Sojaallergi - ta reda på om du är allergisk mot soja

Sojabönor är en av de vanligaste ingredienserna i mat runt om i världen och kan hittas i allt från tofu till sojamjölk. Men för vissa personer kan konsumtion av sojabönor leda till allergiska reaktioner och andra hälsoproblem. I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på allergitest för sojaböna, vanliga symptom, behandlingsalternativ och eventuella korsallergier.

Vanliga symtom vid sojaallergi

Sojaallergi är en överreaktion i kroppens immunsystem mot proteinet som finns i sojabönor. Detta kan resultera i en mängd olika symptom, inklusive:

  • Hudutslag

  • Nässelutslag

  • Klåda och rodnad på huden

  • Magbesvär såsom buksmärta, illamående och kräkningar

  • Svullnad i ansikte, läppar eller tunga

  • Andningsproblem såsom hosta, nästäppa och andnöd

Om du upplever dessa symptom efter att ha ätit sojabönor eller produkter som innehåller soja, kan det vara en indikation på att du är allergisk mot soja.

Test för sojaböna

För att ta reda på om du har en allergi mot sojabönor kan du ta ett blodprov som mäter nivån av IgE antikroppar mot allergenet i ditt blod. Det är även möjligt att testa genom pricktest eller matprovokation.

Hos Werlabs ingår IgE antikroppar mot sojaböna i dessa tester:

Matallergitest

Behandling för sojaallergi

Om du har diagnostiserats med sojaallergi är det viktigt att undvika sojabönor och produkter som innehåller soja. Detta kan vara svårt eftersom soja ofta används som en fyllnadsingrediens i många livsmedel. Sojaprotein används bland annat i vanliga livsmedel som exempelvis vegetariska alternativ till köttprodukter.

För milda allergiska reaktioner kan antihistaminer hjälpa till att lindra symptom. Vid allvarliga fall av sojaallergi kan det vara nödvändigt att alltid ha med sig en adrenalinpenna för att behandla en anafylaktisk chock.

Det är också viktigt att informera dina nära och kära om din allergi, så att de kan vara medvetna om vad de serverar vid tillfällen när ni är tillsammans.

Korsallergier och ärftlighet

Precis som många andra typer av matallergier har sojaallergi en viss nivå av ärftlighet. Om en familjemedlem är allergisk mot soja, finns det en ökad risk för att du också är det.

Det är också vanligt att personer som är allergiska mot sojabönor även reagerar på andra baljväxter. Korsallergi mot till exempel jordnötter, ärtor, bönor, linser och/eller lupiner förekommer.

Även om de flesta sojaallergiker tål sojalecin så är det enligt Astma och Allergiförbundet viktigt att vara uppmärksam då många typer av livsmedel innehåller just sojalecitin (E322) som kan orsaka symtom hos en mycket känslig allergiker.

Matallergi-test

Matallergi-test

Mäter markörer för matallergi.

Ger dig svar på vilken matallergi du har.

Upptäcker om du är allergisk mot komjölk, ägg, vete, soja eller jordnöt.

Allergitest XL

Allergitest XL

Mäter markörer för mat, pälsdjur och pollen.

Ger dig en djupare inblick i vad du är allergisk mot.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom kliande och röda ögon eller rinnande näsa, kliande utslag, nysningar eller magont är orsakade av allergi.