiner i kroppen och är därmed inte biologiskt tillgängligt. Det är därför viktigt att mäta det fria biologiskt aktiva T4 och T3 i blodet, så kallat fritt T4 och fritt T3. Vid hypotyreos ses låga värden av T4 och höga värden av TSH i provsvaren.
Sekundär och primär hypotyreos
Hypotyreos kan uppstå antingen som primär, vilket är den vanligaste formen där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner, eller som sekundär eller central, vilket är ovanligt och beror på problem med hypofysen som inte signalerar till sköldkörteln att producera tillräckligt med hormoner.
Vad orsakar Hypotyreos?
Vi vet inte varför vissa drabbas av hypotyreos men i västvärlden beror detta oftast på autoimmunitet vilket innebär att immunförsvaret angriper sköldkörteln. Varför detta sker är inte heller fullständigt klarlagt. Det finns dock ärftlighet kopplat till hypotyreos vilket innebär en möjlig ökad risk att drabbas om en nära släkting har hypotyreos. Hypotyreos kan också orsakas av ett för litet intag av jod men detta är ovanligt i västvärlden.
Hypertyreos, en överaktiv sköldkörtel, orsakas oftast av Graves sjukdom, inflammation i sköldkörteln eller toxisk knölstruma.
Symptom på hypotyreos
Några symptom som förknippas med hypotyreos är:
viktökning
låg puls
menstruationsrubbning
minnesförsämring
frusenhet
nedstämdhet
Behandling av hypotyreos
Det kan ta upp till 6 månader innan du är helt återställd. Det är också viktigt att känna till att behandlingen sannolikt kommer att vara livslång. Om du är kvinna i fertil ålder bör du särskilt informeras om att du bör använda preventivmedel för att undvika graviditet tills din tyroxindos är inställd.
Läkemedelsbehandling
Behandlingen för hypotyreos involverar vanligtvis att ersätta de bristfälliga sköldkörtelhormonerna med syntetiska eller naturliga hormoner. Läkemedel som innehåller en syntetisk form av det vanliga sköldkörtelhormonet T4, förskrivs ofta av läkare för att balansera hormonnivåerna och lindra symptomen. Doseringen av läkemedlet anpassas individuellt baserat på resultat på blodprover och behov.
Kost- och livsstilsförändringar
Utöver medicinering kan förändringar i levnadsvanor eller kosten också bidra till att hantera hypotyreos. En balanserad kost rik på näringsämnen som jod, selen och zink kan stödja sköldkörtelns hälsa och funktion. Att undvika livsmedel som kan hämma sköldkörtelns funktion, såsom sojaprodukter och gluten, kan också vara fördelaktigt för vissa personer med hypotyreos.
Regelbundna uppföljningar
Eftersom behandlingen för hypotyreos innebär att medicinera med sköldkörtelhormoner på lång sikt är det viktigt med regelbundna uppföljningar hos en läkare för att övervaka effektiviteten av behandlingen och göra eventuella dosjusteringar vid behov. Blodprov för att kontrollera nivåerna av TSH och fritt T4 kan utföras för att säkerställa att hormonbalansen är optimal och att symptomen är under kontroll.
Sammanfattning
Hypotyreos innebär att sköldkörteln är underaktiv. Det är en vanlig sjukdom som oftast kan behandlas effektivt med läkemedel. Ibland kan diagnosen vara svår att fastställa, särskilt i mildare fall. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på vanliga symptom.