Totalt kolesterol
Vad är totalt kolesterol?
Kolesterol är ett fettliknande ämne som är nödvändigt för många funktioner i kroppen. Det används bland annat för att bygga cellväggar, producera viktiga hormoner och framställa D-vitamin. Kolesterol färdas genom blodet bundet till proteiner, och dessa kombinationer kallas lipoproteiner. De två huvudsakliga typerna av lipoproteiner är LDL (Low Density Lipoprotein) och HDL (High Density Lipoprotein). LDL brukar ofta kallas det ”onda” kolesterolet eftersom det kan bidra till åderförkalkning, medan HDL brukar kallas det ”goda” kolesterolet eftersom det hjälper till att transportera bort överskott av kolesterol från blodkärlen.
Hur mäts kolesterol?
Kolesterolnivåer mäts genom ett blodprov som kallas kolesterol- och triglyceridtest. Vid detta test mäts mängden totalt kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. Resultatet ger en helhetsbild av kroppens fettbalans och används för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Läs mer om lipoproteriner och triglycerider.
Varför bör man analysera kolesterol?
Att mäta kolesterolnivåer är viktigt för att tidigt upptäcka och hantera riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Höga nivåer av LDL-kolesterol kan leda till åderförkalkning, där fettavlagringar byggs upp i blodkärlen, vilket ökar risken för allvarliga komplikationer.
Familjär hyperkolesterolemi (FH) är en genetisk sjukdom där kroppen har svårt att bryta ner och hantera LDL-kolesterol effektivt, vilket leder till kraftigt förhöjda nivåer. Män med obehandlad FH drabbas ofta av hjärtinfarkt i relativt ung ålder, cirka 45-50 år, medan kvinnor ofta drabbas något senare, omkring 55 år.
Förutom genetiska faktorer påverkas kolesterolnivåerna även av levnadsvanor. En ohälsosam kost, fysisk inaktivitet, övervikt, rökning och överdriven alkoholkonsumtion kan bidra till ökade kolesterolvärden. Därför rekommenderas vuxna regelbundna kontroller av kolesterolvärdena, särskilt om man befinner sig i en riskgrupp för hjärt- och kärlsjukdomar.
Vad innebär ett högt kolesterolvärde?
Ett högt kolesterolvärde kallas hyperlipoproteinemi och kan delas in i två typer:
Primär hyperlipoproteinemi
Primär hyperlipoproteinemi beror ofta på genetiska faktorer som familjär hyperkolesterolemi (FH). Personer med primär hyperlipoproteinemi behöver ofta medicinsk behandling och förändringar av levnadsvanor för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Du kan läsa mer om FH här.
Sekundär hyperlipoproteinemi
Sekundär hyperlipoproteinemi kan orsakas av andra underliggande sjukdomar och tillstånd såsom hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln), nefrotiskt syndrom (en njursjukdom som orsakar proteinförlust i urinen), obstruktiva leversjukdomar och diabetes mellitus. Det är viktigt att utreda och behandla dessa bakomliggande orsaker för att effektivt hantera kolesterolvärdena.
Vad innebär ett lågt kolesterolvärde?
Låga kolesterolnivåer kan också indikera medicinska tillstånd, även om detta är mindre vanligt. Låga kolesterolvärden kan bland annat ses vid:
Hypertyreos: Överfunktion av sköldkörteln, vilket kan leda till ökad ämnesomsättning och lägre kolesterolnivåer.
Malabsorption: Problem med upptag av näringsämnen från mag-tarmkanalen, vilket kan påverka kolesterolupptaget negativt.
Medfödd beta-lipoproteinbrist (acanthocytos): En sällsynt genetisk sjukdom där kroppen inte kan producera vissa typer av lipoproteiner, vilket leder till mycket låga nivåer av kolesterol i blodet.
Uppdaterad: 2022-08-22
Redaktör: Werlabs läkarteam

Man Plus
Vår största och mest omfattande hälsokontroll som ger en djup medicinsk bedömning för dig som är man.
3 995 kr

Standard
En omfattande hälsokontroll som ger dig en heltäckande bedömning av din hälsa.
1 895 kr

Bas
Vår minsta hälsokontroll som ger svar om risk för de vanligaste folksjukdomarna.
995 kr