Den komplicerade sköldkörteln


SköldkörtelUppskattningvis 400 000 svenskar kan ha sköldkörtelrubbning och mörkertalet kan vara stort. Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen. Förenklat kan man säga att sköldkörteln sätter takten på ämnesomsättningen i kroppen, och det är viktigt att den fungerar för att man ska må bra.


Symptomen på sköldkörtelrubbning är många och varierade och det är inte alltid lätt att veta vad som ligger bakom. För att ta reda på om man har en sköldkörtelrubbning eller inte kan man göra en blodanalys.


Hur mår din sköldkörtel?


Werlabs erbjuder två sköldkörteltest.

Det Lilla Sköldkörteltestet (325 kr) visar vilka nivåera av sköldkörtelhormon (TSH, T4 och T3) du har. Utifrån detta kan vi se om du har en sköldkörtelrubbning och av vilken typ den är (under/överproduktion).

Det Stora Sköldkörteltestet (745 kr) visar vilka nivåera av sköldkörtelhormon (TSH, T4 och T3) du har. Utifrån detta kan vi se om du har en sköldkörtelrubbning och av vilken typ den är (under/överproduktion). visar förutom dina nivårer av sköldkörtelhormon även vad sköldkörtelrubbningen beror på. Genom att antikroppar (Anti-TPO och TRAK) kan man se om rubbningen orsakas av en autoimmun sjukdom, sk. Hashimoto's.

Testa din sköldkörtelfunktion

Analyser: TSH | T4(fritt) | T3(fritt) | Anti TPO | TRAK
Läs mer om våra sköldkörteltest här.


Sköldkörteln styrs av hypofysen


Sköldkörteln styrs av hypofysen i hjärnan, som skickar ut ett hormon som heter TSH. TSH sätter takten på sköldkörtelns egen produktion av sköldkörtelhormonerna T4, T3. Dessa hormoner omvandlas genom komplicerade processer i kroppen och är nödvändiga för kroppens celler och organ.

>Vanligtvis drabbas kvinnor av sköldkörtelrubbning i större utsträckning än män. Den vanligaste formen av sköldkörtelrubbning är hypotyreos – en underfunktion av sköldkörteln. Vid hypotyreos ses låga T4-värden och höga TSH-värden i proverna

Du kan läsa mer om sköldkörteln och hur den fungerar här.


Sköldkörtelrubbning - Symptom


Hypotyreos kan orsaka symtom såsom viktökning, trötthet, torr hud och frusenhet. Man kan också ha en överfunktion av sköldkörteln – så kallad hypertyreos – då har man en överproduktion av sköldkörtelhormon. Vid hypertyreos ses lågt TSH- värde och högt T4-värde, vilket kan ge symtom såsom inre oro, stresskänsla, hjärtklappning, svettningar och viktnedgång. Sjukdomarna framträder oftast under eller efter graviditet, samt i medelåldern.


(Källa: Tedx)

Varför ska man testa sköldkörteln?


Ett test för tyroidstimulerande hormon (TSH) kan göras av flera skäl:

  • För att ta reda på om sköldkörteln fungerar som den ska.
  • Hitta orsaken till en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos).
  • Hålla koll på behandling med sköldkörtelersättningsmedicin för människor som har hypotyreos.
  • Hålla koll på sköldkörtelns funktion hos personer som behandlas för hypertyreos. Denna behandling kan inkludera medicin (tyreostatika), kirurgi, eller strålningsterapi.

Du kan läsa mer om sköldkörteln och hur den fungerar här.

Testa din sköldkörtelfunktion

Analyser: TSH | T4(fritt) | T3(fritt) | Anti TPO | TRAK
Läs mer om våra sköldkörteltest här.

Så fungerar Werlabs


Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.


Ett blodprov, många svar

Beställ den hälsoanalys som passar dig

Ta blodprov på närmaste provtagningsställe redan dagen efter

Få snabba provsvar med läkarkommentar i din journal


Artikeln är skriven för att inspirera privatpersoner att ta ökat ansvar för sin långsiktiga hälsa. Artikeln är populärvetenskaplig och skall inte ses som en vetenskapligt säkerställd rekommendation. Det kan särskilt noteras att vi inte säkerställt att det inte finns bättre eller senare forskning och rön som kan komma till en annan slutsats. Det kan även noteras att artikeln är skriven av en journalist.


Gå till alla Artiklar