Hästallergi - test och symptom

Allergi mot hästar uppstår när vårt immunsystem överreagerar på proteiner i hästens hudceller, saliv eller urin, vilket leder till en rad symptom som kan variera i svårighetsgrad. Om du upplever allergiska symptom när du är i kontakt med hästar kan du vara allergisk och genom ett enkelt pricktest eller blodprov kan du få din allergi bekräftad.

Symtom på hästallergi

Precis som med andra typer av allergier innebär allergi mot hästmjäll att du upplever klassiska allergisymtom när du kommer i kontakt med hästar. Vanliga symptom är:

  • Nysningar

  • Rinnande näsa

  • Nästäppa

  • Röda, kliande ögon

  • Eksem eller andra hudutslag

  • Astmatiska besvär

Upplever något av dessa symtom efter att ha varit i närheten av hästar, kan det vara en indikation på att du är allergisk mot dem.

Så tar du reda på om du är allergisk mot hästmjäll

De vanligaste sätten att ta reda på om du har en allergi är genom ett så kallat pricktest eller blodprov. Pricktest innebär att en liten mängd av ett allergen appliceras på huden. Om det bildas en rodnad eller svullnad på huden kan det indikera en allergisk reaktion. Blodprov mäter IgE antikroppar mot hästallergener i blodet.

Hos Werlabs ingår IgE antikroppar mot hästmjäll i dessa tester:

Det är också möjligt att göra ett elimineringstest för att avgöra om du har en hästallergi. Detta innebär att undvika kontakt med hästar i en period och sedan gradvis introducera dem igen för att se om symtomen återkommer.

Behandling av hästallergi

Precis som med andra allergier finns det inget direkt botemedel. Men det finns flera behandlingar som kan lindra symtomen.

  • Antihistaminer: Dessa läkemedel hjälper till att blockera effekterna av histamin, ett ämne som frisätts i kroppen vid en allergisk reaktion.

  • Immunterapi: Detta är en behandling som syftar till att bygga upp kroppens tolerans mot allergenet. Det innebär vanligtvis regelbundna injektioner eller tabletter som innehåller små mängder av allergenet.

Ärftlighet och andra allergier

Om du har en nära släkting med allergi är sannolikheten större att du också kommer att utveckla en allergi av något slag. Detta beror på genetiska faktorer som påverkar hur ditt immunsystem reagerar.

Det är också vanligt att människor som är allergiska mot hästar även är allergiska mot andra djur, särskilt andra pälsdjur som katter och hundar. Detta beror på liknande proteinstrukturer i djurens päls och hud.

Sammanfattning

Hästallergi kan vara en utmaning att leva med, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtomen. Om du misstänker att du är allergisk mot hästar, kontakta din läkare för en korrekt diagnos och för att diskutera lämplig behandling. Se också till att undvika exponering för hästar om du upplever symtom. Med rätt behandling och försiktighetsåtgärder kan du fortsätta njuta av livet utan att låta din allergi hindra dig.

Allergitest XL

Allergitest XL

Mäter markörer för mat, pälsdjur och pollen.

Ger dig en djupare inblick i vad du är allergisk mot.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom kliande och röda ögon eller rinnande näsa, kliande utslag, nysningar eller magont är orsakade av allergi.

Pälsdjursallergi-test

Pälsdjursallergi-test

Mäter markörer för pälsdjur.

Ger dig svar på vilket pälsdjur du är allergisk mot.

Upptäcker om du är allergisk mot hund, katt, häst eller gåsfjäder.