Hundallergitest - ta reda på om du är allergisk mot hund

Hundallergi är en vanlig typ av allergi som påverkar människor i alla åldrar. Det orsakas av kroppens överreaktion på proteiner som finns i hundars hudceller, saliv eller urin. Det är viktigt att notera att en allergi mot hundar inte nödvändigtvis betyder att man också är allergisk mot katter eller andra djur. Varje djurart producerar unika proteiner och det är möjligt att reagera på dem på olika sätt. Om du misstänker att du kan vara allergisk mot hundar är det första steget att genomgå ett allergitest.

Vanliga symptom på hundallergi

Allergiska reaktioner mot hundar kan inkludera klassiska allergiska symptom som nysningar, nästäppa, kliande ögon och hudutslag. Ibland kan även mer allvarliga symtom som andningssvårigheter och astma uppstå. Vanliga symptom inkluderar:

  • Rinnande och kliande näsa

  • Nysningar

  • Nästäppa

  • Irritation och kliande ögon

  • Hudutslag

  • Hosta och andningssvårigheter

  • Väsande andning och astma

  • Klåda i halsen

  • Svullnad runt ögonen och i ansiktet

  • I sällsynta fall kan allergin framkalla en anafylaktisk chock

Symtomen varierar från person till person och inte alla som är allergiska mot hundar kommer att uppleva alla dessa symtom.

Hur märker man om man är allergisk mot hund?

Ett tydligt tecken på att du kan vara allergisk mot hundar är att du upplever allergisymptom när du är i närheten av hundar. Symtomen varierar och vissa kommer enbart att uppleva mycket milda tecken på allergi medan andra kan få mer uttalade besvär.

Vad är det man är allergisk mot när man är allergisk mot hund?

Även om man brukar prata om pälsdjursallergi så är det inte pälsen i sig man är allergisk mot. När man är allergisk mot hundar är det faktiskt inte själva hundpälsen man är allergisk mot utan de protein som finns i hundens hudceller, urin och saliv. Dessa protein kallas allergener och kan spridas genom hundens päls när de tvättar sig själva. När dessa allergener kommer i kontakt med en allergisk persons hud eller andningsvägar, kan de orsaka en allergisk reaktion. De specifika allergenerna varierar mellan olika hundraser och enskilda hundar och vissa raser anses vara mer "allergivänliga" än andra, även om det kan variera mycket från person till person hur man reagerar. Det är därför viktigt att göra ett allergitest för att bekräfta en misstänkt hundallergi.

Så testar du om du är allergisk mot hund

Det går att testa för hundallergi både genom blodprov och pricktest. Ett blodprov mäter nivåerna av antikroppar mot hundallergenet medan pricktestet innebär att små mängder av allergenet placeras på huden för att se om det orsakar en reaktion. Hos Werlabs ingår IgE-antikroppar mot hundmjäll i dessa tester:

Behandling

Det finns idag inget botemedel mot pälsdjursallergi men det finns behandling som kan lindra symtomen. Det vanligaste är antihistaminer som lindrar allergisymtom som rinnande ögon och näsa.

Om du har svåra besvär av din allergi går det även att få behandling med allergen immunterapi. Det innebär att du får behandling med sprutor under en period.

För de som lider av mer allvarliga symtom eller har svårigheter att hantera sin hundallergi kan det dock vara bäst att undvika att komma i kontakt med hundar.

Källor:

Astma och Allergi Förbundet. (n.d.). "[Allergi mot pälsdjur](https://astmaoallergiforbundet.se/allergi/palsdjursallergi/)".

Medical News Today. (2019). "[Dog Allergies: Symptoms, Causes, and Treatments](https://www.medicalnewstoday.com/articles/321420)".

Vetenskapsrådet. (2020). "[Allergi mot hundar: Vad finns det för behandlingsalternativ?](https://www.vr.se/)".

Pälsdjursallergi-test

Pälsdjursallergi-test

Mäter markörer för pälsdjur.

Ger dig svar på vilket pälsdjur du är allergisk mot.

Upptäcker om du är allergisk mot hund, katt, häst eller gåsfjäder.

Allergitest XL

Allergitest XL

Mäter markörer för mat, pälsdjur och pollen.

Ger dig en djupare inblick i vad du är allergisk mot.

Upptäcker allergi som kan tyda på att dina besvär såsom kliande och röda ögon eller rinnande näsa, kliande utslag, nysningar eller magont är orsakade av allergi.