Senast uppdaterad: 2016-03-30
Granskad av: Werlabs team av läkare
Lästid: 6 minuter
Det förödande sockret - de dolda hälsoriskerna
De flesta av oss äter för mycket socker och skulle må bra av att dra ned på sockerintaget. Men våra kroppar och psyken reagerar olika på socker och det kan vara svårt att lägga av helt. Werlabs tipsar om hur du, med hjälp av hälsokontroll och kostomläggning, hittar din egen sockerbalans i livet.
Den 22 mars, 2016, publicerade Aftonbladet en artikel om socker-detox. Maria Gotemark Ingestedt, 43, testade att leva tio dagar utan sötsaker. Werlabs stod för testerna. Före och efter socker-detoxen analyserades Marias blod för blodfetter, fastesocker, långtidsblodsocker och blodtryck. Werlabs grundare, doktor Rickard Lagerqvist, gick igenom Marias provsvar och noterade, trots det relativt korta sockeruppehållet, att det gett flera positiva resultat som syntes via blodet.
Förutom flera kilos viktminskning hade Marias ”onda” kolesterolvärde (Apo B) sjunkit med 13 procent från 1,23 till 1,09 – från måttlig risk för framtida hjärt- och kärlsjukdom till låg risk. Både hennes fastesocker och långtidsblodsocker förbättrades också efter det korta sockeruppehållet. Långtidssockret (HbA1c) sjönk från 35 mmol/mol enheter till 31 mmol/mol. Rickard Lagerqvist konstaterade att de förbättrade värdena lagt ”än mer distans mellan henne och eventuell framtida diabetessjukdom."
Tio dagar är som sagt en relativt kort tid att avstå socker. Men för just Maria, som enligt egen utsago har extremt svårt att motstå sött, hade det korta stoppet alltså flera positiva effekter på kroppen redan efter tio dagar. Om Maria planerar att fortsättningsvis avstå socker framgår inte av Aftonbladets artikel. Men klart är att hon, och de allra flesta av oss, skulle må bra av att skära ned rejält på vårt sockerintag.
Hälsoeffekterna är högst mätbara
Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar sedan 2014 att vi får i oss max 5 % av vårt dagliga energiintag via socker. Det motsvarar 25 gram eller ungefär 6 teskedar socker, alltså mindre än vad som finns i en burk läsk. Socker som tillsatts i olika slags livsmedel är den vanligaste sockerkällan, men WHOs begränsningar gäller också socker som finns naturligt i bland annat honung, sirap, fruktjuice och fruktkoncentrat.
I Sverige äter vi ungefär 40 kilo socker per person och år och fyra av tio svenskar äter idag mer socker än vad det svenska Livsmedelsverket rekommenderar. Detta trots att livsmedelsverkets rekommendation är dubbelt så hög som WHOs. WHO rekommenderar max 5% (25g) och livsmedelsverket 10% (50g) dagligt sockerintag. Ett för högt sockerintag är idag vetenskapligt kopplat till flera av vår tids välfärdssjukdomar. Hjärt- och kärlsjukdom, stroke, flera typer av cancer och alzheimer, för att nämna några. Den som drar ned på sockerintaget ser relativt snabbt positiva hälsoförändringar via blodanalys på bland annat:
Triglycerider– ett test av blodfetterna (sjunker)
HDL-kolesterol – det ”goda” kolesterolet (ökar)
Apo B – ett protein kopplat till det onda kolesterolet (sjunker)
HbA1c (långtidssocker) – blodsockertest kopplat till hemoglobinet i de röda blodkropparna (sjunker)
Glukos (Fastesocker) – blodsockernivån (sjunker)
Men, att dra ned på sockerintaget är inte helt enkelt. Beroende på hur förtjust man är i sött kan det vara riktigt svårt att plötsligt bara lägga av. Att ta det stegvis och fasa ut sockret ur kroppen kan upplevas som något enklare. Om du känner efter, och samtidigt följer din sockernedtrappning med hjälp av blodprover, så kommer du både se och känna vilken sockernivå som fungerar bäst för dig.
Sockerdetox - tips för att sluta med socker
Har du fastnat i en ond spiral av sötsug och dåligt samvete? Det är aldrig för sent att vända trenden och ta tag i ditt sockerberoende. Här följer några tips på hur du kan gå tillväga:
STEG 1. Undvik helt, eller dra åtminstone ned på intaget av produkter som innehåller sackaros, alltså vitt socker utvunnet ur rör eller betor. Undvik också produkter med glukossirap (på engelska: corn syryp). Det kan låta relativt enkelt, men tar du dig en titt på innehållsdeklarationen på olika livsmedel så kommer du se att mer än du anar innehåller socker av de här typerna. Bröd, pastasås och flingor, kan vara riktiga sockerbomber. Läsk och godis är solklara sockerfällor som skall undvikas helt. Socker är – precis som fett – en smakbärare. En produkt som marknadsförs som ”fettfri” innehåller därför med största sannolikhet socker istället, för att smaka gott helt enkelt.
STEG 2. Lägg till kostfiber, den kolhydraten som är konstaterat bra för vår mage och kropp och som dessutom har visat sig ha en dämpande effekt på kroppens fettinlagring, som i sin tur är kopplad bland annat till vårt sockerintag. Att välja en mindre söt och mer fiberrik frukt är alltså på flera plan smartare för kroppen. Att lägga till en eller flera fiberkällor till en måltid är ett annat bra sätt att hjälpa kroppen att ta hand om de sockerarter du får i dig via kosten.
STEG 3. Dra ned på intaget av riktigt söt frukt som banan och mango. Undvik torkad frukt och fruktjuice helt, de innehåller höga halter av fruktsocker. Frukt, som ju förvisso innehåller många nyttiga ämnen, innehåller ofta rejält mycket socker. Bär är generellt ett bättre alternativ för den som jobbar på att utesluta sockret helt.
STEG 4. Vid det här laget har du steg för steg plockat bort alla de ”dåliga” kolhydraterna ur din kost, men om dina blodvärden fortfarande inte visar de resultat du önskar kan det alltså vara idé att också plocka bort några av de kolhydratkällor som inte tillhör släktet sockerarter. Våra kroppar reagerar väldigt olika på sockerintag. Att äta en portion snabba kolhydrater (ris, pasta, potatis) per dag kan vara tillräckligt för att få i sig det kroppen behöver för att må bra. Mer energi kan du istället tillföra via fett, exempelvis genom att äta ost, nötter, olivolja och fet yoghurt (som t.ex. grekisk eller turkisk youghurt).
Diabetes & Blodsockertest
Werlabs Diabetes & Blodsockertest ger dig en indikation på om du är i riskzonen för typ-2 diabetes. Har du redan diabetes, är det ett bra test att följa hur din behandling fungerar.