Article image

Senast uppdaterad: 2019-11-25

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 5 minuter

Din D-vitaminstatus är viktigt för hälsan

I Sverige får alla barn upp till 2 år droppar med D-vitamin men många andra kan också behöva tillskott av ”solskensvitaminet”. Eftersom bra D-vitaminstatus är viktigt för hälsan gör du klokt i att hålla koll på dina värden.

D-vitamin är egentligen ett hormon som framför allt bildas i huden genom solbestrålning. Därför kallas det också ”solskenshormonet”. Andra källor till D-vitamin är fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter, liksom ägg och kött. Färdiglagad mat innehåller ofta mindre D-vitamin än mat lagad från grunden. För lite solljus, vegansk kost eller ensidiga matvanor ökar därför risken för D-vitaminbrist.

Bra D-vitaminstatus viktigt för hälsan

D-vitamin är en viktig beståndsdel i kroppens ämnesomsättning. D-vitamin påverkar kroppens förmåga att ta upp fosfat och kalcium som är nödvändiga ämnen för skelett och tänder. ”Solskensvitaminet” spelar också en viktig roll för immunsystemet.

Hos barn kan brist på D-vitamin orsaka rakit (engelska sjukan) som gör att skelettet blir mjukt och missformat. Vuxna kan drabbas av kramper och benuppmjukning, osteomalaci, som bland annat ökar risken för benbrott.

Ny forskning tyder på att låga nivåer av D-vitamin i blodet har en koppling till flera av våra folksjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, tjock- och ändtarmscancer och bröstcancer. Låg D-vitaminstatus kan också bidra till att man känner sig trött och nedstämd, särskilt under vinterhalvåret.

Var tionde ungdom kan ha D-vitaminbrist

I Sverige har hittills bara vissa riskgrupper varit aktuella för kosttillskott med D-vitamin, men en ny kartläggning visar att även andra grupper kan ha för låga halter av D-vitamin.

När Livsmedelsverket undersökte blod för bland annat D-vitamin i befolkningen visade det sig att tio procent av alla tonåringar kan ha D-vitaminbrist. Ändrade matvanor, bland annat mer färdigmat som innehåller mindre D-vitamin och fler som inte äter fisk och kött, kan vara en del av förklaringen. Även mindre ute-aktiviteter är en livsstilsförändring som kan bidra till att fler får för lite D-vitamin.

D-vitamin kan lagras i flera månader

Tidigare trodde man att D-vitamin var en färskvara men svensk forskning har visat att det kan lagras under flera månader. Vuxna som får mycket sol under sommarhalvåret har nämligen högre nivåer av D-vitamin i blodet under vintern. Samtidigt har vi blivit försiktigare med solexponering eftersom det kan öka risken för hudcancer.

Personer som vistas lite utomhus får ofta inte tillräckligt med solljus under vinterhalvåret för att D-vitamin ska bildas i huden. I takt med att vi blir äldre minskar också den effekten av solens strålar.

Nya regler för berikning av mat och dryck

Eftersom brist på D-vitamin kan få allvarliga följder för hälsan har Livsmedelsverket utökat antalet livsmedelsprodukter som berikas med D-vitamin. De nya reglerna som gäller sedan maj 2018 omfattar fler sorters matfetter och mjölkprodukter än tidigare, samt vegetabiliska drycker som till exempel havredryck. Dessutom har vitaminnivåerna höjts jämfört med tidigare. Man har också blivit tydligare med vilka som kan behöva tillskott, framför allt när det gäller barn och vuxna som inte äter fisk och/eller mejeriprodukter, men även äldre och personer som inte vistas utomhus tillräckligt mycket.

Många behöver tillskott av D-vitamin

Barn upp till 2 år ska få 10 mikrogram per dag, vilket motsvarar fem D-droppar. Veganer, vegetarianer, allergiker och andra som inte äter fisk eller berikade livsmedel rekommenderas också tillskott med 10 mikrogram dagligen. Detsamma gäller personer som undviker solexponering, har heltäckande klädsel eller inte har möjlighet att vistas utomhus dagligen. Om man både har täckande klädsel och inte äter fisk och berikade livsmedel gäller 20 mikrogram per dag.

D-vitamin och kalcium minskar risken för fallskador

Även äldre över 75 år rekommenderas den högre dosen, 20 mikrogram per dag, bland annat för att effekten av solens strålar på huden minskar med åldern. I den åldersgruppen kan tillskott av D-vitamin i kombination med kalciumtillskott minska risken för fallskador.

Det är särskilt viktigt med tillskott under vinterhalvåret. Uppehåll kan göras maj-augusti för den som vistas i solen, men det är ofarligt att ta tillskott i rekommenderad dos under hela året.

Så kan du kolla din D-vitaminstatus

Eftersom D-vitamin är viktigt för hälsan gör du klokt i att hålla koll på dina värden. Bra D-vitaminstatus innebär att ditt värde bör vara minst 50 nanomol per liter blod (nmol/L).

Du kan kolla dina D-vitaminnivåer genom några olika breda hälsokontroller, eller genom ett ensamstående D-vitamintest. De breda hälsokontrollerna du kan hitta D-vitamin är våra 2 största och mest populära hälsokontroller; Hälsokontroll XL och Hälsokontroll XL Plus (hitta dem på Våra hälsokontroller).