Toggle Navigation

Kolesterol

Analysbakgrund kolesterol

Kolesterol- och triglyceridtester är blodprov som mäter mängden fetter (kolesterol och triglycerider) i blodet. Kolesterol färdas i blodet knutet till ett protein. Detta kolesterol-protein-paket kallas ett lipoprotein. Kroppen använder kolesterol för att bygga celler och producera hormoner. Du kan läsa mer om lipoproteriner och triglycerider här.

Varför analysera Kolesterol?

Alltför mycket kolesterol i blodet kan leda till avlagringar i blodådrorna (“åderförkalkning”) vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtattack eller stroke. Ett prov kan upptäcka dessa risker och göra det möjligt att sätta in behandling som minskar risken. Familjär hyperkolesterolemi (FH) är en genetik sjukdom som rubbar ämnesomsättningen och gör det svårt för kroppen att hantera fetter på rätt sätt. Detta leder till kraftigt ökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar. Män som har FH men inte behandlats för detta är medelåldern för att drabbas av hjärtattack ca 45-50 år. För kvinnor är medelåldern ca. 55 år. Du kan läsa mer om FH här.

Ett kolesteroltest kan hjälpa läkare att upptäcka eventuell FH som orsak samt se hur kroppen reagerar på medicinsk behandling av denna sorts sjukdom. Oftast är det dock en dåligt kosthållning som medför ohälsosamma kolesterolvärden. För vuxna människor anses det lämpligt att kontrollera sina kolesterolvärden med regelbundna intervaller som bör vara tätare om man befinner sig i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.

Högt kolesterolvärde

Höga värden ses vid primär och sekundär hyperlipoproteinemi. Den sekundära ses bla vid hypothyreos, nefrotiskt syndrom, obstruktiva leversjukdomar och diabetes mellitus.

Lågt kolesterolvärde

Låga kolesterolvärden ses vid hyperthyreos, malabsorption, medfödd beta-lipoproteinbrist (acanthocytos).


Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.


Ett blodprov, många svar

Beställ den hälsoanalys som passar dig

Ta blodprov på närmaste provtagningsställe redan dagen efter

Få snabba provsvar med läkarkommentar i din journal


Gör vår populära hälsokontroll

Hälsokontroll XL - 33 blodmarkörer

Eller välj bland våra 39 andra tester.


Vilka tester och testpaket innehåller kolesterol-total?

Kolesterol-total är en vanlig blodanalys som finns med i många olika paket. Inte minst finns analysen i alla större hälsokontroller (Hälsokontroll XL, Hälsokontroll Large, och Hälsokontroll Bas). Analysen finns även i ett flertal andra paket, t.ex. Hjärtat. Du kan även utforska hela utbudet genom att trycka på knappen nedan:

Gå till Hjärt- och kärlsjukdomar eller Hälsokontroll Info

Läs vad våra användare tycker om oss på Omdömen.