Järn - En av blodets viktiga komponenter
Järn behövs för att kroppen ska fungera korrekt och är en mineral som vi får i oss via kosten. Om vi inte får i oss tillräckligt med järn via kosten kan det leda till järnbrist, vilket kan leda till trötthet, huvudvärk och yrsel. Järnbrist kan drabba människor i alla åldrar men är vanligare bland kvinnor, personer med mag- och tarmsjukdomar, personer som har genomgått kirurgi, individer som tränar mycket och individer som utesluter järnrik kost.
Vad är järn?
Järn är en mineral som är viktig för att kroppen ska kunna fungera korrekt. Det är en central komponent i hemoglobin, som är ett protein som finns i röda blodkroppar och hjälper till att transportera syre från lungorna till kroppens celler. Om kroppen inte får tillräckligt med syre kan det leda till trötthet och andfåddhet. Järn finns också i myoglobin, som är ett protein som hjälper musklerna att lagra syre.
Järn är också en viktig faktor i immunsystemets funktion då järn är nödvändigt för att bilda vita blodkroppar som bekämpar infektioner och sjukdomar. Utöver det är järn också viktigt för kognitiv funktion och hjärnans utveckling. Brist på järn kan alltså påverka en persons förmåga att tänka, koncentrera sig och lära sig nya saker. Järn spelar också en roll i kroppens metabolism, när cellerna producerar energi, och det hjälper också till att avlägsna avfallsprodukter från cellerna.
Orsaker till järnbrist?
Järnbrist uppstår när kroppen inte har tillräckligt med järn i förhållande till behovet. I västvärlden är det vanligast bland menstruerande kvinnor och de som är gravida eller ammar. Järnbrist kan också uppstå hos individer som utesluter eller begränsar järnrik kost, exempelvis vegetabilisk kost kan vara mer järnfattig jämfört med animalisk kost. Även individer med mag- och tarmsjukdomar kan ha svårt att ta upp järn.
Tecken på järnbrist
Några vanliga symtom på järnbrist kan vara trötthet, orkeslöshet, blekhet, huvudvärk, trötthet, yrsel, andfåddhet, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter och öronsus.
Förebygg järnbrist
Järnrik animalisk kost: Järn finns framförallt i inälvsmat- och blodmat som lever och blodpudding, men också i kött, ägg och skaldjur. För vegetarianer och veganer finns järn även i vegetabiliska livsmedel som fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.
Järnrik vegetabilisk kost: Järn finns även i vegetabiliska livsmedel som fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.
Håll järnvärdet under kontroll: Regelbundna hälsokontroller kan hjälpa dig att hålla järnvärdet under kontroll.
Kan jag ha järnöverskott?
Järnöverskott är inte lika vanligt som järnbrist. Järnöverskott beror oftast på sjukdomen hemokromatos som är en ärftlig sjukdom. Det kan också uppstå vid ett för högt intag av järntillskott.
Följande markörer testas inom hälsoområde Järn
Våra hälsokontroller och blodprover
Järn
Mäter dina järnnivåer.
495 kr
Järn Stor
Djupgående bedömning av dina järnnivåer.
595 kr

Man
En omfattande hälsokontroll som ger dig en heltäckande bedömning med fokus på manlig hälsa.
2 395 kr

Kvinna
En omfattande hälsokontroll som ger dig en heltäckande bedömning med fokus på kvinnohälsa.
2 395 kr
Samtal ingår

Kvinna Plus
Vår största och mest omfattande hälsokontroll som ger en djup medicinsk bedömning för dig som är kvinna. Samtal med specialist ingår.
3 995 kr

Man Plus
Vår största och mest omfattande hälsokontroll som ger en djup medicinsk bedömning för dig som är man.
3 995 kr

Standard
En omfattande hälsokontroll som ger dig en heltäckande bedömning av din hälsa.
1 895 kr
Artiklar relaterade till hälsoområde Järn

Håll koll på järnet
Läs mer

Från järnbrist till järnkoll
Läs mer

Hemokromatos - Höga järnvärden & järnöverskott
Läs mer

Boosta hjärnan - Förbättra din mentala hälsa under hösten
Läs mer

Anemi utan järnbrist – vad kan det bero på?
Trötthet, blekhet och andfåddhet är symtom som ofta kopplas till blodbrist (anemi), men vad händer om blodproven visar anemi trots att järnnivåerna är normala? Järnbrist är den vanligaste orsaken till anemi, men långt ifrån den enda.
I den här artikeln går vi igenom vad anemi utan järnbrist kan bero på, hur det utreds och vad du kan göra för att förbättra din blodstatus.
Läs mer

Järnbrist kvinna - så får du i dig järn
Järnbrist är vanligt, inte minst hos unga kvinnor. Risken för järnbrist ökar dessutom om man äter vegetarisk kost. I den här artikeln ger vi konkreta exempel på hur du enkelt kan öka innehållet av järn i kosten, så att du får i dig tillräckligt, i synnerhet om du är kvinna och vegetarian.
Läs mer

Blodbrist och järn - vad du behöver veta
Blodbrist, eller anemi, uppstår när kroppen har för få röda blodkroppar eller när de inte innehåller tillräckligt med hemoglobin. Hemoglobin är ett protein som transporterar syre till kroppens organ och är avgörande för många av kroppens funktioner, såsom blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion.
Läs mer

Låga järnvärden – vad betyder det för din hälsa?
Järn är en viktig mineral som kroppen behöver för att bilda hemoglobin – proteinet i de röda blodkropparna som transporterar syre. Järn spelar också en central roll i energiproduktion, muskelstyrka och organens funktion. Läs mer om hemoglobin och blodbrist här.
Läs mer