Artiklar

Lär dig mer om ämnen inom hälsa och livsstil.


Varför testa dina D-vitaminnivåer?

Vitamin D

När kontrollerade du dina D-vitaminnivåer senast? De flesta människor vet inte om de lider av vitaminbrist eller inte, men bristfälliga nivåer är vanligare än vad man kan tro, och ett enkelt test kan hjälpa dig att undvika hälsoproblem.

Läs mer

Werlabs Hälsokontroll XL

1 395 kr

Förstå de åtta viktigaste områdena av din hälsa med 33 hälsomarkörer samt en personlig läkarkommentar. Läs mer.

Vad är typ 2-diabetes?

Typ 2-diabetes

Ny forskning visar på ett starkare samband mellan högt blodsocker och en ökad risk för att utveckla demenssjukdom senare i livet. Studien visar också att högt blodsocker inte bara ökar risken att drabbas av demenssjukdom utan även accelererar sjukdomsförloppet.

Läs mer

Blodsocker, diabetes och demens

Blodsocker, diabetes och demens

Ny forskning visar på ett starkare samband mellan högt blodsocker och en ökad risk för att utveckla demenssjukdom senare i livet. Studien visar också att högt blodsocker inte bara ökar risken att drabbas av demenssjukdom utan även accelererar sjukdomsförloppet.

Läs mer

Hur du skapar en livsstil som är hälsosam för ditt hjärta

Hur du skapar en livsstil som är hälsosam för ditt hjärta

Det är aldrig för sent att börja med välbeprövade kost och matvanor, träningsmetoder eller andra livsstilsförändringar för att förebygga hjärt-kärlsjukdom som i sin tur kan hjälpa dig att leva längre!

Hjärt- och kärlsjukdomar tillhör de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. Men, det går att minska risken att drabbas av dessa sjukdomar och det är viktigt att försöka förebygga dem i den mån det går. Dock kan det vara svårt att navigera all den information som finns tillgänglig, och när viss information är motsägelsefull är det svårt att veta vad som faktiskt är bra och dåligt för hjärtat och hälsan. För att hjälpa dig navigera all information så kommer vi fokusera på råd som har stöd i medicinsk forskning i denna artikel.

Läs mer

Håll fast vid semesterglöden

Håll fast vid semesterglöden

De flesta av oss mår fantastiskt efter en sommarsemester: utvilade, uppfriskade och livfulla. Dessvärre kan det tillståndet förändras väldigt snabbt efter att semestern har tagit slut och du har gått tillbaka till dina vardagliga rutiner.

Men det finns mycket du kan ha nytta av från din livsstil under semestern. Det handlar om att identifiera de positiva elementen därifrån och hitta enkla sätt att tillämpa dem på i ditt vardagsliv hemma. På så sätt kan du behålla ditt inre och yttre välmående. Nedan kommer några förslag på saker du kan göra:

Läs mer

Enkla sätt att få mer energi

Trött på att vara trött? Enkla sätt att få mer energi

Är du trött på att känna dig trött hela tiden? Att göra några enkla livsstilsförändringar kan bidra till att du får mer energi – och det kan ge effekt redan ikväll!

Känner du dig helt utmattad när ditt alarm ringer på morgonen? Om det låter bekant så är du inte ensam om att känna så. Enligt The Royal College of Psychiatrists känner sig en av fem personer ovanligt trötta oavsett tid, och tio procent har drabbats av långvarig utmattning.

Det kan finnas flera anledningar till att du känner dig trött hela tiden – även kallat TATT efter engelskans Tired All The Time (översättning: Trött hela tiden) – men det finns flera olika sätt att bekämpa trötthet på så att du får tillbaka din energi igen!

Läs mer


Kristin Kaspersen vände sig till Werlabs

Kristin Kaspersen

Kristin Kaspersen vände sig till Werlabs för att förstå hur årets händelser påverkat hennes kropp. Det här året har varit speciellt för Kristin, kantat av både stor sorg och mycket kärlek. I våras gick hennes mamma Barbro bort och hela svenska folket har delat hennes sorg och visat sin uppskattning och kärlek.

Läs resten av Kristins berättelse här

Boosta hjärnan - Förbättra din mentala hälsa under hösten

Boosta hjärnan - Förbättra din mentala hälsa under hösten

Trots att det fortfarande är varmt ute så börjar dagarna bli kortare. Om du är en av dem som fruktar den sjunkande temperaturen och mörkare höst- och vinterdagar kanske du är orolig inför de kommande

Årstidsbunden depression (SAD efter engelskans Seasonal Affective Disorder) är en typ av depression som följer ett årstidsrelaterat mönster och visar sig genom symptom som trötthet, orkeslöshet och låg sinnesstämning. Den årstidsbundna depressionen tros vara orsakad av att bristen på dagsljus kan påverka nivåerna av bland annat serotonin, som har en inverkan på hur tilfreds vi känner oss. Cirka 5-8 procent av befolkningen i de norra delarna av Europa beräknas drabbas av SAD.

Läs mer

Ät smart - för livet

Ät smart

Vår kost förbättras ofta över sommaren, med allt från fräscha sallader till färska skaldjur, men Doktor Rangan Chatterjee menar på att vi kan behålla våra nya goda vanor även långt efter semestern är över.

“Det är lockande att tro att det finns en perfekt kost där ute som kommer göra oss mer hälsosamma än någonsin, bara vi kan hitta den,” säger Doktor Chatterjee. “Men vi är alla olika och jag vägrar tro att det finns en kost som passar alla.”

Läs mer

Ut och rör på dig i sommar!

rör på dig

"Skinande sol och varma vindar är perfekt för att börja röra på dig lite mer i sommar,” säger Dr Rangan Chatterjee.

De flesta av oss behöver röra på oss mer än vi gör. Fysisk aktivitet är livsviktigt. Det håller ditt hjärta i form, stärker dina muskler samt håller din hjärna i trim. Träning och motion kan dessutom förbättra immunförsvarets funktion, motverka inflammation, förbättra blodtryck samt potentiellt förbättra sammansättningen av vår tarmflora.

Läs mer

Sov bättre än någonsin i sommar

sov klokt

Långa varma kvällar och ledighet kan komma emellan dig och din sömn, men genom att prioritera rätt kan du se till att du ändå får de timmar du behöver för att må bättre än någonsin. Doktor Chatterjee delar här med av sina bästa tips för en riktig super-sömn.

Vi vet alla hur bra vi mår efter en god natts sömn men tyvärr är det få av oss som får de timmar vi behöver. "Vi är mitt i en epidemi av sömnlöshet," säger Doktor Chatterjee.

Läs mer

Vila mer i sommar

Vila mer

Sommarens bekymmerslösa och avslappnade stämning är den perfekta tiden för att introducera ett inre lugn i ditt liv. Här presenterar Dr Chatterjee lättillgängliga och handfasta tips för att dra nytta av fördelarna med att vila.

Dr Chatterjees största passion handlar om att förändra den allmänna hälsan till det bättre. Med tanke på hur stressnivåerna ökar drastiskt världen över så tror han starkt på att konceptet ’att vila’ ska vara en topp prioritet hos många fler.

Läs mer

Den komplicerade sköldkörteln

Sköldkörtel

Över 400 000 svenskar uppskattas ha en sköldkörtelrubbning. Sköldkörteln är en körtel som sitter under struphuvudet på framsidan av halsen. Förenklat kan man säga att sköldkörteln sätter takten på ämnesomsättningen i kroppen, och det är viktigt att den fungerar för att man ska må bra.

Sköldkörteln styrs av hypofysen i hjärnan, som skickar ut ett hormon som heter TSH. TSH sätter takten på sköldkörtelns egen produktion av sköldkörtelhormonerna T4, T3. Dessa hormoner omvandlas genom komplicerade processer i kroppen och är nödvändiga för kroppens celler och organ.

Läs mer

Barns hälsa påverkas av hur föräldrarna levt innan graviditeten

Barns hälsa påverkas av hur föräldrarna levt innan graviditeten

En ny studie visar att barns hälsa påverkas av hur föräldrarna levt innan graviditeten. Att kvinnans hälsa är viktig under graviditet är välkänt men att kvinnans och mannens hälsotillstånd innan graviditet påverkar det kommande barnets hälsa är en nyhet. Epigenetiska faktorer där föräldrarnas livsstil kan påverka de uttryck som generna får när de förs över till barnet är orsaken.En hälsosam livsstil aktiverar vissa genetiska uttryck och en ohälsosam andra.

Läs mer

Leder regelbundna hälsokontroller till bättre hälsa?

Regelbundna Hälsokontroller

Regelbundna hälsokontroller ger fler år med god hälsa enligt en ny undersökning som har genomförts av Umeå universitet och som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health. Lars Lindholm, professor i hälsoekonomi vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare menar även att regelbundna hälsokontroller kan vara ett mycket kostnadseffektivt sätt att påverka riskfaktorer och dödlighet i befolkningen.

Läs mer

Dina gener och din kost

Gener och kost

Att övervikt och fetma ökar bland befolkningen för varje år känner de flesta till. Vi möts dagligen av löpsedlar som basunerar ut nya effektiva metoder för hur vi skall göra för att gå ned i vikt. Ofta handlar råden om att man skall följa olika dieter beroende på olika individuella egenskaper, alltifrån blodgrupp till kroppsform och DNA-uppsättning.

Läs mer

Trötthet – kan du ha för mycket järn i kroppen?

Trötthet – kan du ha för mycket järn i kroppen?

Att järnbrist kan ge upphov till trötthet är något som de allra flesta är medvetna om. Att ett överskott av järn i kroppen kan ge liknande symtom är dock okänt för de allra flesta. Ändå är familjär hemokromatos, som sjukdomen heter, mycket vanlig i Sverige och sannolikt är sjukdomen underdiagnostiserad. Vem är inte lite trött av och till, särskilt under årets mörka månader?

Läs mer

Om graviditet & sjukdomar

Graviditet & Sjukdomar

Graviditet och väntan på en ny liten människa är en spännande och livsomvälvande händelse för de allra flesta kvinnor och deras partners. Under graviditeten förändras kvinnans kropp på en mängd olika sätt för att skapa förutsättningar för att det ofödda barnet skall kunna utvecklas normalt och för att förbereda kroppen inför den kommande förlossningen. De flesta av dessa förändringar är helt normala, men ibland kan sjukdomar uppstå och det är därför bra att vara medveten om vilka sjukdomar som är vanligast och vilka signaler som man bör vara uppmärksam på.

Läs mer

Alla våra tester

Se vilka tester vi kan erbjuda.

Våra tester

Vad är det metabola syndromet?

Metabola syndromet

Metabola syndromet är ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för att drabbas av livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och även vissa vanliga cancerformer som prostatacancer, tarmcancer och bröstcancer. På senare tid har man också börjat misstänka att det metabola syndromet kan ha betydande roll i utvecklingen av vissa typer av demens. Nya studier visar att personer som lider av det metabola syndromet har en fem gånger ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Läs mer

Sköldkörtelrubbning: upptäckt och behandling

Sköldkörtel

Din sköldkörtel spelar en mycket viktig roll i ditt liv. Om det inte fungerar som den ska, kommer du att märka av det. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen i din kropp och har du en underproduktion av hormoner leder detta till att din ämnesomsättning saktar ner. Underproduktion av sköldkörtelhormon kallas hypothyreos, och är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Symtomen är varierande och ibland vaga, så det är inte alltid uppenbart vad som får din kropp att reagera på det sätt det gör.

Läs mer

Varför testa ditt blodsocker?

blodsocker

Ett högt blodsocker kan leda till insulinresistens och typ-2 diabetes. Genom att kontinuerligt testa ditt blod kan du se hur ditt blodsocker rör sig och en utveckling av typ 2-diabetes kan förhindras genom förändringar i kost och motion.

Läs mer

Blå zoner: så lever de som lever länge

Blå Zoner

I en värld där media ständigt påminner oss om olika sätt vi kan dö på, oavsett om det handlar om att äta fel slags mat eller på grund av rökning, kan det vara lätt att glömma att den mest sannolika dödsorsaken är hög ålder. Men vad vet vi egentligen om att leva riktigt länge?

Läs mer

DHEA - superhormon eller inte?

DHEA - superhormon eller inte?

Dhea beskrivs ibland för superhormon som kan bromsa åldrande men vi vet egentligen väldigt lite om hur DHEA fungerar. Det finns en koppling till minskade nivåer av dhea och åldersrelaterade sjukdomar men att det skulle gå att bromsa åldrande genom hormontillskott i olika form saknas det vetenskapligt stöd för.

Läs mer

Let's Talk: hälsovanor kan påverka depression

Depression

Depression är en av de vanligaste sjukdomarna i den industrialiserade världen och rankas av WHO som den enskilt största bidragande orsaken till ohälsa globalt. Temat för årets Världshälsodag är "Depression: Let's Talk". Livstilsval som träning kan ha positiva effekter på depression, som även kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer

Sambandet mellan hjärt-kärlsjukdom och prediabetes

Sambandet mellan hjärt-kärlsjukdom och prediabetes

Hjärtsjukdom är idag en av världens främsta dödsorsaker. Det har dock inte alltid har varit så. Under 1990-talet och 2000-talet har prevalensen och mortaliteten för hjärt-kärlsjukdom gått från att att vara ett relativt litet problem till att vara världsomfattande. Det är möjligt att avsevärt minska förekomsten av dessa sjukdomar genom förbättrad vård och hälsosammare livsstil, exempelvis genom ändrad kosthållning och träning.

Läs mer

Våra provtagningsställen

Se var du kan ta ditt test.

Provtagningsställen

Handsprit och immunförsvar - Hur bra skyddar det?

immunförsvar

Immunförsvaret är ett komplext system vars uppgift är att skydda oss mot bland annat infektioner. Läs mer om hur det är uppbyggt och vad du själv kan göra för att hålla det på topp även i de mörkaste av förkylningstider.

Vårt försvarssystem mot infektioner kallas för immunsystem, eller immunförsvar. Det är ett sofistikerat försvar som involverar en mängd olika celltyper. Ett välfungerande immunsystem bekämpar, eller försöker åtminstone bekämpa, i stort sett alla typer av främmande organismer och molekyler som inte är kroppens egna.

Läs mer

Kolesterol – en överskattad fara?

Kolesterol

Ett högt kolesterolvärde har under lång tid ansetts leda till en ökad risk för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Nya rön visar dock att kolesterolet har oförtjänt dåligt rykte och att nya mätvärden ger en betydligt bättre bild av sjukdomsrisk.

Tidigare har vi skrivit om kalorier och hur felaktiga teorier delvis ligger till grund för dagens kostråd, trots att vetenskapen faktiskt bevisat att teorierna inte stämmer. När det kommer till kolesterol finns liknande missuppfattningar kvar. Att ett högt kolesterolvärde ofelbart innebär förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och cirkulationsproblem är inte sant.

Läs mer

Hälsokontroller - förebyggande hälsovård i en digital era

Hälsokontroller - förebyggande hälsovård i en digital era

Sju av tio personer dör idag till följd av livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. Dessa sjukdomar utvecklas under lång tid innan symptom uppträder och innan patienten söker vård och stöd hos sjukvården. Genom att förebygga uppkomsten av livsstilssjukdomar skulle stora besparingar kunna göras inom vården. Många människor skulle dessutom få en avsevärt förbättrad livskvalitet.

Digitaliseringen har påverkat alla sektorer i samhället i olika utsträckning. Vården är ett område där utvecklingen tidigare gått långsamt och digitaliseringen uteblivit. Nu sker dock utvecklingen med rekordfart och digitaliseringens möjligheter inom vården börja gynna allt fler. Virtuella läkarbesök och digitala journaler är steg i rätt riktning, men fortfarande görs för lite för att förebygga ohälsa.

Läs mer

Klimakteriet - en hormonstinn väg

Klimakteriet

Vissa märker den knappt, men för andra är vägen till klimakteriet både en mental och fysisk utmaning. Svängande hormonnivåer kan påverka ditt välmående rejält och ett blodtest kan hjälpa dig att avgöra om klimakteriet har börjat. Mat, motion och medvetenhet är effektiva verktyg för att lindra dina besvär.

Klimakteriet är perioden då kvinnan på grund av sin ålder inte har fått någon mens på 12 månader. De allra flesta kvinnor går in i klimakteriet kring 50-års ålder – 52 år anges ibland som den genomsnittliga åldern för svenska kvinnor. Men tiden för klimakteriet kan variera från kvinna till kvinna.

Omställningsperioden före klimakteriet, den så kallade övergångsåldern, kan vara allt från ett upp till tio år och orsaka inga, lindriga eller svåra besvär, både fysiska och mentala. Klimakteriet är en tid som för de allra flesta kännetecknas av intensiva hormonella svängningar i kroppen där bland annat nivåerna av hormonerna östrogen och FHS (follikelstimulerande hormon) växlar mer än tidigare.

Läs mer

Sömnbrist kan skada din hälsa

Sömnbrist kan skada din hälsa

Att lägga sig sent en kväll är ingen fara men undvik att göra det till en vana. Den som sover för lite riskerar nämligen att drabbas av allvarlig, i värsta fall obotlig, sjukdom.

Det har kallats för 24-timmars samhälle, vår tid alltså. När som helst på dygnet kan vi ju, med hjälp av internet, se all världens nyheter, kommunicera, se på tv-serier, spela spel, betala räkningar och läsa in oss på ett oändligt antal nya intressanta ämnen.

Arne Lowden, sömn och stressforskare vid Stockholms universitet, gick i våras ut i media och förklarade att vårt sätt att använda datorer och mobilskärmar, i synnerhet sent på kvällen, riskerar att skapa en allvarlig och utbredd sömnproblematik i samhället.

Läs mer

Därför ska du sluta räkna kalorier

Därför ska du sluta räkna kalorier

Vetenskapen är enig, en kalori är inte alltid en kalori. Därför är det dags att sluta räkna dem.

En kalori, eller kilokalori (Kcal) som är den enhet som ofta används här i Sverige, är en energienhet som har sitt ursprung inom fysiken. En kilokalori är den mängd energi som krävs för att värma upp en liter vatten en grad Celsius.

Inom näringsläran har kalorin hängt med ett bra tag nu. Redan 1878 formulerade den tyske läkaren och forskaren Max Rubner en teori som byggde på tankar om att vår ämnesomsättning och värmereglering är ett slags energiutbyte – mat in, energi ut. Rubner är pappa till påståendet att ”en kalori är en kalori”, och hans idéer lade grunden till en stor del av det tidiga 1900-talets forskning i näringslära.

Läs mer

Periodisk fasta - bra för hälsan?

Periodisk fasta

Det kan verka helt bakvänt, men genom att hoppa över frukosten kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, gå ner vikt och leva längre. Ett jämnare humör får du på köpet.

Trots att det forskats relativt lite om fasta finns mycket som tyder på att det är bra för våra kroppar att avstå mat då under begränsade perioder.

Läkaren Michael Mosleys program om fasta som sändes i Vetenskapens Värld på SVT 2013 fick stor uppmärksamhet. I programmet testade Mosley själv att fasta periodiskt och minskade i vikt, mådde bättre och beslutade sig för att fortsätta fasta efter experiments slut.

Läs mer

Alla våra tester

Se vilka tester vi kan erbjuda.

Våra tester

Vad är testosteron?

Testosteron

Könshormonet som vetenskapen tidigare kopplade enbart till manlig könsdrift och muskelmassa har visat sig ha långt fler funktioner än så. Testosteron tycks spela stor roll för vår hälsa, hos både män och kvinnor.

Nya vetenskapliga rön har publicerats i en strid ström de senaste åren och antalet tillgängliga vetenskapliga rapporter på tema testosteron ser ut att nå ett all-time-high 2015. Våra testosteronnivåer är tydligt kopplade till vår hälsa på flera sätt, och sambanden tycks finnas hos både män och kvinnor.

Läs mer

Vad är typ 3-diabetes?

Typ 3-diabetes

I USA kallas Alzheimers för diabetes typ-3. Det är ingen vedertagen medicinsk benämning, åtminstone inte än. Men ny forskning ser samband mellan diabetes och Alzheimer.

Sedan lång tid tillbaka har det funnits vetenskapligt säkerställda samband mellan osund kosthållning och välfärdssjukdomarna fetma och diabetes. Nu tycks vetenskapen också snart redo att vetenskapligt säkerställa sambandet mellan osunda matvanor, onormalt höga blodsockervärden och demenssjukdomen Alzheimers.

Läs mer

Är solen bra för hälsan?

Solande kvinnor

Många av oss smörjer omedelbart in oss med solskyddskräm så här års, men kanske borde vi tänka om? Ny forskning visar att måttliga mängder vår- och sommarsol tycks ha mycket positiva effekter på vår hälsa.

'Solens strålar är alltid farliga och skall undvikas till varje pris, sola säkert och glöm inte att smörja in dig.' Känner du igen resonemanget? Varje vår passar tidningar, TV och annan media på att berätta för oss om solens farliga strålar och vårt behov av skydd, vid tiden för ljusets återkomst. Det där med solskyddskrämens fantastiska effekter är nog i första hand en effekt av väl genomförd marknadsföring. Strålsäkerhetsmyndigheten, det statliga organ som arbetar med information, utbildning och rekommendationer för att öka kunskapen om riskerna med UV-strålning, rekommenderar skugga som bästa skydd, och heltäckande kläder. Parasoll, hatt och långbrallor alltså.

Läs mer

Varför pratar alla om gluten?

Glutenintolerans

Allt fler svenskar avstår gluten av hälsoskäl men långt ifrån alla mår bättre av det. Werlabs reder ut begreppen kring glutenintolerans, veteallergi och den minst sagt luriga noceboeffekten.

Det snackas mycket om vete och gluten nuförtiden, åtminstone i de mer välbärgade delarna av världen. Här har vi både råd och tid att vara petiga med vad vi äter. Många av oss intresserar sig för vad olika födoämnen består av, vad de ger och hur de påverkar våra kroppar och vår hälsa. Allt fler hakar just nu på trenden att avstå gluten, men det finns också de som menar att det är onödigt att avstå vete om man inte lider av konstaterad allergi eller intolerans.

Läs mer

Det förödande sockret

Socker

De flesta av oss äter för mycket socker och skulle må bra av att dra ned på sockerintaget. Men våra kroppar och psyken reagerar olika på socker och det kan vara svårt att lägga av helt. Werlabs tipsar om hur du, med hjälp av blodtester och kostomläggning, hittar din egen sockerbalans i livet.

Den 22 mars i år publicerade Aftonbladet en artikel om socker-detox. Maria Gotemark Ingestedt, 43, testade att leva tio dagar utan sötsaker. Werlabs stod för testerna. Före och efter socker-detoxen analyserades Marias blod för blodfetter, fastesocker, långtidsblodsocker och blodtryck. Werlabs grundare, doktor Rickard Lagerqvist, gick igenom Marias provsvar och noterade, trots det relativt korta sockeruppehållet, att det gett flera positiva resultat som syntes via blodet.

Läs mer

Därför ska du inte sitta ner

Därför ska du inte sitta ner

Att sitta ned en stund är inte farligt, men att sitta länge och varje dag är inte bra. Stillasittande är faktiskt ett av vår tids största hot mot hälsan.

Människokroppen är fantastiskt anpassningsbar och det går för de allra flesta av oss ganska bra att sitta stilla i flera timmar, vid datorn eller i soffan till exempel, utan att det gör ont eller känns särskilt obehagligt - just då. De flesta av oss spenderar över 70% av vår vakna tid stillasittande. Men på längre sikt är allt sittande faktiskt förödande för vår hälsa.

Läs mer

Sköldkörtelns påverkan under graviditet

Sköldkörtel och graviditet

Mammans sköldkörtel livsviktig för fostret. Sänkt sköldkörtelfunktion kan skada fostret om du är gravid. Ett TSH-prov är ett enkelt sätt att testa om sköldkörteln fungerar som den skall. Trots detta testas inte alla gravida i Sverige, ännu.

På halsens framsida sitter en körtel som, sin litenhet till trots, spelar stor roll för hela vår kropp. Sköldkörteln påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen med hjälp av hormoner. Hypotyreos är den medicinska beteckningen som används om sköldkörteln inte tillverkar tillräckligt med hormoner.

Läs mer

Jämställdhet skulle göra alla friskare

En hoppande och glad kvinnlig sjuksköterska

Din könstillhörighet har en betydande inverkan på din hälsa, det beror delvis på biologiska faktorer, men dessvärre också på könsrelaterade skillnader i vårt samhälle. På internationella kvinnodagen väljer Werlabs att uppmärksamma det faktum att jämställdhet och hälsa går hand i hand.

Världshälsoorganisationen WHO är övertygade, jämställdhet är bra för hälsan. Inställningen grundar de på ett antal statistiska faktum som tydligt visar att det - både globalt och nationellt - finns tydliga skillnader mellan män och kvinnors hälsa. Skillnader som tydligt går att koppla till bristande social jämställdhet.

Läs mer

Våra provtagningsställen

Se var du kan ta ditt test.

Provtagningsställen

Kronisk inflammation – när skyddet orsakar oss skada

Kronisk inflammation

När vårt immunförsvar går i baklås skadas våra egna celler och risken för sjukdom ökar kraftigt. Allt fler åkommor och välfärdssjukdomar tycks hänga samman med inflammation, ett tillstånd som kan synas i blodet långt innan du blivit sjuk.

Det mänskliga immunsystemet är ett sofistikerat totalförsvarssystem, ett rörligt skydd mot nästan alla främmande organismer och molekyler. Immunförsvaret är i första hand utvecklat för att skydda oss mot infektioner, men på senare tid har vetenskapen sett att defekter i immunsystemet också kan leda till en ökning av bland annat vissa sällsynta cancertyper, något som talar för att immunsystemet också är inblandat i att skydda oss också mot annat än infektionssjukdom.

Läs mer

Vetenskapen om trötthet

Trötthet

Initiativlös, utan ork, trött så det gör ont? Trötthet är ett av de mest utbredda hälsoproblemen i vår tid. Flera blodtester kan hjälpa dig att hitta din tappade ork och vetenskapen är flera nya testmöjligheter på spåren.

I Sverige söker många hjälp hos sjukvården för det som medicinsk personal, om de inte hittar några klara skäl, brukar kalla för ospecifik trötthet. Mellan 14-27 procent av alla som vänder sig till primärvården gör det på grund av att de, helt eller delvis, besväras av en onormal trötthetskänsla i sin vardag. Det är helt rätt att söka hjälp hos sjukvården. Trötthet kan bero på flera allvarliga sjukdomar, några av dessa är: långvariga infektioner, nedsatt immunfunktion, sköldkörtelrubbningar, stress, hormonell obalans och hjärt- kärlsjukdom. Alla sådana risker ska utredas av läkare.

Läs mer

Stress - ett invecklat fenomen

Stress

När psykologen Cliff Arnall, på uppdrag av en PR-byrå, för elva år sedan utnämnde den tredje måndagen i januari till årets mest deprimerade dag kunde han knappast ana vilket stort genomslag hans fullständigt ovetenskapliga antagande skulle få. Igenkänningsfaktorn var förmodligen det största skälet till att denna ”årets deppigaste dag” fick sådant genomslag i media över hela världen. Stressbesvär ökar i det svenska arbetslivet. Under 2014 hade nästan var fjärde sysselsatt svensk haft besvär som orsakats av deras arbete, rapporterade Statistiska centralbyrån (SCB) då och angav stress som en av de mest tongivande orsakerna. Kvinnor är värre drabbade än män. Andelen kvinnor som upplevt besvär orsakade av stress och psykiska påfrestningar hade enligt SCB ökat markant sedan den senaste mätningen, från 10 till 15 procent.

Läs mer

LCHF - Döden i grytan?

LCHF

LCHF har visat sig vara ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Det har dock dykt upp kritik som menar att LCHF-dieten inte är hälsosamt på lång sikt. Vi på Werlabs kan inte se att LCHF skulle vara skadligt för normalindividen, snarare tvärtom. Det finns dock en del personer som reagerar negativt på ökat intag av mättade fetter från t.ex mejeriprodukter. Dessa personer drabbas av förhöjda blodfetter vilket kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Siffrorna varierar något mellan olika källor, men nära nog en fjärdedel av alla svenskar tycks någon gång ha provat eller äter just nu enligt en LCHF-inspirerad diet. LCHF står för Low Carb High Fat (lite kolhydrat, mycket fett) och är ett omtvistat ämne på hälsohimlen.

Läs mer

D-Vitamin - ta eller inte ta?

D-vitamin

Under 2014 ökade försäljningen av D-vitamintillskott med 8.1%. Detta är bara ett exempel på ökningen av intaget av kosttillskott och bara i Sverige är kosttillskottsindustrin värderad till över en miljard kr. En stor anledning till ökningen av just D-vitamin försäljningen är att den svenska befolkningen uppfattar D-vitamin som en viktig del till att uppnå en optimal hälsa. I Werlabs databas ser man att mer än 32 % av användare har D-vitaminbrist. Men hur viktig är D-vitaminet egentligen, och borde man ta kosttillskott? D-vitamin är väldigt viktigt men det är inte självklart att man behöver behöver ta extra tillskott och man ska vara försiktig när det gäller kosttillskott.

Läs mer

Skapar hälsa lycka - eller är det lycka som skapar hälsa?

Hälsa och lycka

En artikel från Harvard School of Public Health från 2011 undersöker hur lycka påverkar människors hälsa och menar att personer med en positiv syn på livet generellt sett drabbas av färre sjukdomar och lever längre. Alltså skulle det gamla talesättet att ett gott skratt förlänger livet stämma i allra högsta grad. Artikeln menar även att 80% av alla hjärtattacker i USA inte beror på genetiska sjukdomar eller på annat sätt medfödd risk utan är direkt relaterade till livsstilsfaktorer som diet, rökning och motion. Varför så många aktivt ignorerar sin hälsa låter författaren vara osagt men ställer samtidigt frågan till om inte lycka och en positivt livssyn skulle kunna påverka dessa val. Det ser alltså ut att finns goda grunder att tro att lycka påverkar hälsan men påverkar hälsan lyckan?

Läs mer

Digital Health: increasing irrelevance with increasing precision?

Big Data

We can measure a huge number of health ‘variables’ using tools that we carry in our pocket. This is often discussed in terms of a uniform good, with endless miracles projected into the future. In an era of ‘Big Data’, anything is possible.

Recently, Peter Thiel, the first investor in Facebook, stated that if you heard a company director speak the words ‘Big Data’ or ‘Cloud Computing’, then you should shout fraud and run away as fast as possible. The point he was making is that trends are often overrated – and this is especially evident when buzzwords are involved.

Digital Health, the marriage of digital and genomic revolutions with health, healthcare and society (according to Wikipedia) comes laden with many buzzwords: Health 2.0, eHealth, Health IT, Big Data, Cloud Computing, Quantified Self, Telehealth/Telemedicine and Personalized Medicine.

Läs mer

Alla våra tester

Se vilka tester vi kan erbjuda.

Våra tester