Njurfunktion

Njurarna utför en mängd uppgifter i kroppen, bland annat så filtrerar de blodet och producerar urin. De ser även till att balansera jonerna i kroppen. När något händer med njurarna märks detta främst på urinen. Ett exempel på en smärtsam njursjukdom är njursten. Det är dock inte bara urinen som påverkas när något händer med njurarna. Njursvikt kan ge svullnader, högt blodtryck, trötthet och illamående. Obehandlad njursvikt är livshotande och pågår det för länge behövs det i värsta fall en njurtransplantation. Anledningen till att du får problem med njurarna kan bero på ett antal olika faktorer. Bland annat kan du få problem om du har ärftliga njursjukdomar, diabetes, obehandlad urinvägsinfektion, övervikt eller röker.

Våra njurprover analyserar nivåerna av natrium, kreatinin, kalium, kalcium och albumin i kroppen. Om en eller flera av dessa ämnen är ur balans kan det leda till olika besvär. Natrium reglerar vattnet i och utanför cellerna samt jonbalansen i kroppen. Kreatinin bildas från musklernas ämnesomsättning och det är vanligt att personer som tränar hårt har högre kreatinin än vanligt. även kalium hjälper musklerna att fungera och koordinera. När kaliumvärdet är för högt är det sannolikt att det beror på problem med njurarna. Albumin hjälper bland annat till att förflytta hormoner i kroppen. Om det finns spår av albumin i urinen så är det ett tecken på att något är fel med njurarna.

Följande tester görs för att undersöka din njurfunktion

Vilka tester innehåller dessa njurprover?

Njurprover är vanliga blodanalyser som finns med i många olika paket. Inte minst finns alla dessa analyser i våra två stora hälsokontroller; Hälsokontroll XL och Hälsokontroll Large. Analyserna finns även i ett separat testpaket, Njurprover.

Så fungerar Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalys via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Du beställer de tester som passar just dig online. Ingen tidsbokning krävs för provtagning och du får snabbt resultaten i din journal med kommentar från en av våra läkare.

Vad säger våra användare?

Våra användare är överväldigande nöjda med vår tjänst och 9 av 10 skulle rekommendera oss till en vän.

Användaromdömen