Björkpollen - så tar du reda på om du har björkallergi

I Sverige är pollenallergi mycket vanligt och enligt Astma- och Allergiförbundet är ungefär 30 % av befolkningen allergisk mot någon form av pollen. Björkpollenallergi är den vanligaste formen av pollenallergi och orsakas av proteiner från björkträdets pollen. När personer med denna typ av allergi kommer i kontakt med pollen reagerar immunsystemet genom att frisätta histamin. Detta leder till en rad allergiska symtom som kan vara besvärliga och påverka livskvaliteten för den som är drabbad.

Vanliga symtom om du är allergisk mot björkpollen

Symtomen vid björkpollenallergi varierar men det är vanligt att uppleva klassiska allergisymptom som rinnande näsa, nysningar, nästäppa och kliande ögon.

Så testar du för björkpollenallergi

Det finns flera sätt att testa sig för björkpollenallergi men det vanligaste är att genomföra ett pricktest eller ett blodprov. Pricktestet innebär att en liten mängd av allergenet placeras på huden och därefter ristas in med en nål för att se om det utvecklas en rodnad eller svullnad. Blodprovet är mer exakt och mäter nivån av IgE-antikroppar mot allergenet i blodet.

Hos Werlabs ingår IgE-antikroppar mot björkpollen i dessa tester:

Behandling för björkallergi

Det finns flera sätt att behandla björkpollenallergi. För milda symtom kan receptfria antihistaminer och nässprayer vara tillräckligt för att lindra besvären. Vid svårare fall kan läkaren också ordinera allergivaccinering som en långsiktig behandling.

Det är också viktigt att undvika exponering för björkpollen så mycket som möjligt. Det kan innebära att undvika utomhusaktiviteter under pollensäsongen, hålla fönster stängda och använda en luftrenare inomhus.

Korsallergi är vanligt

Personer med björkpollenallergi kan också vara allergiska mot vissa födoämnen. Vanligast är en känslighet mot hasselnötter och äpplen men allergi mot valnötter, stenfrukter, selleri och morot förekommer också.

Källor

  1. "Pollenallergi." Astma- och Allergiförbundet. https://astmaoallergiforbundet.se/allergi/pollenallergi/

    1. "Björkpollenallergi." 1177 Vårdguiden. https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/allergi-och-overkanslighet/allergi-och-overkanslighet/bjorkpollenallerg

Allergitest XL

Allergitest XL

Mäter markörer för mat, pälsdjur och pollen.

Ger dig en djupare inblick i vad du är allergisk mot.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom kliande och röda ögon eller rinnande näsa, kliande utslag, nysningar eller magont är orsakade av allergi.