Artiklar
Lär dig mer om ämnen inom hälsa och livsstil.

Därför är det en god idé att göra hälsokontroller regelbundet
Få sjukdomar kommer plötsligt. Ofta har de föregåtts av en längre tid med avvikande värden – avvikelser som man kanske inte alltid märker av själv. Istället för att leta runt bland hälsotips och trender och chansa på det ena eller andra kan det vara bättre att undersöka vad som är viktigt för den egna hälsan på sikt.
Läs mer
Vanliga typer av hormonell obalans hos kvinnor
Hormonell obalans hos kvinnor är relativt vanligt. Det beror till viss del på genetiska faktorer men vi kan också hitta orsaker i vår livsstil. Det moderna livet kan upplevas som mindre väl anpassat till kvinnokroppens fina samspel av hormoner. Här tar vi upp ett antal vanliga besvär kopplade till hormonernas påverkan i kroppen och även livsstilsförändringar som kan underlätta för dig som upplever besvär.
Läs mer
Så mycket fysisk aktivitet behövs för att hålla sig frisk
Att hålla sig fysiskt aktiv är viktigt, det vet vi alla, men hur mycket behöver vi egentligen röra på oss? Och vad är det egentligen som räknas som fysisk aktivitet? Det ska vi ta reda på här med konkreta exempel på vad man kan göra för att hålla sig i form och förebygga ohälsa.
Läs mer
Här är grupperna som har extra behov av näring
Ät varierat! Det är ett självklart råd för att få i sig den näring som kroppen behöver. Behoven av näring kan dock skilja sig från person till person beroende på faktorer som ålder, graviditet eller andra individuella förutsättningar. Här går vi igenom några grupper som behöver tänka till lite extra för att få i sig den näring de behöver.
Läs mer
Så kan du förebygga hälsoproblem under livets alla faser
Inför det nya året är det många av oss som har satt upp nyårslöften. Vi ska springa maraton, sluta med godis, göra en Tough Viking eller något annat spännande. När det gäller mål som är kopplade till hälsan så vill vi såklart satsa på det som ger störst hälsovinst för oss själva. Men vad är då det? Tänk om vi satsar på fel sak?
Läs mer
Mäns hälsa i fokus på internationella mansdagen
Den internationella mansdagen är ett bra tillfälle att uppmärksamma alla fantastiska män. Om du är man mår du förhoppningsvis väl till kropp och själ. Det kan också vara så att du är orolig för din hälsa och vill veta hur du kan förebygga hälsobesvär som är vanliga hos män. Här gör vi därför en liten djupdykning i mannens hälsa genom att se närmare på hjärt- och kärlsjukdom, testosteronnivåer och prostatabesvär.
Läs mer
Därför är det viktigt med bra mikrocirkulation
Mikrocirkulation är blodflödet genom kroppens allra minsta blodkärl. Det är dessa blodkärl som förser våra vävnader och organ med syre och andra näringsämnen. Mikrocirkulationen är därför mycket viktig för vår hälsa.
Läs mer
Om akut och kronisk inflammation
Inflammation är ett ständigt aktuellt ämne. Inom forskningen menar man att inflammation kan vara en bakomliggande faktor i många vanliga sjukdomar i det moderna samhället, inte minst hjärt- och kärlsjukdomar. Varför blir kroppen inflammerad? Hur kan vi förebygga inflammation i de fall den är skadlig? Det ska vi ta reda på här.
Läs mer
Vad ska vi egentligen äta för att må bra på kort och lång sikt?
Idag nås vi så gott som dagligen av de mest skilda kostråd, allt från vegankost till karnivordiet som uteslutande består av animalier. I de officiella näringsrekommendationerna i Sverige, som man kan läsa om på Livsmedelsverkets hemsida1, uttrycker man att ”det går att äta bra på många olika sätt”. Vad man även poängterar är att det är viktigt att äta varierat. Vad innebär det? Här går vi igenom Livsmedelsverkets rekommendationer om vad som är en bra kost på både kort och lång sikt.
Läs mer
Därför ska du jämföra dina egna värden
Genom att kontinuerligt kolla dina blodvärden kan du se hur förändringar i vardagen påverkar ditt välbefinnande och risken att drabbas av vanliga sjukdomar, såsom typ 2-diabetes. Hälsa är inte generell, utan något där alla individer ofta har unika behov och under ytan finns många indikatorer för hur en person mår.
Läs mer
Prediabetes – ett förstadium till typ 2-diabetes
Prediabetes kommer smygande och ger inga symtom. Höga blodsockervärden efter fasta är en varningssignal. Tidig upptäckt ökar dina chanser att slippa utveckla typ 2-diabetes.
Läs mer
Motion - Njut av sommarsemestern med bra vanor
Har du ett stillasittande jobb och svårt att komma iväg till gymmet eller motionsspåret? Misströsta inte – du hör till dem som har mest att vinna på att börja röra dig mer. De största hälsovinsterna får nämligen de som är inaktiva när de växlar över till att vara regelbundet aktiva.
Läs mer
Så lyckas du med ditt hälsolöfte
Semestern kan vara en bra tid för livsstilsförändringar, till exempel att äta nyttigare eller börja träna, men det är inte kört om du väljer hängmattan första veckan. Miljöombyte, nya träningsskor eller en ny kokbok innebär nya möjligheter! En förklaring är att vi då lättare kan lägga gamla misslyckanden och dåliga vanor bakom oss och blicka framåt, ett fenomen som forskarna kallar för ”The Fresh Start Effect”.
Läs mer
Så kan löpning göra dig euforisk
Solsken och ljumma vårvindar - nu åker löparskorna på oftare. Rätt puls i 45 minuter - gärna tre gånger i veckan - är en riktig humörhöjare.
Läs mer
Hälsosamma rätter på påskbuffén
Snart är det dags för påsk och då sitter vi återigen vid bords och äter långa härliga måltider. Påsken är en tid då man absolut inte ska bry sig om dieter och annat utan äta gott med gott samvete. Men man kanske inte ska slänga i sig okontrollerad mängd med godis för som alla vet är socker inte kroppens bästa vän.
Läs mer
Så kan du minska dina pollenbesvär!
Har du rinnsnuva, nästäppa eller röda och kliande ögon? Nyser du ofta eller känner att din andning är påverkad? Då kan du ha pollenallergi. Nästan 30% av alla svenskar besväras idag av pollenallergi så det är mycket vanligare än man tror.
Om du normalt sett får pollenallergi varje år är du van vid att känna igen symtomen men om det uppstår tveksamheter är det viktigt att veta hur pollenallergi och covid-19 skiljer sig åt.
- Halsont, hosta eller feber är vanliga symtom på covid-19 men ovanliga allergisymptom, enligt Lars Malmqvist, läkare på Werlabs.
Läs mer
När börjar och slutar klimakteriet?
Vet du vad ordet klimakteriet betyder och vet du när det börjar och slutar? Jag tror att många svarar kring 50 och nja på de frågorna.
För mig började allt när jag var 42 år och helt plötsligt fick svåra sömnproblem. Det var inte så att jag somnade och vaknade på natten och inte kunde somna om. Jag kunde helt enkelt inte somna överhuvudtaget. Det var som att något vibrerade till i min kropp precis vid insomningsögonblicket och väckte mig igen.
Läs mer
Så kan en koffeinfri livsstil påverka din menscykel
De senaste åren har allt fler kvinnor vittnat om hur en livsstil utan koffein hjälpt dem minska eller helt bli av med mensrelaterade problem såsom PMS, PCOS, oregelbunden ägglossning och utebliven mens. Det här är otroligt intressant och inspirerande, men hur kommer det sig egentligen?
Läs mer
Fyra olika perspektiv på kvinnohälsa
Visste du att järnbrist är en av de vanligaste bristsjukdomarna i världen? Förmodligen inte eftersom okunskapen om järnbrist är stor, trots att var tredje fertil kvinna sägs lida av det.
Jag hade ingen aning om hur utbrett det är och var dessutom helt ovetande om att jag själv lidit av järnbrist i mer än 25 år. Nu i efterhand ser jag ju tydligt att symtomen pockade på min uppmärksamhet men att jag ständigt avfärdade dem som en naturlig del av livet. När jag såg på människorna omkring mig verkade ju alla lida av mer eller mindre diffusa symptom.
Läs mer
Lär känna din sköldkörtel
Min födelse var dramatisk. Jag föddes med navelsträngen två varv runt halsen, var tydligen cyanidblå och behövdes sugas på en massa slem. Ibland tänker jag att halsen har varit min svaga punkt ända sedan dess.
I yogan pratar man om halschakrat som sitter precis mellan kropp och huvud och fungerar som en bro som skapar förbindelse mellan de båda. Jag tänker att det inte är för intet som vi har sköldkörteln placerad just där, på halsen och den där bron. Tänk bara på ordet sköld, som ska skydda oss, och det faktum att man brukar säga saker som ”Att blotta strupen”, vilket betyder att man sätter ord på känslor och talar från hjärtat istället för huvudet.
Läs mer
Så skapar du en livsstil som är hälsosam för ditt hjärta
Hjärt- och kärlsjukdomar tillhör de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. I Sverige lever cirka 2 miljoner människor med någon form av hjärt- och kärlsjukdom. Men det går att förhindra att dessa typer av sjukdomar bryter ut och det är aldrig för sent att börja med att leva hälsosamt. Följ våra tips nedan och ta makten över din hälsa genom att förändra din livsstil.
Läs mer
Leder regelbundna hälsokontroller till bättre hälsa?
Kanske vill du träna mer? Äta bättre? Vara mer rädd om din hälsa? Kanske är det här året då du verkligen ska bli en bättre människa och ta hand om dig själv på ett nytt sätt. Ett steg i denna riktning skulle kunna vara att unna dig regelbundna hälsokontroller, för att se om din nya hälsosatsning har effekt.
Läs mer
Få järnkoll!
Visste du att järnbrist är den vanligast förekommande bristsjukdomen i världen? Och att det är en bristsjukdom som ofta drabbar kvinnor även om det även drabbar män?
Läs mer
Kronisk inflammation – när skyddet orsakar oss skada
När vårt immunförsvar går i baklås skadas våra egna celler och risken för sjukdom ökar kraftigt. Allt fler åkommor och välfärdssjukdomar tycks hänga samman med, ett tillstånd som kan synas i blodet långt innan du blivit sjuk.
Läs mer
Vetenskapen om trötthet
Initiativlös, utan ork, trött så det gör ont? Trötthet är ett av de mest utbredda hälsoproblemen i vår tid. Flera blodtester kan hjälpa dig att hitta din tappade ork och vetenskapen är flera nya testmöjligheter på spåren.
Läs mer
Hälsovanor kan påverka depression
Depression är en av de vanligaste sjukdomarna i den industrialiserade världen och den rankas av WHO som den enskilt största bidragande orsaken till ohälsa globalt.
Läs mer
Halvfasta kan ge hälsovinster
Att äta väldigt lite två dagar i veckan har liknande effekt som motion: Risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar minskar och midjemåttet krymper. Det visar preliminära resultat av en svensk forskningsstudie på den så kallade 5:2-dieten.
Läs mer
Sov gott – det håller dig i form!
Är du trött och lättirriterad på morgnarna? Har du svårt att koncentrera dig och lätt att glömma saker? Det kan bero på för lite eller ineffektiv sömn. Att höja sömnkvalitén är en bra investering om du vill hålla dig i fysisk form och känslomässig balans.
Läs mer
Så kan långvarig stress påverka din hälsa
Vårt system för att hantera stress är livsviktigt för att slå larm och varna oss för faror. Det har evolutionen sett till. Stressystemet gör att vi kan toppa prestationsförmågan i lägen när det verkligen behövs. Hjärnan sänder signaler som får hjärtat att slå fortare och musklerna blir redo att användas. Stresshormoner utsöndras i blodet för att frigöra extra energi. Smärttröskeln höjs och blodet påverkas så att vi inte ska förblöda om vi skadas.
Läs mer
Din D-vitaminstatus är viktigt för hälsan
I Sverige får alla barn upp till 2 år droppar med D-vitamin men många andra kan också behöva tillskott av ”solskensvitaminet”. Eftersom bra D-vitaminstatus är viktigt för hälsan gör du klokt i att hålla koll på dina värden.
Läs mer
Testosteron viktigt för livslusten
Vår hälsa är beroende av många hormoner, bland annat det manliga könshormonet testosteron. Det har en förmåga att hålla oss på gott humör, och är viktigt för sexdriften och livslusten. Låga nivåer kan ge sämre psykisk och fysisk hälsa, både hos män och kvinnor.
Läs mer
Rödbetor ger bättre uthållighet – sant eller falskt?
Rödbetssallad på mosbrickan gör knappast att du presterar bättre i maraton men i flytande form kan rödbetor ha en positiv effekt. Så här på sommaren blir rödbetsjuicen mer läskande om man tillsätter ett par matskedar vatten och saften från en citronklyfta.
Läs mer
Vitaminer, mineraler och spårämnen – håll koll på ditt status
Passa på att lapa sol och njuta av färgglad sommarmat! Det brukar räcka för att fylla behovet av vitaminer, mineraler och spårämnen, men om du tillhör någon riskgrupp kan kroppen och hjärnan behöva extra tillskott.
Läs mer
Koll på blodvärden extra viktigt för veganer
Är du själv eller någon annan i din familj vegan? Den som avstår från mat från djurriket bör hålla koll på sina blodvärden. Viktiga värden är bland andra vitamin B12, vitamin D, fettsyrorna EPA och DHA, järnvärden och kalcium.
Läs mer
Prediabetes – ett förstadium till typ 2-diabetes
Prediabetes kommer smygande och ger inga symtom. Höga blodsockervärden efter fasta är en varningssignal. Tidig upptäckt ökar dina chanser att slippa utveckla typ 2-diabetes.
Läs mer
Pollensäsongen är redan här!
Har du rinnsnuva, nästäppa, röda, kliande ögon? Nyser du ofta eller känner att din andning är påverkad? Var fjärde vuxen person i Sverige besväras av pollenallergi, och för många har symtomen kommit ovanligt tidigt i år.
Läs mer
Därför blir du euforisk av löpning
Rätt puls i 45 minuter tre gånger i veckan – där har du ett ”lyckopiller” utan biverkningar. Ju mer vältränad du är desto snabbare släpps de substanser ut i hjärnan som ger den där sköna känslan av lätthet och lugn, i bästa fall eufori.
Läs mer
Familjär hyperkolesterolemi – en "tyst" sjukdom
Är du en av 50 000 personer i Sverige som är född med extremt höga kolesterolvärden? Familjär hyperkolesterolemi (FH) är en medfödd genetisk sjukdom som innebär att man har mycket hög risk att drabbas av allvarlig hjärtkärlsjukdom i unga år – oberoende av livsstil.
Läs mer
Varför testa dina D-vitaminnivåer?
När kontrollerade du dina D-vitaminnivåer senast? De flesta människor vet inte om de lider av vitaminbrist eller inte, men bristfälliga nivåer är vanligare än vad man kan tro, och ett enkelt test kan hjälpa dig att undvika hälsoproblem.
Läs mer
Vad är typ 2-diabetes?
Ny forskning visar på ett starkare samband mellan högt blodsocker och en ökad risk för att utveckla demenssjukdom senare i livet. Studien visar också att högt blodsocker inte bara ökar risken att drabbas av demenssjukdom utan även accelererar sjukdomsförloppet.
Läs mer
Blodsocker, diabetes och demens
Ny forskning visar på ett starkare samband mellan högt blodsocker och en ökad risk för att utveckla demenssjukdom senare i livet. Studien visar också att högt blodsocker inte bara ökar risken att drabbas av demenssjukdom utan även accelererar sjukdomsförloppet.
Läs mer
Hur du skapar en livsstil som är hälsosam för ditt hjärta
Det är aldrig för sent att börja med välbeprövade kost och matvanor, träningsmetoder eller andra livsstilsförändringar för att förebygga hjärt-kärlsjukdom som i sin tur kan hjälpa dig att leva längre!

Håll fast vid semesterglöden
De flesta av oss mår fantastiskt efter en sommarsemester: utvilade, uppfriskade och livfulla. Dessvärre kan det tillståndet förändras väldigt snabbt efter att semestern har tagit slut och du har gått tillbaka till dina vardagliga rutiner.

Enkla sätt att få mer energi
Är du trött på att känna dig trött hela tiden? Att göra några enkla livsstilsförändringar kan bidra till att du får mer energi – och det kan ge effekt redan ikväll!

Kristin Kaspersen vände sig till Werlabs
Kristin Kaspersen vände sig till Werlabs för att förstå hur årets händelser påverkat hennes kropp. Det här året har varit speciellt för Kristin, kantat av både stor sorg och mycket kärlek. I våras gick hennes mamma Barbro bort och hela svenska folket har delat hennes sorg och visat sin uppskattning och kärlek.
Läs resten av Kristins berättelse här

Boosta hjärnan - Förbättra din mentala hälsa under hösten
Årstidsbunden depression (SAD efter engelskans Seasonal Affective Disorder) är en typ av depression som följer ett årstidsrelaterat mönster och visar sig genom symptom som trötthet, orkeslöshet och låg sinnesstämning. Den årstidsbundna depressionen tros vara orsakad av att bristen på dagsljus kan påverka nivåerna av bland annat serotonin, som har en inverkan på hur tilfreds vi känner oss. Cirka 5-8 procent av befolkningen i de norra delarna av Europa beräknas drabbas av SAD.
Läs mer
Ät smart - för livet
Vår kost förbättras ofta över sommaren, med allt från fräscha sallader till färska skaldjur, men Doktor Rangan Chatterjee menar på att vi kan behålla våra nya goda vanor även långt efter semestern är över.
“Det är lockande att tro att det finns en perfekt kost där ute som kommer göra oss mer hälsosamma än någonsin, bara vi kan hitta den,” säger Doktor Chatterjee. “Men vi är alla olika och jag vägrar tro att det finns en kost som passar alla.”
Läs mer
Ut och rör på dig i sommar!
"Skinande sol och varma vindar är perfekt för att börja röra på dig lite mer i sommar,” säger Dr Rangan Chatterjee.
De flesta av oss behöver röra på oss mer än vi gör. Fysisk aktivitet är livsviktigt. Det håller ditt hjärta i form, stärker dina muskler samt håller din hjärna i trim. Träning och motion kan dessutom förbättra immunförsvarets funktion, motverka inflammation, förbättra blodtryck samt potentiellt förbättra sammansättningen av vår tarmflora.
Läs mer
Sov bättre än någonsin i sommar
Långa varma kvällar och ledighet kan komma emellan dig och din sömn, men genom att prioritera rätt kan du se till att du ändå får de timmar du behöver för att må bättre än någonsin. Doktor Chatterjee delar här med av sina bästa tips för en riktig super-sömn.
Läs mer
Vila mer i sommar
Sommarens bekymmerslösa och avslappnade stämning är den perfekta tiden för att introducera ett inre lugn i ditt liv. Här presenterar Dr Chatterjee lättillgängliga och handfasta tips för att dra nytta av fördelarna med att vila.
Läs mer
Den komplicerade sköldkörteln
Över 400 000 svenskar uppskattas ha en sköldkörtelrubbning. Sköldkörteln är en körtel som sitter under struphuvudet på framsidan av halsen. Förenklat kan man säga att sköldkörteln sätter takten på ämnesomsättningen i kroppen, och det är viktigt att den fungerar för att man ska må bra.
Läs mer
Barns hälsa påverkas av hur föräldrarna levt innan graviditeten
En ny studie visar att barns hälsa påverkas av hur föräldrarna levt innan graviditeten. Att kvinnans hälsa är viktig under graviditet är välkänt men att kvinnans och mannens hälsotillstånd innan graviditet påverkar det kommande barnets hälsa är en nyhet. Epigenetiska faktorer där föräldrarnas livsstil kan påverka de uttryck som generna får när de förs över till barnet är orsaken.En hälsosam livsstil aktiverar vissa genetiska uttryck och en ohälsosam andra.
Läs mer
Dina gener och din kost
Att övervikt och fetma ökar bland befolkningen för varje år känner de flesta till. Vi möts dagligen av löpsedlar som basunerar ut nya effektiva metoder för hur vi skall göra för att gå ned i vikt. Ofta handlar råden om att man skall följa olika dieter beroende på olika individuella egenskaper, alltifrån blodgrupp till kroppsform och DNA-uppsättning.
Läs mer
Trötthet – kan du ha för mycket järn i kroppen?
Att järnbrist kan ge upphov till trötthet är något som de allra flesta är medvetna om. Att ett överskott av järn i kroppen kan ge liknande symtom är dock okänt för de allra flesta. Ändå är familjär hemokromatos, som sjukdomen heter, mycket vanlig i Sverige och sannolikt är sjukdomen underdiagnostiserad. Vem är inte lite trött av och till, särskilt under årets mörka månader?
Läs mer
Om graviditet & sjukdomar
Graviditet och väntan på en ny liten människa är en spännande och livsomvälvande händelse för de allra flesta kvinnor och deras partners. Under graviditeten förändras kvinnans kropp på en mängd olika sätt för att skapa förutsättningar för att det ofödda barnet skall kunna utvecklas normalt och för att förbereda kroppen inför den kommande förlossningen.
Läs mer
Vad är det metabola syndromet?
Metabola syndromet är ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för att drabbas av livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och även vissa vanliga cancerformer som prostatacancer, tarmcancer och bröstcancer. På senare tid har man också börjat misstänka att det metabola syndromet kan ha betydande roll i utvecklingen av vissa typer av demens.
Läs mer
Sköldkörtelrubbning: upptäckt och behandling
Din sköldkörtel spelar en mycket viktig roll i ditt liv. Om det inte fungerar som den ska, kommer du att märka av det. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen i din kropp och har du en underproduktion av hormoner leder detta till att din ämnesomsättning saktar ner. Underproduktion av sköldkörtelhormon kallas hypothyreos, och är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män.
Läs mer
Varför testa ditt blodsocker?
Ett högt blodsocker kan leda till insulinresistens och typ-2 diabetes. Genom att kontinuerligt testa ditt blod kan du se hur ditt blodsocker rör sig och en utveckling av typ 2-diabetes kan förhindras genom förändringar i kost och motion.
Läs mer
Blå zoner: så lever de som lever länge
I en värld där media ständigt påminner oss om olika sätt vi kan dö på, oavsett om det handlar om att äta fel slags mat eller på grund av rökning, kan det vara lätt att glömma att den mest sannolika dödsorsaken är hög ålder. Men vad vet vi egentligen om att leva riktigt länge?
Läs mer
DHEA - superhormon eller inte?
Dhea beskrivs ibland för superhormon som kan bromsa åldrande men vi vet egentligen väldigt lite om hur DHEA fungerar. Det finns en koppling till minskade nivåer av dhea och åldersrelaterade sjukdomar men att det skulle gå att bromsa åldrande genom hormontillskott i olika form saknas det vetenskapligt stöd för.
Läs mer
Sambandet mellan hjärt-kärlsjukdom och prediabetes
Hjärtsjukdom är idag en av världens främsta dödsorsaker. Det har dock inte alltid har varit så. Under 1990-talet och 2000-talet har prevalensen och mortaliteten för hjärt-kärlsjukdom gått från att att vara ett relativt litet problem till att vara världsomfattande. Det är möjligt att avsevärt minska förekomsten av dessa sjukdomar genom förbättrad vård och hälsosammare livsstil, exempelvis genom ändrad kosthållning och träning.
Läs mer
Kolesterol – en överskattad fara?
Ett högt kolesterolvärde har under lång tid ansetts leda till en ökad risk för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Nya rön visar dock att kolesterolet har oförtjänt dåligt rykte och att nya mätvärden ger en betydligt bättre bild av sjukdomsrisk.
Läs mer
Hälsokontroller - förebyggande hälsovård i en digital era
Sju av tio personer dör idag till följd av livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. Dessa sjukdomar utvecklas under lång tid innan symptom uppträder och innan patienten söker vård och stöd hos sjukvården. Genom att förebygga uppkomsten av livsstilssjukdomar skulle stora besparingar kunna göras inom vården. Många människor skulle dessutom få en avsevärt förbättrad livskvalitet.
Läs mer
3 enkla tips för att må bra under klimakteriet
Vissa märker den knappt, men för andra är vägen till menopaus (tidpunkten för den sista mensen) både en mental och fysisk utmaning. Svängande hormonnivåer kan påverka ditt välmående rejält och det har visat sig att mat, motion och medvetenhet är effektiva verktyg för att lindra dina besvär.
Läs mer
Sömnbrist kan skada din hälsa
Att lägga sig sent en kväll är ingen fara men undvik att göra det till en vana. Den som sover för lite riskerar nämligen att drabbas av allvarlig, i värsta fall obotlig, sjukdom.
Läs mer
Därför ska du sluta räkna kalorier
Vetenskapen är enig, en kalori är inte alltid en kalori. Därför är det dags att sluta räkna dem. En kalori, eller kilokalori (Kcal) som är den enhet som ofta används här i Sverige, är en energienhet som har sitt ursprung inom fysiken. En kilokalori är den mängd energi som krävs för att värma upp en liter vatten en grad Celsius.
Läs mer
Periodisk fasta - bra för hälsan?
Det kan verka helt bakvänt, men genom att hoppa över frukosten kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, gå ner vikt och leva längre. Ett jämnare humör får du på köpet. Trots att det forskats relativt lite om fasta finns mycket som tyder på att det är bra för våra kroppar att avstå mat då under begränsade perioder.
Läs mer
Vad är testosteron?
Könshormonet som vetenskapen tidigare kopplade enbart till manlig könsdrift och muskelmassa har visat sig ha långt fler funktioner än så. Testosteron tycks spela stor roll för vår hälsa, hos både män och kvinnor.
Läs mer
Vad är typ 3-diabetes?
I USA kallas Alzheimers för diabetes typ-3. Det är ingen vedertagen medicinsk benämning, åtminstone inte än. Men ny forskning ser samband mellan diabetes och Alzheimer.
Läs mer
Är solen bra för hälsan?
Många av oss smörjer omedelbart in oss med solskyddskräm så här års, men kanske borde vi tänka om? Ny forskning visar att måttliga mängder vår- och sommarsol tycks ha mycket positiva effekter på vår hälsa.
Läs mer
Varför pratar alla om gluten?
Allt fler svenskar avstår gluten av hälsoskäl men långt ifrån alla mår bättre av det. Werlabs reder ut begreppen kring glutenintolerans, veteallergi och den minst sagt luriga noceboeffekten.
Läs mer
Det förödande sockret
De flesta av oss äter för mycket socker och skulle må bra av att dra ned på sockerintaget. Men våra kroppar och psyken reagerar olika på socker och det kan vara svårt att lägga av helt. Werlabs tipsar om hur du, med hjälp av blodtester och kostomläggning, hittar din egen sockerbalans i livet.
Läs mer
Därför ska du inte sitta ner
Att sitta ned en stund är inte farligt, men att sitta länge och varje dag är inte bra. Stillasittande är faktiskt ett av vår tids största hot mot hälsan.
Läs mer
Stress - ett invecklat fenomen
När psykologen Cliff Arnall, på uppdrag av en PR-byrå, för elva år sedan utnämnde den tredje måndagen i januari till årets mest deprimerade dag kunde han knappast ana vilket stort genomslag hans fullständigt ovetenskapliga antagande skulle få. Igenkänningsfaktorn var förmodligen det största skälet till att denna ”årets deppigaste dag” fick sådant genomslag i media över hela världen.
Läs mer
LCHF - Döden i grytan?
LCHF har visat sig vara ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Det har dock dykt upp kritik som menar att LCHF-dieten inte är hälsosamt på lång sikt. Vi på Werlabs kan inte se att LCHF skulle vara skadligt för normalindividen, snarare tvärtom. Det finns dock en del personer som reagerar negativt på ökat intag av mättade fetter från t.ex mejeriprodukter. Dessa personer drabbas av förhöjda blodfetter vilket kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
D-Vitamin - ta eller inte ta?
Under 2014 ökade försäljningen av D-vitamintillskott med 8.1%. Detta är bara ett exempel på ökningen av intaget av kosttillskott och bara i Sverige är kosttillskottsindustrin värderad till över en miljard kr. En stor anledning till ökningen av just D-vitamin försäljningen är att den svenska befolkningen uppfattar D-vitamin som en viktig del till att uppnå en optimal hälsa.
Läs merOsäker på vilket test som passar för dina behov?
Prova vår testgenerator och låt oss hjälpa dig att vägleda dig på din hälsoresa.
Hitta testet för mig