Article image

Senast uppdaterad: 2023-12-01

Granskad av: Werlabs team av läkare

Lästid: 4 minuter

Tappar du hår? Vitaminbrist kan vara orsaken

Att tappa hår är ett relativt vanligt problem som drabbar både män och kvinnor. Det finns många orsaker till varför man tappar hår och det kan bero på allt från ärftlighet till vitaminbrist. I denna artikel går vi igenom vanliga orsaker och vilka vitaminer och mineraler som man kan ha brist på vid håravfall.

Vanliga orsaker till håravfall

Det finns en rad olika faktorer som kan bidra till håravfall och det är inte alltid det rör sig om en enda orsak. Även om brist på viktiga näringsämnen kan vara en bidragande faktor, så behöver det inte vara den enda orsaken. Andra vanliga orsaker är genetik, hormonella förändringar, ålder och stress. Här är några av de vanligaste orsakerna till håravfall:

  1. Ärftlighet: Detta är den vanligaste orsaken till håravfall. Det är ofta kopplat till åldrande och följer specifika mönster.

  2. Hormonella förändringar: Sådana förändringar kan orsakas av graviditet, förlossning, problem med sköldkörteln eller menopaus och kan leda till temporärt eller permanent håravfall.

  3. Brist på protein: Håret behöver tillräckligt med protein för tillväxt. Om du inte får i dig tillräckligt kan kroppen spara på protein genom att stoppa hårväxten.

  4. Brist på vitaminer: Brist på vitaminer kan ligga bakom håravfall. B-vitaminbrist och järnbrist är några exempel på brister som kan leda till att du tappar mer hår än vanligt.

  5. Stress: Långvarig eller akut stress kan leda till att dina hårsäckar avbryter tillväxtfasen och går i vilofas.

  6. Medicinering och sjukdomar: Vissa sjukdomar och läkemedel kan påverka ditt hår. Till exempel kan sjukdomen alopecia areata orsaka fläckvis håravfall, både på huvudet men också på andra delar av kroppen. Sköldkörtelsjukdomar kan också leda till att du tappar hår.

Vitaminbrister som kan orsaka att du tappar hår

Det finns flera vitaminer som är viktiga för att hålla håret friskt och starkt. Om kroppen saknar dessa vitaminer kan det leda till håravfall.

Vitamin B

Vitamin B är en grupp av åtta vattenlösliga vitaminer som spelar en viktig roll för hårets hälsa. De hjälper till att producera röda blodkroppar som transporterar syre och näringsämnen till hårsäckarna, vilket är viktigt för hårets tillväxt. Brist på vitamin B kan leda till torrt och skört hår som lätt går av.

Vitamin D

Vitamin D hjälper till att absorbera kalcium, vilket är viktigt för bibehållande av starka ben. Men det spelar också en roll för håret genom att hjälpa till att bygga upp proteinet som är nödvändigt för hårväxt. Brist på vitamin D kan leda till tunnare och svagare hår.

Järn

Järn är en mineral som behövs för produktionen av röda blodkroppar. Utan tillräckligt med järn kan kroppen inte producera tillräckligt med syre och näringsämnen, vilket kan leda till håravfall. Brist på järn är vanligare hos kvinnor som menstruerar och gravida kvinnor.

Vitamin C

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som stödjer hälsan hos hår och hårsäckar. Det hjälper till att producera kollagen, ett protein som ger struktur och elasticitet till håret. Brist på vitamin C kan leda till skört och torrt hår som lätt går av.

Zink

Zink är en mineral som hjälper till att hålla immunsystemet starkt och stödjer hårväxt genom att reglera produktionen av olja i hårbotten. Brist på zink kan leda till håravfall och torr hårbotten.

Läs mer om vitaminbrist här. (länk till artikel om vitaminbrist)

Vanliga frågor och svar om håravfall

Vad beror det på att man tappar mycket hår?

Det finns många orsaker till att man kan börja tappa mycket hår, inklusive genetik, stress, sjukdom, hormonella förändringar och vitamin- eller mineralbrist. Det är viktigt att identifiera orsaken genom att uppsöka läkare om du upptäcker att du tappar mer hår än vanligt.

Vad ska man göra om man börjar tappa hår?

Om du börjar tappa mer hår än vanligt bör du uppsöka en läkare för att utesluta eventuella medicinska orsaker. Att genomgå en kostanalys kan också vara hjälpsamt, eftersom kost och näring spelar en stor roll i hårets hälsa.

Vilka sjukdomar leder till håravfall?

Det finns flera sjukdomar och tillstånd som kan orsaka att man tappar mer hår än vanligt. Bland dessa finner man bland annat alopecia areata, problem med sköldkörteln och vissa cancerbehandlingar. Det är även vanligt att tappa hår efter en influensa eller infektion i kroppen. Det är viktigt att konsultera en läkare om du misstänker att ditt håravfall kan vara kopplat till en sjukdom.

Är det skillnad på manligt och kvinnligt håravfall?

Den största skillnaden är att manligt håravfall ofta inträffar på en mer fokuserad plats, till exempel kring hårfästet eller bakhuvudet. Kvinnors håravfall innebär ofta att håret blir tunnare över hela huvudet.

Vad är androgen alopeci?

På fackspråk kallas håravfall för alopeci och androgen alopeci, eller androgent håravfall, är det som drabbar många män. Detta leder till vikande hårfäste och hårförlust uppe på hjässan.

Hur behandlas kvinnligt håravfall?

Behandling av kvinnligt håravfall beror på orsaken. Om håravfallet beror på vitamin- eller mineralbrist kan förändringar i kost och näringstillskott hjälpa. Om det istället handlar om ärftligt håravfall kan du efter en läkares bedömning få medicinsk behandling.

Hälsokontroll från Werlabs.se

Werlabs.se erbjuder omfattande hälsokontroller som kan hjälpa dig att identifiera eventuella brister på viktiga vitaminer och mineraler. Genom ett enkelt blodprov kan du få en detaljerad insikt om dina nivåer samt andra viktiga biokemiska parametrar.

Resultaten presenteras i en personlig hälsorapport som ger en djupgående förståelse för din allmänna hälsa. Genom att regelbundet kontrollera dina värden kan du säkerställa att du får de näringsämnen du behöver för att främja hälsosamt hår och allmän hälsa.

Källor

  • "Vitamin D deficiency and alopecia areata: a systematic review and meta-analysis", NCBI. Länk till studien

  • "The role of vitamins and minerals in hair loss: a review", NCBI. Länk till studien