Hormoner: Kroppens kemiska budbärare för hälsa och välbefinnande

Hormoner är kemiska budbärare i kroppen som produceras av endokrina körtlar och transporteras genom blodomloppet till målorgan. Dessa budbärare är avgörande för att bibehålla en korrekt balans i kroppens funktioner. Hormonell obalans kan påverka din hälsa negativt genom till exempel infertilitet, viktproblem, sömnstörningar, depression och ångest.

Vad är hormoner?

Hormoner är kemiska budbärare som produceras av endokrina körtlar. Dessa budbärare transporteras sedan genom blodomloppet till målorgan där de reglerar olika kroppsfunktioner. De påverkar allt från vår vikt och humör till vår sömn och fertilitet. Hormoner är också viktiga för vår tillväxt och utveckling. Till exempel är tillväxthormon avgörande för ben- och muskeltillväxt, medan könshormoner är avgörande för reproduktionen. Hormoner spelar en avgörande roll i att bibehålla kroppens funktioner genom ett så kallat feedbacksystem. När en hormonnivå är för hög eller för låg gör feedbacksystemet så att produktionen av hormonet justeras för att återställa balansen.

Endokrina körtlar och hormoner

Endokrina körtlar producerar och utsöndrar hormoner. Dessa körtlar är en del av det endokrina systemet och är ansvariga för att reglera kroppens funktioner genom att frisätta hormoner direkt in i blodomloppet. Det finns olika endokrina körtlar, bland annat hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna, bukspottkörteln och äggstockarna/testiklarna. Var och en av dessa producerar specifika hormoner som påverkar kroppens funktioner på olika sätt.

  • Hypofysen är en liten körtel som är placerad som ett bihang under hjärnan och som kontrollerar många av de andra endokrina körtlarna i kroppen. Hypofysen producerar hormoner som påverkar bland annat tillväxt, metabolism och fortplantning.

  • Sköldkörteln är en körtel som sitter på framsidan av halsen och producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen i kroppen (läs mer om sköldkörteln här). Bisköldkörtlarna, som ligger bakom sköldkörteln, producerar hormoner som reglerar kalciumnivåerna i blodet.

  • Binjurarna är två körtlar som ligger ovanpå vardera njure. De producerar hormoner som påverkar kroppens svar på stress, blodtryck, salt- och vattenbalans och ämnesomsättning.

  • - Kortisol är ett hormon som reglerar omsättningen av socker, fett, protein och reglerar blodsockernivån. Hormonet reglerar också immunförsvaret genom att starta och bromsa inflammation men spelar också en roll vid allergier. Kortisol utsöndras även i större mängd vid vid stress, därav kallas kortisol ibland för stresshormon

  • Bukspottkörteln är en stor körtel som ligger bakom magsäcken och utsöndrar hormoner både in i tarmen och i blodet. Den är mest känd för sin huvudsakliga funktion, att reglera blodsockernivåerna i kroppen genom insöndring av insulin.

  • Äggstockarna hos kvinnor och testiklarna hos män producerar könshormoner som påverkar tillväxt, reproduktion och sexuell utveckling. De viktigaste könshormonerna för både kvinnor och män är testosteron, östrogen och progesteron.

Testosteron är nödvändigt för utvecklingen av det manliga könsorganet. Hos män ökar testosteron i puberteten och sjunker oftast naturligt under medelåldern. Kvinnor har också testosteron men i en betydligt lägre koncentration. Testosteron bildas från lipiden kolesterol och utgör också ett så kallat prohormon för östrogener vilka bildas i olika koncentrationer hos män och kvinnor.

Östrogen är viktigt för skelettet och centrala nervsystemet. Kvinnor behöver östrogen för att menscykeln ska fungera, östrogen sjunker i klimakteriet. Hos män är östrogen nödvändigt för att spermier ska kunna bildas.

Progesteron utgör ett första stadium till testosteron och östrogen. Kvinnors progesteron har betydelse för könskarakteristika, fertilitet och under graviditeten för att livmodern ska kunna ta emot ett befruktat ägg

Folikelstimulerande hormon (FSH) har betydelse för vår fortplantningsförmåga och behövs för bildning av våra könsceller. Kvinnors FSH-nivå varierar utifrån menstruationscykeln.

Luteinserande hormon (LH) är ett hormon som är centralt i fortplantningen och bidrar till att reglera bland annat ägglossning hos kvinnor och testosteronproduktion hos män.

Orsaker till hormonell obalans

Levnadsvanorna påverkar risken för hormonell obalans. Risken ökar vid ohälsosamma levnadsvanor såsom låg fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor, stress och dåliga sömnvanor. Även genetiska faktorer och ålder kan spela in och påverka hormonerna.

Tecken på hormonell obalans

Då alla hormoner har olika funktioner i kroppen ger obalans olika symptom beroende på vilket hormonsystem som är påverkat. Några vanliga symtom kan vara sömnstörningar, trötthet, sänkt immunförsvar, menstruationsrubbningar och nedsatt sexuell lust.

Förebygg hormonell obalans

Hälsosamma levnadsvanor bidrar till att dina hormoner är i balans. Hälsosamma levnadsvanor innefattar fysisk aktivitet, hälsosamma matvanor och goda sömnvanor. Regelbundna hälsokontroller hjälper dig att hålla koll på dina nivåer och uppmärksamma eventuella avvikande värden.

Några tips för hälsosamma levnadsvanor:

  • Hälsosamma matvanor: Minska intaget av mättade fetter och transfetter och öka intaget av frukt, grönsaker och fullkorn.

  • Fysisk aktivitet: Sträva efter att få minst 30 minuter pulshöjande aktivitet varje dag eller gör aktiva val i vardagen, exempelvis rask promenad, dans, cykling, tennis eller att välja trapporna.

  • Goda sömnvanor: Sov minst 7-8 timmar per natt. Försök att somna samma tid varje kväll och stiga upp samma tid varje morgon.

  • Hantera stress: Lär dig avslappningstekniker som yoga och meditation för att hantera stress.

  • Regelbundna hälsokontroller: Regelbundna hälsokontroller är viktiga för att uppmärksamma eventuell hormonell obalans i tid.

Hormonbehandling

När det gäller behandling av hormonell obalans är det viktigt att hitta den underliggande orsaken. Ibland kan livsstilsförändringar i form av hälsosamma levnadsvanor hjälpa vid hormonell obalans. Om livsstilsförändringar inte är tillräckliga kan hormonbehandling vara nödvändig och den ska alltid ske i samråd med en kunnig läkare. Hormonbehandling kan innebära användning av hormonella läkemedel för att öka eller minska produktionen av hormoner i kroppen.