ALP (alkaliskt fosfatas)

Vad är ALP?

ALP, eller alkaliskt fosfatas som förkortningen står för, är ett enzym som finns i hela kroppen men i extra stor mängd i lever och i skelett.

Varför behöver man analysera ALP?

Eftersom ALP är främst förekommande i levern och i skelettet kontrolleras det framförallt vid misstanke om sjukdom i dessa vävnader. ALP-värdet bör bedömas tillsammans med andra levermarkörer.

Vad innebär ett förhöjt ALP-värde?

Ett förhöjt ALP-värde kan ses vid många olika sjukdomar och tillstånd. De vanligaste är tillstånd som påverkar lever och gallvägar, t.ex. gallvägshinder (framförallt gallsten som har fastnat), infektioner i levern, fettlever, läkemedelspåverkan, reumatisk sjukdom, diabetes eller glutenintolerans. Förhöjt ALP-värde kan även ses i samband med frakturer som håller på att läka. Sjukdomar i andra organ kan också påverka ALP-värdet men vanligtvis genom att dessa sjukdomar i sin tur påverkar lever, gallvägar eller skelett.

Vad innebär ett lågt ALP-värde?

Ett lågt ALP-värde är oftast en normalvariant, men ett lågt värde kan även förekomma vid magnesiumbrist eller vid svår näringsbrist. I mycket sällsynta fall kan även ett lågt ALP-värde i kombination med symtom på upprepade frakturer vara tecken på en genetisk sjukdom.

Vilka andra faktorer kan påverka ALP-värdet?

ALP-värdet kan ibland stiga av fysiologiska anledningar, vilket är godartat. Detta ses hos barn och unga när deras skelett växer och i sen graviditet. Likaså kan ALP-värdet stiga i samband med behandling med vissa läkemedel och vid överfunktion i sköldkörtel (hypertyreos).


Se alla hälsokontroller

Våra hälsokontroller

Osäker på vilket test som passar för dina behov?

Prova vår testgenerator och låt oss hjälpa dig att vägleda dig på din hälsoresa.

Hitta testet för mig

eller

Se alla blodprov
Beställ